Šport

Federer in Nadal v finalu

Pariz, 08. 06. 2007 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Španec Rafael Nadal in Švicar Roger Federer se bosta pomerila v nedeljskem velikem finalu odprtega prvenstva Francije v Parizu.

Roger Federer je v finalu Roland Garrosa
Roger Federer je v finalu Roland Garrosa FOTO: Reuters

Švicar Roger Federer in Španec Rafael Nadal sta finalista odprtega prvenstva Francije v Parizu, letošnjega drugega turnirja za veliki slam. Federer, prvi nosilec turnirja, je v današnjem prvem polfinalnem dvoboju premagal četrtopostavljenega Rusa Nikolaja Davidenka s 7:5, 7:6 (5) in 7:6 (7), medtem ko je Nadal, drugi nosilec in dvakratni zmagovalec tega turnirja v drugem polfinalnem obračunu ugnal šestopostavljenega Srba Novaka Đokovića s 7:5, 6:4 in 6:2.

To je bil prekrasen dvoboj, pravi preizkus znanja, obračuna v treh nizih pa enostavno ne morem izgubiti. Priznam, izgubljena točka bi lahko zasukala razplet dvoboja, a to se na mojo srečo ni zgodilo Roger Federer

Federer, 25-letni teniški igralec iz dežele sira in čokolade, je v svoji bogati karieri osvojil že deset turnirjev za veliki slam (štirikrat je slavil v Wimbledonu, po trikrat pa v Melbournu in New Yorku), a še nikoli pariškega Roland Garrosa. Po današnjem polfinalnem zmagoslavju nad Davidenkom je naredil velik korak k osvojitvi edine manjkajoče lovorike v svoji bogati zbirki, v nedeljo pa se bo pomeril z Nadalom, v zadnjih letih absolutnim kraljem peščenih igrišč, ki mu je že na lanskem pariškem turnirju onemogočil vstop med teniške nesmrtnike.

Federer je za polfinalno zmagoslavje potreboval 3:01 ure. V tem maratonu treh nizov mu je bil leto dni starejši Davidenko povsem konkurenčen, s kančkom sreče pa bi lahko naporen in zahteven dvoboj naredil še bolj dramatičnega in negotovega. Rus je imel še največjo priložnost v tretjem nizu, ko je že vodil s 5:3 in imel servis, vendar je Federer dokazal svojo teniško veličino in se s hladnokrvno ter strpno predstavo izvil iz neprijetnega položaja in v devetem medsebojnem dvoboju dosegel še deveto zmago nad Davidenkom.

Rafael Nadal je v polfinalu premagal Srba Novaka Đokovića
Rafael Nadal je v polfinalu premagal Srba Novaka Đokovića FOTO: Reuters

"To je bil prekrasen dvoboj, pravi preizkus znanja, obračuna v treh nizih pa enostavno ne morem izgubiti. Priznam, vsaka izgubljena točka bi lahko zasukala razplet dvoboja, a to se na mojo srečo ni zgodilo," je po napornem obračunu dejal Federer, ki se je uvrstil že v osmi zaporedni veliki finale turnirja za veliki slam, s tem dosežkom pa je na večni teniški lestvici prehitel velikega avstralskega teniškega igralca iz tridesetih let minulega stoletja Jacka Crawforda.

Drugi polfinalni dvoboj je bil izenačen v uvodnih dveh nizih, v tretjem pa je prvi favorit turnirja povsem razorožil Djokoviča, ki so mu prireditelji odprtega teniškega prvenstva Francije prav danes podelili priznanje za "teniško odkritje leta". Oba teniška igralca sta začela silovito, za vsako točko sta se morala krvavo potruditi, več lucidnosti in natančnosti pa je bilo vendarle na strani teniškega igralca s Pirenejskega polotoka, ki bo po današnjem zmagoslavju v nedeljo naskakoval tretjo zaporedno zmago na Roland Garrosu. V medsebojnih dvobojih vodi Nadal v zmagah s 7:4, a zadnji dvoboj na turnirju v nemškem Hamburgu je na peščeni podlagi dobil Federer.

"Z zmago sem prezadovoljen. Takoj sem ujel pravi ritem, moj 'forehand' pa je odlično deloval. Načrt je bil, da dobim prvi niz. Ko sem ga tudi osvojil, sem vedel, da sem na pravi poti. Na tem dvoboju sem dal vse od sebe, na svoj tretji zaporedni nastop v finalu pa sem zelo ponosen," je dejal 21-letni Nadal, ki je za polfinalno zmago nad leto dni mlajšim Đokovićem potreboval 2:28 ure.

Srebotnikova znova praznih rok

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik in njena partnerka Japonka Ai Sugijama sta izgubili veliki finale ženskih dvojic na odprtem prvenstvu Francije v Parizu. V današnjem končnem obračunu letošnjega drugega turnirja za veliki slam je slovensko-japonska naveza morala priznati premoč avstralsko-italijanski kombinaciji Alicia Molik/Mara Santangelo, ki je slavila s 7:6 (5) in 6:4. Srebotnikova je v dveh dneh izgubila še drugi finale v Roland Garrosu. V četrtek je skupaj s Srbom Nenadom Zimonjićem izgubila v mešanih dvojicah, potem ko jih je ugnala francosko-izraelska kombinacija Nathalie Dechy/Andy Ram s 7:5 in 6:3.

Bedene z Martinom klonil v polfinalu

Slovenski teniški igralec Aljaž Bedene je skupaj s Slovakom Andrejem Martinom izgubil današnji polfinalni dvoboj v moških dvojicah na odprtem prvenstvu Francije v Parizu. Za slovensko-slovaško mladinsko kombinacijo je bila usodna ameriško-francoska naveza Kellen Damico/Jonathan Eysseric, ki je slavila s 7:5 in 7:6 (1).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.