Formula 1

FOTO: Button zmagal že četrtič v sezoni

Barcelona, 10. 05. 2009 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Karavana formule 1 se je preselila v Evropo. VN Španije v Barceloni se je razpletla podobno kot vse dosedanje v sezoni. Spet je slavil Britanec Jenson Button, ki je tako zmagal še četrtič v tej sezoni in petič v karieri.

Dirko, ki je enega razburljivejših dogodkov ponudila že v uvodnem krogu, ko je v ozadju trčilo nekaj dirkalnikov in vodstvo dirke prisililo k vpoklicu varnostnega avtomobila, je najbolje začel Rubens Barrichello. Brazilec se je najbolje pognal s starta in s tretjega mesta prišel do vodstva. Tega je dolgo držal, toda taktika treh postankov – bržkone je moral trikrat v bokse tudi zaradi moštvenega favoriziranja Buttona – se mu ni izšla. "Dirko sem imel povsem v svojih rokah in sem bil zelo presenečen, ko so mi sporočili, da so Jensonovo taktiko spremenili le na dva postanka. Rad bi vedel, zakaj so to naredili," nad potezo moštva ni bil preveč navdušen Barrichello. Brazilec je sicer moral že po drugem postanku vodstvo prepustiti moštvenemu kolegu, ki je nato brez težav prišel do nove zmage, za nameček pa za krog prehitel še svetovnega prvaka Britanca Lewisa Hamiltona. "Ne morem verjeti, kako sem lahko ostal brez zmage!" je po dirki zmajeval z glavo Barrichello. Button pa ga je prijateljsko objel in dodal: "Težko je razumeti, ker sem presrečen zaradi mojega novega zmagoslavja, toda sočustvujem s tabo, Rubens."

Jenson Button
Jenson Button FOTO: Reuters

Oba tekmovalca pa sta imela kar nekaj dialogov tudi med dirko. "Daj, Rubens, vem, da zmoreš hitreje voziti," je med drugim svojemu kolegu dejal Button, ki dolgo ni bil prepričan v svojo zmago: "Ciljno črto sem prečkal prvi. In to na dirki, kjer resnično nisem računal, da bom zmagal. To mi je vlilo še več samozavesti za nadaljevanje sezone. Čeprav preživljamo težke čase, nam uspeva zmagovati. Počutim se, kot da stojim na vrhu sveta." Uspešno je dirkal tudi Mark Webber, ki je do stopničk prišel s petega startnega mesta in z uspešnim manevrom v zaključni fazi dirke, ko je prehitel na koncu četrtouvrščenega Nemca Sebastiana Vettla. Peti je bil nekdanji svetovni prvak, Španec Fernando Alonso, šesti Ferrarijev voznik, Brazilec Felipe Massa, ki je nekaj mest izgubil zaradi težav z gorivom ob koncu dirke, sedmi je bil Nemec Nick Heidfeld, točko pa je za osmo mesto dobil tudi njegov rojak Nico Rosberg.

Katastrofalna sezona pa se nadaljuje za drugega Ferrarijevega voznika in nekdanjega prvaka, Finca Kimija Raikkonena, ki je moral kmalu po začetku dirke zaradi tehničnih težav odstopiti.

Naslednja dirka formule 1 bo 24. maja v Monte Carlu.

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wrfff
11. 05. 2009 16.09
No pa da še jaz povem. Pred in po dirki gledam RTL, med dirko pa ORF1. Lauda pove veliko zanimivega. Na ORF-u pa pogrešam Prulleja, pa dobro se tudi da zdržat, bolje že kot pa Ališič. Drugače pa, če Button še zmaga še 4-5 dirk letos, je prvak. Kar mislim da ne bo nek prevelik zalogaj glede na to kakšen dirkalnik ima. Njegova največja ovira bo Vettel, ker Red Bull dobi v Monaku nov aerodinamičen paket.
antayla
11. 05. 2009 09.17
FERRARI: zmotili so se pri Kimiju v kvalifikacijah, riziko se ni izšel, pokvarjen dirkalnik, Massa brez bencina???? Še kako lahko pogrešajo Toddta pa Brawna
sottozero
11. 05. 2009 07.18
Zmaga BROWNa je pričakovana. Njihiv dirkalnik je še vedno razred zase. Red Bull izvrsten, a vseeno kar daleč od Browna. Mc Laren je očitno povsem izgubljen. Ferrari IZREDEN napredek v aerodinamiki, še vedno minus za vzdržljivost in PORAZNO vodenje. Da se zakalkulirajo za bencin ???? Česar takega si nebi smeli privoščiti. Massi vse čestitke, scuderia pa minus! Alonso z Renaultom pač višje ni mogel.
ORF1
10. 05. 2009 23.54
McLaren!!McLaren!! najjace mostvo
vednoprav
10. 05. 2009 23.45
Takšne in podobne pripetije so se dogajale Ferrariju v času pred prihodom Šumija. 1986 ,87 ,88 ter 91,92,93 Vložiti toliko naporov in sredstev za izboljšavo dirkalnika , ki je vsekakor dokazal, da predstavlja korak naprej, in te napore potem izničiti z neumnimi in nerazumljivi ravnanji in odločitvami .Takšna obdobja pri Ferrariju ,kar trajajo in bojim se ,da naslednjo sezono ne bo še nič. V bistvu in ,če smo pošteni je letos vsega konec in treba bi se bilo ukvarjati z dirkalnikom za naslednjo sezono. Sam smatram,da preveč energije vlagajo v zamujeno in se bo drugo leto vse ponovilo
colio
10. 05. 2009 23.08
Today Tomorow Toyota! Oprostite navijači McLarna!
firko
10. 05. 2009 22.50
colio Firko ,verjetno si zagret navijač vse bolj potapljajoče barke McLaren! bo držalo,vedno sem bil in vedno bom,ne glede na rezultate,ki jih dosegajo,kar pa za nekatere nisem prepričan,tudi zate nisem,saj se je v tem kratkem času,kar trajajo dirke našlo veliko navijačev moštev,ki so bila lani bolj na dnu razpredelnic in jih ni bilo na spregled,letos pa,ki so spredaj,so pa zelo glasni in pljuvajo po tistih,ki so v prejšnjih letih krojili vrh f1.pravi navijač je tisti,ki navija za moštvo ne glede na rezultate,ali jim gre dobro ali pač ne.ampak veliko je takih,ki navijajo za tistega ki zmaguje,npr-letos je veliko navijačev buttna,ki ga lani ni nihče omenju(čeprav mu privoščim dobre rezultate)in veliko navijačev redbulla,ki ga lani tud ni nihče omenju(letos imajo res super dirkalnik)ni kaj,lani mclaren in ferrari,letos zaenkrat brawn in redbull.jst vsem privoščim srečo,čeprav tud lani vodilnih še ni za odpisat.
stermyyyyy
10. 05. 2009 22.36
colio10.05.2009, 22:29 ta barka (mclaren) se bo vrnila iz globin! v to si lahko preprican.
Soling
10. 05. 2009 22.31
vednoprav, zmeda v Ferrarijevih boksih, te popolnoma razumem. Je pa optimistično glede razvoja aerodinamičnega paketa, samo še strateško bi ga bilo treba izkoristiti. Poleg tega pa popadki z vdržljivostjo, ki je Kimija včeraj in danes posebej oškodovala. Massa je lepo odpeljal, a brez presežkov. Ker imam občutek, da je bolid že enakovreden Red Bullovemu. Premoč seveda pa še vedno kaže Brawn in to krepko. Weber pa je po mojem danes vozil s presežki..., pohvalno.
colio
10. 05. 2009 22.29
Firko ,verjetno si zagret navijač vse bolj potapljajoče barke McLaren!
stermyyyyy
10. 05. 2009 22.02
stermyyyyy
10. 05. 2009 22.00
nekaj me zanima! pred dirko, je biu claned, da je ferrari testiral na stezi v vairanu(nvem kako se napise=D)! kolikor sem pa jaz slisal, so testiranja na stezi med sezono prepovedana! Ali je mogoce prislo, do spremembe v pravilniku? ali enostavno za ferrari, to pravilo ne velja!??
Replica
10. 05. 2009 21.59
samo da ni Hamilton....hvala Bogu
colio
10. 05. 2009 21.42
Mikulas , očitno preveč gledaš mehiške nadaljevanke ! Koliko dirk je do konca ,pa si preberi na uradni strani FORMULA ¸1.COM !
Boštjan Dolenc 1
10. 05. 2009 21.42
bravo button...zdej se vidi kdo je dober voznik in kdo je mel močnejšo in računalniško formulo....
vednoprav
10. 05. 2009 21.39
Čestitke Buttonu,dirka sama pa kar solidna,čeprav bi lahko postala dolgočasna ,če rdeči zopet nebi izstopali s svojo šlamparijo. Ferrari si je v Barceloni privoščil spodrsljaje in neumnosti, ki ne bodo ostale nekaznovane. Potem pa še Kimijeva brezbrižnost na kvalifikacijah . Na Moštvo sem besen,kaj šele njihovi vodilni. Dirkalnik kod kaže gre vendar kaj pomaga.Zagotovo bi morale leteti glave, kajti na takšen način Scuderia ne more nadaljevati letošnje sezone. Rdeči so deležni posmehovanj v sredstvih obveščanja in ostalih ,ki se kolikor toliko spoznajo na ta šport. Preveč je še kritik za rdeče zato se ob ostala moštva sploh ne bom obregnil .
car_alonso
10. 05. 2009 21.37
no bom še jas povedal svoje mnenje glede komentatorjev čeprav smo o tem debatirali že zadnjič... ališič je vsekakor strokovnjak in ve zelo veliko o f1, več kot marsikdo od vas ki govorite toliko čez njega, in seveda gdaj rad poslušam ališiča če pa on zabluzi preveč pa preprosto prešaltam na htv2 kjer sta odlična komentatorja in legendarni jergović ki pa ve še kanček več od ališiča in mu zelo rad prisluhnem pred in po tekmi...
mbedeni1
10. 05. 2009 21.36
SAJ BO - DIRKAČ "GZHCIDL" NA ferrariju-res
luciluk
10. 05. 2009 21.34
Koliko dirk pa je še do konca?
xxmany
10. 05. 2009 21.31
No dejmo še ostali vrstni red...sej ni samo Button dirkal.