Formula 1

FOTO: Button nadaljuje zmagovito serijo

Carigrad, 07. 06. 2009 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanec Jenson Button je zmagal tudi na dirki formule 1 za veliko nagrado Turčije v Carigradu in še šestič letos stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Jenson Button
Jenson Button FOTO: Reuters

Za zmedo na startu dirke za veliko nagrado Turčije je poskrbel Brazilec Rubens Barrichello (Brawn GP), ki mu je ugasnil dirkalnik in je iz sekunde v sekundo zgubljal mesta. Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) za razliko od Brazilca ni imel težav na samem začetku dirke, a je po nekaj kilometrih na stezi naredil 'usodno' napako, ki ga je morebiti stala zmage na dirki za veliko nagrado Turčije. Enaindvajsetletnik je namreč zapeljal s steze in naredil veliko uslugo vodilnem v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Jensnu Buttnu (Brawn GP), ki je tako prevzel vodstvo.

Kakšnih 25 tisoč gledalcev v carigrajskem parku je spremljalo eno manj zanimivih letošnjih dirk, brez pravih prehitevanj in razburljivih trenutkov, edina, ki sta bila boj za dober položaj pa sta bila Button in Vettel. Na 5,3 kilometra dolgi stezi je tekmovalec iz Heppenheima namreč od 20 do 28 kroga lovil Britanca. Kljub temu, da je imel najhitrejši s sobotnih kvalifikacij lepo priložnost, da prevzame vodstvo, je zmagovalec petih letošnjih dirk ubranil vse napade.

Dirkač moštva Brawn GP je tako po Vettlovem tretjem postanku le še mirno čakal na konec dirke, zadnjih deset krogov pa praktično ni imel več drugega dela, kot da je pazil, da ne naredi kakšne večje napake, kar mu je tudi uspelo. Dirko je na drugem mestu zaključil Avstralec Mark Webber (Red Bull), tretje mesto pa je osvojil osmoljenec z začetka dirke Vettel. Na relativno 'mirni' dirki sta odstopila le Giancarlo Fisichella (Force India) in Rubens Barrichello (prvi letošnji odstop katerega izmed dirkačev moštva Brawn GP).

Izidi:

1. Jenson Button (Brawn GP)
2. Mark Webber (Red Bull) +6.714
3. Sebastian Vettel (Red Bull) +7.461
4. Jarno Trulli (Toyota) +27.843
5. Nico Rosberg (Williams) +31.539
6. Felipe Massa (Ferrari) +39.996
7. Robert Kubica (BMW Sauber) +46.247
8. Timo Glock (Toyota) +46.959
9. Kimi Raikkonen (Ferrari) +50.246
10. Fernando Alonso (Renault) +1:02.420
11. Nick Heidfeld (BMW Sauber) +1:04.327
12. Kazuki Nakadžima (Williams) +1:06.376
13. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) +1:20.454
14. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) +1 krog
15. Sebastien Buemi (Toro Rosso) +1 krog
16. Nelsinho Piquet (Renault) +1 krog
17. Adrian Sutil (Force India) +1 krog
18. Sebastien Bourdais (Toro Rosso) +1 krog

Izjave po dirki:

Jenson Button (Brawn GP): "To je bil najboljši dirkalnik v vsem koncu tedna. Danes je bil res fantastičen. Ne vem kaj reči po takšni dirki. Bal sem se, da bodo imeli drugi tekmeci boljši dirkalnik, a sem bil preprosto prehiter za konkurenco. Na startu sem bil zelo vesel, da sem ostal na drugem mestu, sicer na umazanem delu steze, nato pa se je pač Sebastianu pripetila napaka in to sem izkoristil. Tudi , ko je imel lažji dirkalnik sem vedel, da mi bo prišel blizu, kljub neprijetnem občutku pa sem ostal zbran in zadržal vodilni položaj do konca dirke.

Mark Webber (Red Bull): "Za mano je zelo dober konec tedna. Ključno je bilo morebiti to, da sem na stezi ostal malce dlja, kar mi je prineslo prednost. Vedel sem kakšna je Sebastianova taktika, zato sem upal, da se ne bo kaj spremenilo. Drugače bi bilo če bi moj moštevni kolega vodil. Na koncu mi je uspelo.

Sebastian Vettel (Red Bull): "Vodil sem nekje do devetega – desetega ovinka, nato pa sem za trenutek izgubil nadzor nad dirkalnikom. To je bila moja napaka, ki jo je Jenson izkoristil. V drugem krogu se mi je podobno pripetilo še enkrat. Četudi bi vodil, sem bil danes za Jensna prepočasen in bi me hitro ujel. Morebiti smo malce zgrešili s taktiko in bi jo lahko glede na dogajanje na stezi spremenili, vednar tako pač je.

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vednoprav
08. 06. 2009 21.16
Jan95 - Ferrari boljši dirkalnik ? daj malo bolj pojasni to trditev in prosim ne razpredaj o končni hitrosti ,ker to še z daleč ni vse .
wrfff
08. 06. 2009 19.24
@BMK Lani je imel Ferrari boljši dirkalnik od McLarna, pa Massa ni postal prvak...
GIXER
08. 06. 2009 17.28
button je prvak in tudi nasledno leto bo prvak naredili so velik napredek ki ga bojo sigurno drzali par let tako bo kot je vcasih kraljeval ferrai(schumi)bo kraljeval brawn gp
BMK
08. 06. 2009 15.43
Soling Ferrari lahko konkurira RedBullu......Mclaren jim pa res ne more!!! Pa ne spet pretiravati z nekimi hudimi dirkaškimi sposobnostmi o hamiltonu,ker tak dirkač pa spet ni....je dober ampak tako kako ga nekateri imate pa niti približno ni....!!! lani je imel najboljši dirkalnik...in daj npr. rosberga v lanski mclaren pa je tudi prvak...in še marsi kateri bi bil!!!!
apollo33
08. 06. 2009 11.47
chaz73: se strinjam s tabo. Jaz sem že po drugi dirki letos napovedal, da lahko začneta McLaren in Ferrari razvijati dirkalnik za naslednjo sezono, ker je ta že izgubljena. Kaj pomaga vlagati velike napore in sredstva, da si potem nekje na robu deseterice ali nižje. Mislim, da je McLaren to že dojel,in že dela na tem, ker drugače ne verjamem, da bi bili veliki sponzorji in Mercedes še naprej tako velikodušni do sponzorstva. Počasi bodo to dojeli tudi Ferrari, Renault in BMW.(če že niso) Fantje (srebrni in rdeči) letos ne pričakujte preveč, sezona je že odločena. Button in Brawn GP bodo prvaki.
chaz73
08. 06. 2009 10.26
@sottozero 08.06.2009, 07:57 Se strinjam, da je Brawn letos razred zase. O "TRENUTNO drugem" moštvi, Ferrari pa ne bi mogel reči, da je naredil kak poseben napredek, razen tega, da ni bilo nepotrebnih napak, ki so jih delali na začetku sezone. Mislim, da Ferrari z obstoječim kadrom ne bo naredil kakšenga posebnega napredka, niti letos, niti prihodnje leto. Letos jim dajem možnosti samo še na Madžarskem in na še dveh uličnih dirkah, ostalo pa bo nekje v sivem povprečju, na robu točk.
sottozero
08. 06. 2009 07.57
BRAWN GP je razred zase... Ferrari se je izboljšal, zmage pa so žal še daleč. MONACO je pač posebna dirka in tam je Ferrari bil izvrsten. Jenson Button je NOV SVETOVNI PRVAK. Barichelo ni iz istega testa. POVSEM zasluženo. Ne dela nikakršnih napak. Trenutno je tudi Button razred zase. Je vrhunski dirkač in iskorišča svoj trenutek "sreče"...svojo priložnost. Jast mu IZ VSEGA SRCA PRIVOŠČIM ! Za scuderio pa upam, da letos vseeno odščipne kako zmago...
nx01
07. 06. 2009 23.51
A veste katera pesem ne bo nikoli postala evergreen? Tista od Čukov: Ferrari polka, hitra polka, hitra kot hudir... :-) Bila pa je nesporni hit začasa Schumacherja !
intermedius
07. 06. 2009 23.40
Veliki 4je (Ferrari, Mclaren, Renault in BMW) lahko začnejo komot delat dirkalnik za neslednje leto. PS: 1. Za Ferrari se je po Monacu zdelo, da mogoče lahko ujame priključek vendar tudi če pridejo zraven bo to zadostovalo maksimalno za zmago ali dve. 2. Kovalainen me je pozitivno presenetil 3. In Button je prvak:P
njec7
07. 06. 2009 23.03
zj neki neumesnga ampk useen sumi je naredu v zivlen samo 1 apako nehou je dirkt :D vse cestitke buttnu pa vettlu k je tud ful dobr pa se iskusn nima ce bo slo tk naprej bo res vrhunski drikac
firko
07. 06. 2009 22.17
za renaulta in mclarna je po mojem mnenju prišel počasi čas,da začnejo konstruirati dirkalnik za prihodnjo sezono,kajti letošnja je zares porazna.delno to velja tudi za ferrarija,ki se sicer počasi pobira,a za brawna in redbulla je prepočasen in mislim da lahko začnejo delno že graditi na dirkalniku za naslednjo sezono,sicer jim bo spet zmanjkalo časa,kajti sem prepričan da sta brawn in redbull enostavno premočna za konkurenco
Soling
07. 06. 2009 22.11
Čestitke Butnu. Ne gre samo za bolid, Buttn vozi konstantno odlično in brez napak. Monako je dirka zase in ni pokazatelj forme bolidov glede aerodinamike, marveč bolj mehanskega oprijema, medtem ko Turčija pa je presneto dober pokazatelj vsega. Npr. Hamilton je dosegel najboljši čas enega od od treh sektorjev, a je McLaren v zavoju št. 8 ogromno izgubljal. Tako, da kar se tiče Hamiltonovih sposobnosti in dejanskih sposobnosti trenutno zelo slabega bolida. Presenetil pa me je Kovalainen in to pozitivno. Alonso je bil prelahek za vidnejši uspeh. Ferrari je dokazal, da ne more parirati RedBullu. Trulli in Rozberg zelo dobro, pa tudi Kubica. Kar zadeva Vettla sem vedel in včeraj že napisal, da ne bo zmagal. Poleg tega je vnovič pokazal Webber, da Vettlovi dosežki v bolidu Red Bulla so povsem normalni glede na kvaliteto bolida in nič več kot to. Tako Vettel, kot Webber sta dobra enakovredna voznika. McLarnu je skrajni čas, da nekaj naredi iz bolida!
vednoprav
07. 06. 2009 21.56
Mi ni popolnoma jasno zakaj minusi navijačem Buttona saj imajo v bistvu čisto prav. Jenson Alexander Lyons Button, bolj znan kot Jenson Button, je angleški dirkač Formule 1, ki od sezone 2006 dirka za moštvo Honda F1. V prvih treh sezonah pri moštvih Williams (2000), Benetton (2001) in Renault (2002) ni imel večjih uspehov. Nato pa je pri moštvu BAR v sezoni 2004 prvič osvojil stopničke na Veliki nagradi Malezije in nato še kar na devetih dirkah tiste sezone, sicer je dosegel v prvenstvu solidno tretje mesto, a na najvišjo stopničko se mu vendarle ni uspelo prebiti. To mu je uspelo šele z Hondo na svoji 113. dirki v Formuli 1 v sezoni 2006 na Veliki nagradi Madžarske, delno dežni dirko polni preobratov.
RG11
07. 06. 2009 21.47
Ja sam ta formula je tko kt v šumijevih časih... sam da je takrat bil švaba res dobr voznik
zovec123
07. 06. 2009 21.27
Stermyyy Jaz navijam za buttna odkar je v f1! Za tiste , ki morda ne veste je button pred leti z hondo na koncu sezone bil tretji, konstruktorsko pa so bili drugi! Tak, da ne na pamet! Jozakop, to velja za tvojo sorto ljudi! Če bi sledil f1 dobrih 20 let kot jaz bi to vedel! Maš pravico do svojega mnenja, jaz pa sem ti povedal moje! lp
b0ngHits4Jesus
07. 06. 2009 21.26
stremyyy ... Button nikoli ni imel ne vem kako dobrega dirkalnika... je pa dokazal že pri renaultu pa kasneje pri BAR HONDI, da gre za nadarjenega voznika ... Vsi Angleži so ga meli za "čudežnega dečka" kot Hamiltona .... Razlika je le v tem, da je Hamilton dobil v "roke" 2. če ne 1. bolid sezone in mu je uspelo..... Button pač ni mel te sreče, dokazuje pa zaj da je dober voznik in mu privoščim.... Sicer pa navijam za Kimija .... Brawn je car in mislim da se Ferrariju krepko kolca, da ni prišel nazaj k njim :)
lukazup
07. 06. 2009 21.21
jst sem vedno bil za buttna tud ko je bil poden... zato pa letos uživam ful... letos je najboljši to je dejstvo. drugač pa privoščim zmago vsakemu... o tem kdo se kregat kdo je boljši dirkač, kdo je zanič mi je pa totalno otročje... lp
stermyyyyy
07. 06. 2009 21.09
jozakop@ zgleda da tebi se zmeri ni jasno, da je letos mclarnov bolid totalno v p***. cetudi bi vas vsemogocni schumacher sedel za volan mclarna, mislim, da nebi dosegal nic boljse rezultate od hamiltona..... pa se to me zanima! veliko komentarjev se nanasa na: GO button, go brawngp.....nekaj v tem smislu! sedaj pa se naj oglasi tisti, ki je lansko sezono navijal za buttna ali pac navijate enostavno za tistega, ki zmaguje???... kajti do letosnje sezone, ne vem ce sem kdaj zasledil GO button! pa se to! hamilton je v 2sezonah dosegel veliko vec kot je je button v nevem 10ih mogoce in ni vedno sedel v slabem dirkalniku
MSchumacher
07. 06. 2009 20.46
denis18m, jaz sem to rekel ampak drugi v Monacu..spomin te najbrž vara..tudi tukaj bi lahko bili brez večjih problemov drugi, ampak ne vem zakaj niso še več postorili na aerodinamiki...bo že.. luismendez, Barrichello je drugorazredni dirkač..poglej vložke, ki jih je danes demonstriral... Pa Irvine je takoj skor bil prvak, ker je mel isti odličen avto kot Schumi, vendar Schumija ni bilo, tako da je bil avtomatsko favorit...
Xit
07. 06. 2009 20.40
Barrichello spet kvari statistiko trenutno najhitrejšemu moštvu. Enako kot pri je počel pri Ferrariju. Drgač pa je bla dirka dolgocajtna. Se mi zdi, da bi blo čist OK, če bi dirkal le prvih 10 krogov, pol pa se itak ni nč zgodil.