Šport

Ferrari ne obžaluje

Rim, 14. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovna športna javnost obsoja nedeljsko Ferrarijevo manevriranje v Zeltwegu. Predsednik Ferrarija Montezemolo zagovarja svojo ekipo, ki napoveduje, da bo enako storila na vsaki letošnji dirki.

Zaslišanje moštva Ferrari

Zaradi tega prehitevanja bo lahko Ferrari ob denar
Zaradi tega prehitevanja bo lahko Ferrari ob denar FOTO: Reuters

Mednarodna avtomobilistična zveza je sporočila, da je bil Ferrarijev manever na VN Avstrije v skladu s pravili, oba dirkača pa so poklicali na zaslišanje, ki bo 26. junija v Parizu. Na nedeljski dirki je Ferrari od Brazilca Rubensa Barrichella zahteval, da zmago prepusti svojemu moštvenemu kolegu Michaelu Schumacherju.

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je povabila predstavnike italijanskega moštva Ferrari ter njihova voznika Schumacherja in Barrichella, da pojasnijo dogodke na veliki nagradi Avstrije v Spielbergu. Zaslišanje bo 26. junija v Parizu.

Strokovnjaki Fie pa so potrdili, da tovrstna dogovarjanja znotraj moštva v pravilnikih nikjer niso izrecno prepovedana. FIA poudarja, da moštvena strategija sama po sebi ni prepovedana, kljub temu pa tudi znotraj krovne organizacije priznavajo, da so možne različne interpretacije. Člen 151 v športnem pravilniku (International Sporting Code) npr. določa, da je prepovedano, kar škodi interesu in ugledu tekmovanja. Po drugi strani pa moštvo samo lahko odloča kdo je favorit, oziroma kdo se bo boril za naslov svetovnega prvaka. Pravilniki pa seveda ne dovoljujejo dogovorov med moštvi, ali pa drugih tovrstnih potez, ki niso vezana na strategijo lastnega moštva.

Rubens Barrichello in Michael Schumacher
Rubens Barrichello in Michael Schumacher FOTO: Reuters

"Za mene je najpomembneje, da zmaga Ferrari. Menim, da navijači navijajo predvsem za njihove najljubše voznike. Do takšnih sporov je prihajalo že večkrat v zgodovini formule 1. Ferrari si je svoj sloves zgradil skozi 50 let z rezultati, ljudmi, zmagami, odnosom, moštvenim duhom, entuziazmom in strastjo," je na očitke odgovoril predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo.

Stavničarji bodo tožili Ferrari

Italijanski pobiralci stav nameravajo tožiti moštvo Ferrarija zaradi nedeljskega dogajanja na dirki. S pobiralci stav se strinja tudi Zveza potrošnikov Codacons, ki poudarja, da so bili zaradi takšne odločitve oškodovani vsi tisti, ki so svoj denar stavili na zmago Brazilca. "Zaradi prevare so izgubili svoj denar," menijo v Codaconsu.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA