Šport

Finalni boji brez Slovencev

Liptovsky Mikulaš, 16. 06. 2007 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po petkovem uspehu slovenskih kajakašev na EP v slalomu na divjih vodah, se naši predstavniki tokrat niso odrezali tako dobro.

Občutki so mešani. Na vrhu je bilo vse v redu, pa čeprav sem v 11. vratcih napravil manjšo napako. Toda odločilna je bila kombinacija 16. in 17. vratc, kjer sem se odločil za drugačno linijo kot drugi. Tam se mi ni izšlo po mojih željah, saj sem izgubil potrebni dve sekundi. Kljub vsemu pa sem videl, da sem hiter in da sem blizu najboljšim. Dejan Stevanovič

Tretji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu je za slovensko vrsto minil v popolnoma drugačnem vzdušju kot drugi, ko so se kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič veselili tretjega zaporednega ekipnega zlata.

Danes se namreč niti kanuistom niti kajakašici Nini Mozetič ni uspelo prebiti v finale. Še najbližje najboljši deseterici je bil Dejan Stevanovič, ki je v C-1 končal na 18. mestu.

Francoz Pierre Labarelle
Francoz Pierre Labarelle FOTO: Reuters
Začela sem zelo dobro, potem pa sem na polovici proge napravila napako. Tudi v drugem delu sem bila hitra, toda tista napaka me je psihološko 'podrla', zato sem si tudi prislužila dodatne kazenske sekunde z dotiki vratc. Sem pa videla, da najboljše tekmovalke niso ne vem kako daleč spredaj. Še zdaj verjamem, da sem se sposobna uvrstiti v finale, toda danes se mi žal ni posrečilo. Vsekakor je to zame osebno velik poraz, saj sem, kot sem že dejala, merila na finale. Nina Mozetič

Tridesetletni Solkanec, ki je zadnja tri prvenstva stare celine končal na 12. mestu (najboljši je bil na prvem EP 1996, ko je bil deseti), je tokrat kljub čisti vožnji zaostal za najboljšimi. Za najhitrejšim v polfinalu, Francozom Pierrom Labarellom, je imel 5,44 sekunde zaostanka, za desetim mestom pa 1,55 sekunde. Še slabše je nastopil 14. iz Tacna 2005 Jošt Zakrajšek, ki je osmo EP z dvema kazenskima sekundama končal na 27. mestu (+7,21). Najmlajši član ekipe C-1 Marko Mihelič je tekmovanje sklenil na 31. mestu (+13,05 ;4). Slovenci se tako že tretje EP zapored niso prebili v finale posamične preizkušnje.

V nedeljo bodo na sporedu končne odločitve v moškem kajaku in dvojcih. Polfinala se bosta začela ob 10. uri, finala pa ob 14. uri. Slovenske barve bodo v K-1 zastopali evropski podprvak iz Tacna 2005 Kauzer, Kralj in Meglič, v C-2 pa Simon Hočevar in Aljaž Kulovec, Blaž Oven in Luka Slapšak ter Nejc Višnar in Urban Jarc.

V ženski konkurenci je edina slovenska tekmovalka v Tatrah, 23-letna Novogoričanka Mozetičeva, prvo polovico proge odpeljala v ritmu, ki bi jo gotovo približal najboljši deseterici. Toda drugi del je bil posejan z napakami, trije dotiki vratc pa so ji dokončno preprečili boljšo uvrstitev. EP je tako končala na 25. mestu, kar je njena najslabša uvrstitev na dosedanjih EP. Leta 2000 je bila 24., štiri leta pozneje je osvojila 18., predlani 16., lani pa 17. mesto.

Polfinale je najhitreje odpeljala domača matadorka in svetovna prvakinja Jana Dukatova in si tako pred popoldanskim finalom priveslal najboljše izhodišče. Pred drugouvrščeno Čehinjo Štepanko Hilgertovo, sicer dobitnico kar petih posamičnih kolajn na EP (zlata, tri srebrne in bronasta), ima 33 stotink sekunde prednosti, tretja pa je Nemka Mandy Planert (+1,09), evropska prvakinja iz Tacna 2005. Mozetičeva je za Dukatovo zaostala 16,24 sekunde, za desetim mestom, ki je bilo tiha želja tako nje kot strokovnega štaba slovenske vrste, pa slabih deset sekund.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.