Šport

Federer v polfinalu

New York, 08. 09. 2006 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na odprtem teniškem prvenstvu ZDA sta znana še druga dva polfinalista. Navratilova je napovedala upokojitev.

Roger Federer je premagal Jamesa Blakea
Roger Federer je premagal Jamesa Blakea FOTO: Reuters

Na odprtem teniškem prvenstvu ZDA z nagradnim skladom 15,5 milijona evrov sta znana še druga dva polfinalista, potem ko je prvi nosilec Švicar Roger Federer s 7:6 (7), 6:0, 6:7 (9) in 6:4 premagal Američana Jamesa Blakea, sedmi nosilec Rus Nikolaj Davidenko pa s 4:6, 6:7 (3), 6:3, 6:4 in 6:4 Nemca Tommyja Haasa.

V drugem polfinalu bosta nastopila Američan Andy Roddick in še en Rus Mihail Južni. Po četrtfinalni zmagi v igri mešanih dvojic je še vedno v konkurenci Martina Navratilova, ki je pri svojih 49 letih napovedala upokojitev po končanem US Opnu.

V konkurenci posameznikov sta na igrišča Flushing Meadowsa prva stopila Davidenko in Haas, slednji pa je bil po uri in pol igre že na pragu velikega uspeha. Štirinajsti nosilec turnirja je potreboval namreč ravno toliko časa, da je s 6:4 in 7:6 (3) dobil uvodna niza dvoboja. "Dvoboj bi lahko izgubil v treh nizih," so bile prve Davidenkove besede po končani tekmi, ki so nazorno povedale, v kako težkem položaju se je v tem trenutku nahajal, a je sedmemu nosilcu vseeno uspel veliki preobrat in s tem samo še dodatno popravil svoj najboljši dosežek v New Yorku, ki je bil le uvrstitev v tretji krog leta 2004.

Približno dve uri in četrt je potreboval Davidenko za zmage v naslednjih treh nizih in s tem 28-letnemu Hassu zadal nov poraz v obračunih, ko o zmagovalcu odločajo peti nizi. Statistika Haasa v tem elementu je bila pred US Opnom res zaskrbljujoča, kajti Nemec je izgubil zadnjih sedem dvobojev v petih nizih. "Premagati nasprotnika v petih nizih je zame bolj problem psihične narave kot pa karkoli drugega," je dejal Nemec, ki se prav tako zaveda svoje pomanjkljivosti. Privrženci ta čas najboljšega nemškega teniškega igralca so bili prepričani, da je Haas v New Yorku odpravil to težavo, saj je dvoboja proti Rusu Maratu Safinu v osmini finala in Američanu Robbyju Ginepriju v tretjem krogu tekmovanja dobil prav z zmago v petem odločilnem nizu, za nameček oba v podaljšani igri.

Martina Navratilova ne bo več profesionalno igrala tenisa
Martina Navratilova ne bo več profesionalno igrala tenisa FOTO: Reuters

Prvi po zanimivosti četrtkovega razporeda, vsaj za domače navijače, je bil zadnji četrtfinalni dvoboj v moški posamični konkurenci. Vsi so upali, da bo domači adut James Blake zmogel dovolj moči ter znanja in prvič v karieri premagal Rogerja Federerja. Bolj ali manj pa se je končalo zgolj pri upanju, kajti Švicar se je odlično kosal tako z nasprotnikom kot 20.000-glavo množico navijačev, ki je fanatično podpirala svojega aduta. Američan, ta čas sedmi igralec sveta, se bo tako moral zadovoljiti le s prvim osvojenim nizom v dosedanjih petih dvobojih s Federerjem, ki je z izjavo po tekmi potrdil, da mu ni bilo lahko. "Pričakoval sem, da bo množica naravnana proti meni, a je bilo vseeno zelo težko. Težko se je boriti z odličnim tekmecem in obenem prenašati nenehni pritisk s tribun," je dejal Švicar, ki na US Opnu ni izgubil vse od leta 2003.

Navratilova se bo 'upokojila'

Enajsti tekmovalni dan letošnjega zadnjega turnirja za veliki slam je obeležil še nastop legendarne Martine Navratilove, ki naj bi se po končanem letošnjem US Opnu vendarle upokojila v 50. letu starosti. Američanka, rojena na Češkem, je v četrtek nastopila dvakrat, najprej v konkurenci ženskih dvojic, ko je v četrtfinalu skupaj z Rusinjo Nadjo Petrovo s 6:7 (1) in 3:6 izgubila proti prvima nosilkama, Američanki Lisi Raymond in Avstralki Samanthi Stosur. Slednji se bosta v polfinalu pomerili s Slovenko Katarino Srebotnik in Rusinjo Dianaro Safino.

Da četrtek le ne bo njen poslovilni dan, si je Navratilova zagotovila nekaj ur kasneje, ko je spet stopila na igrišče, tokrat v igri mešanih dvojic skupaj z Američanom Bobom Bryanom. V četrtfinalu sta bila precej boljša od nemško-češke naveze Anne Lene Groenefeld in Františka Čermaka ter na koncu slavila s 6:3 in 6:4.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.