Formula 1

Za prgišče dolarjev

Ljubljana, 09. 03. 2009 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Stane Kos
Komentarji
5

Ross Brawn, novopečeni lastnik ekipe Brawn GP, je za ceno simboličnega dolarja od Honde dobil več kot 200 milijonov dolarjev v gotovini in ostalem premoženju nekdanje japonske tovarniške ekipe.

Ross Brawn bo še naprej opravljal funkcijo tako šefa kot tehničnega direktorja moštva.
Ross Brawn bo še naprej opravljal funkcijo tako šefa kot tehničnega direktorja moštva. FOTO: Reuters

Ob predaji ekipe obe strani nista veliko govorili o finančnih podrobnostih nakupa ekipe. Veliko se je govorilo o tem, da naj bi nekdanji Ferrarijev tehnični direktor k novi ekipi snubil tudi najuspešnejšega dirkača v zgodovini formule ena, Michaela Schumacherja, vse do zadnjega pa je bil v igri tudi adrenalinski milijarder z Otoka, Richard Branson, lastnik korporacije Virgin.

Tudi dirkalnik BGP001, ki ga je danes na uradnih testiranjih v Barceloni preizkušal Jenson Button, je šel v Hondin dobropis.
Tudi dirkalnik BGP001, ki ga je danes na uradnih testiranjih v Barceloni preizkušal Jenson Button, je šel v Hondin dobropis. FOTO: Reuters


A 54-letni Anglež, ki je lani dotedanjemu šefu ekipe Nicku Fryju prevzel vodstveni stolček, je imel v mislih vse kaj drugega, kot da bo "enkratno priložnost, kakršne v formuli zlepa ni bilo", kot je sam izjavil decembra preteklega leta, prepustil komu drugemu. Hondine vodilne može v Tokiu je najprej prepričeval, da moštva (kar bi bilo za Japonce še najceneje) ne razpustijo in da noben od potencialnih kupcev ni prepričljiv in nato dokončno prepričal, da je le menedžerski odkup vodilnih mož najboljša poteza za časten umik iz formule ena po izbruhu svetovne gospodarske recesije.

"So tudi tebi znižali plačo," se sprašuje angleški dirkaški zvezdnik, katerega plača se je znižala z 12 na 6 milijonov dolarjev.
"So tudi tebi znižali plačo," se sprašuje angleški dirkaški zvezdnik, katerega plača se je znižala z 12 na 6 milijonov dolarjev. FOTO: Reuters


Že konec januarja se je šušljalo, da Brawn ob morebitnem prevzemu ne bo odštel veliko denarja. Zdaj so se te govorice uresničile: ob plačilu le dolarja je nekdanji šef ekipe dobil za skoraj 210 milijonov dolarjev premoženja v obliki gotovine, nepremičnin in odpisa terjatev!

Pojdimo lepo po vrsti: 110,9 milijona v obliki zemljišča v Brackleyju, v katerem stoji moderno domovanje ekipe, vse pripadoajoče infrastrukture, opreme in orodij. Nadaljnih 50,2 milijona je že nakazanih na račun ekipe, katere bo Brawn porabil za osebne dohodke 700 zaposlenih (povprečna plača 75.260 dolarjev na zaposlenega) v prihodnjem letu dni. Moral je obljubiti, da bo odpuščal le v primeru, če zaposleni ne bi pristal na napovedano 30 do 40 odstotkov nižjo plačo. Poleg tega so Hondini vodilni možje tudi odpisali vse dolgove ekipe do matične tovarne, ki so nabrali v preteklih letih. Tudi ta številka ni zanemarljiva – 47,8 milijona dolarjev!

Čeprav je pričakovati, da se bo večina zaposlenih strinjala z znižanjem plače, pa je za zgled vsem v Brackleyju poskrbel Jenson Button, ki naj bi celo pristal na polovico manjši prihodek: po novem bo prejemal še vedno solidnih šest miljonov dolarjev letne plače.

Volk sit, koza ostala cela: Brawn je od Honde sprejel velikodušno, več kot 200-milijonsko popotnico za vstop v svet formule ena, s čimer je vsaj letošnja sezona rešena.
Volk sit, koza ostala cela: Brawn je od Honde sprejel velikodušno, več kot 200-milijonsko popotnico za vstop v svet formule ena, s čimer je vsaj letošnja sezona rešena. FOTO: Reuters


Za zadovoljne prve dneve je poskrbel tudi prvi mož formule ena Bernie Ecclestone, ki je iz naslova televizijskih pravic na račun ekipe Brawn GP že nakazal 40 milijonov dolarjev, njen lastnik pa se je že podpisal na podaljšanje pogodbe concorde.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapitan
09. 03. 2009 19.22
... je taprav KOJOT ta BRAWN ni kej ... HONDO je prepeljal žejno čez vodo .... vseeno mu želim čim boljšo sezono v kateri bo lohk pokazal še kakšen svoj TALENT ...
gogi_
09. 03. 2009 16.08
bravo,vse super,konec dober,bruno sennna pa tud pozabljen.pametna odločitev.velik sreče v novi sezoni.
brez_faksa
09. 03. 2009 16.06
Ross Brown pokvarjenec kot vedno. Ko je vodil Ferrari je bil p in sedaj bo p.
459261
09. 03. 2009 15.52
baričelo bo vozil al ne?
warezovc@email.si
09. 03. 2009 15.10
DOBRE VEZE MA TALE BRAWN, BI ŠE MEN MOGU KEJ ZRIHTAT