Formula 1

FOTO: Button spet najhitrejši

Monte Carlo, 24. 05. 2009 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanec Jenson Button je na dirki za veliko nagrado Monaka na ulicah Monte Carla vknjižil še peto letošnjo zmago.

Jenson Button
Jenson Button FOTO: Reuters

Dirka na ulicah Monte Carla se za razliko od tistih v zadnjih letih ni začela s kakšnim trčenjem, ampak je bilo vse presenetljivo mirno. Najhitreje se je s starta podal vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Jenson Button (Brawn GP), drugouvrščenega s sobotnih kvalifikacij Kimija Raikkonena (Ferrari) pa je prehitel Rubens Barrichello (Brawn GP). Prvi zapleti na stezi so se začeli v petem krogu, ko je Felipe Massa na vsak način želel prehiteti Sebastiana Vettla, zaradi napake in vožnje prek 'šikane' pa je moral predse izpustiti Nemca, kar je nato izkoristil še Nico Rosberg (Williams). Prvo nesrečo so gledalci videli 'šele' v devetem krogu, ko je nadzor nad dirkalnikom izgubil Sebastien Buemi in trčil v Nelsinha Piqueta, šest krogov kasneje pa je imel nesrečo še Sebastian Vettel.

Po prvih postankih v boksih se vrstni red pri vrhu ni spremenil; Button je zadržal prednost pred moštvenim kolegom Barrichellom, za dirkačema moštva Brawn GP pa sta se zvrstila oba Ferrarija. Na mirni dirki za monaške razmere so gledalci naslednjo nesrečo videli v 52. krogu, ko je Finec Heikki Kovalainen v zadnjem delu kroga raztreščil dirkalnik. Največ sta v zadnjem delu dirke tvegala oba dirkača Ferrarija, saj sta dvajset krogov pred koncem dirke poizkusila srečo z mehkejšimi pnevmatikami, kar se ni izkazalo za nič spektakularnega, vodilnega dvojca pa tretjeuvrščeni Raikkonen ni ogrozil.

Najhitreje je 78 krogov na šesti dirki letošnje sezone prevozil Button in si tako priboril še peto letošnjo zmago, uspeh ekipe Brawn GP pa je dopolnil brazilski veteran Barrichello, ki je v soboto slavil 37. rojstni dan. Napredek so pokazali tudi pri Ferrariju, kjer se lahko veselijo stopničk Raikkonena in četrtega mesta Brazilca Masse.

Izidi:

1. Jenson Button (Brawn GP) 1.40:44.282
2. Rubens Barrichello (Brawn GP) + 7.666
3. Kimi Raikkonen (Ferrari) +13.443
4. Felipe Massa (Ferrari) +15.110
5. Mark Webber (Red Bull) +15.730
6. Nico Rosberg (Williams) +33.586
7. Fernando Alonso (Renault) +37.839
8. Sebastien Bourdais (Toro Rosso) +1:03.142
9. Giancarlo Fisichella (Force India) +1:05.040
10. Timo Glock (Toyota) +1 krog
11. Nick Heidfeld (BMW Sauber) +1 krog
12. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) +1 krog
13. Jarno Trulli (Toyota) +1 krog
14. Adrian Sutil (Force India) +1 krog
15. Kazuki Nakadžima (Williams) + 2 kroga

Izjave po dirki:

Jenson Button: "Za mano je zelo težka dirka in šele potem, ko sem s čelado tekel do tiskovnega središča sem videl kako dolga je v resnici ciljna ravnina. Na stezi sem imel veliko prometa pred seboj, vendar je imel tudi Rubens težave, tako da sem z res odličnim paketom uspel priti do nove zmage. Moram priznati, da težav z gumami nismo imeli, tako mehke kot trde so se obnašale dobro. Ko je bilo že vse tako popolno in me je še deset krogov ločilo od uspeha, sem za trenutek pomislil, kaj če se kaj zgodi, a zadnja dva kroga sta potem bila kroga za mojo dušo. Pred dirkaškim vikendom sem si govoril, da ni monaška dirka nič drugačna od drugih, a to sem delal zato, da bi zmanjšal pritisk nad samim sabo. Res je nekaj nenavadnega, ko zmagaš na takšni ulični dirki.

Rubens Barrichelo: "Podobno kot v Barceloni sem tudi tu odlično startal. Nato sem dirkal dovolj hitro, da sem bil tik za Jensnom, vendar izgubljal sem aerodinamiko in preveč obrabljal gume, tako da nadaljevanje dirke ni bilo niti malo lahko. Imeli smo dober konec tedna, v drugem delu pa sem imel pravzaprav edino težavo. Varnostni pas se mi je odpel, zato me je premetavalo po 'cockpitu' dirkalnika.

Kimi Raikkonen: "Ni prvič, da sem bil na drugem startnem položaju in zapravil priložnost za preboj naprej, vendar enostavno ni šlo. Gume so se zavrtele v prazno, nato pa sem imel še nekaj daljši postanek, tako da sem lahko z dosežkom zadovoljen. Veliko bomo še garali, da se prebijemo na sam vrhu. S posameznimi popravki smo dosegli napredek, zato moramo biti zadovoljni, leprav vem, da bi lahko bilo vse drugače. Blizu sem bil najboljšem startnem položaju in vprašanje kako bi bilo potem.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macwas
26. 05. 2009 15.22
sicer pa je Kovalainen dokler se ni razbil kar dobro vozu je pa res da renault pa McLaren nimata konkurencnega vozila soling nism nek navdusen navijac formule jo pa spremljam drugace mi ni ravno pomembno kdo zmaga se najrajsi sm ce je to McLaren sam da ni ferrari
Soling
25. 05. 2009 21.53
macwas, Bravn bo pravgotovo imel SP. Saj je neulovljiv in tudi če bi ga kdo dohajal, bi bilo to premalo. Edina varianta bi bila vsaj takšna premoč, kot jo ima trenutno Brawn, pa še to ne bi pomagalo, saj bi Brawn še vedno uvrščal med točke. Edini izziv bo pomojem tu in tam nadigrati Brawna. To bo pa tudi vse. Pustimo se presenetit.
Soling
25. 05. 2009 21.44
car_alonso, sicer pa nikoli ne veš. Največje dejstvo je, da ima tako Renault, kot McLaren še vedno "gajbo", s katero je nemogoče konkurirati. Upam na najboljše, da bi bila tako Alonso, kot Hamilton konkurenčna..., pol naj se pa dajeta do nezavesti.
macwas
25. 05. 2009 19.06
startno mesto v monte carlu pomeni veliko tko da se ni nujno da bo ferrari na naslednji dirki tko vspesn pa tud vettel je sel vn tko da to se ne mormo smatrat kot povratek med elito pa se aktualni prvak je startu z zadnjega polozaja na dirki kjer je prehitevanje najtezje ampak brawn je pa se skoz na vrhu!!!!!!
lukazup
25. 05. 2009 18.18
je bila pa dirka v monaku specifična, toyota je bila do sedaj v vrhu, tokrat med zadnjimi... na veliki nagradi turčije bomo bolj videli napredek mclarna, ferrarija... upam na čim bolj zanimive dirke!
car_alonso
25. 05. 2009 17.11
soling to je dejstvo ki je držalo samo prvi dve dirki!! se na naslednji dirki bo alonso že za obema ferarijema in hamiltonom pomoje...
wrfff
25. 05. 2009 15.15
Kaj naj rečem. Button ima še TRI dirke za zmagat in je prvak. Lani je imel Hamilton na koncu 98 točk na koncu. Letos jih ima Button niti še ne na sredini 51 točk. Če ga lahko kdo ogrozi je to Barrichello ali pa Vettel. Drugi zaostajajo preveč, po mojem...
Soling
25. 05. 2009 12.51
car_alonso, res je. Je pa dejstvo, da ni Renault imel letos konstantno najpočasnejšega bolida glede na Ferrari in McLaren. To pa je dejstvo.
ciaobella
25. 05. 2009 08.44
BROWN GP je najboljše moštvo, Button pa daleč pred Barichellom. Ne verjamem, da lahko kdorkoli ogrozi Buttna...razen njegova poškodba! Ferrari BRAVISSIMO! Zopet nazaj...tik pod vrhom. Verjamem, da bomo letos tudi zmagovali. Za kaj več kot prestiž pa letos ne bo šlo. Razočaranje je TOYOTA. Vettel...super voznik...manjka pa izkušenj za teke dirke. Levis...menim, da sedi v najslabšem dirkalniku...poleg Force India...
car_alonso
25. 05. 2009 08.42
soling v formuli ena ni čejov so samo dejstva in trenutno stanje!! kdo je kriv hamletu za napako?? če bi pa alonso vozo brawn gp pa bi bil prvi ali drugi, če pa force indio pa med zadnimi, če če če če ni tega!!
Widmayer ´65
24. 05. 2009 23.01
button si nekako zasluži zmage,mu jih tudi mal privoščim,ker je dolgo čakal na njih.ampak ne razumem kako to da ekipe kot so mclaren,ferrari inostale z ogromnim kapitalom niso kos majcenemu brawnu?
illuminati
24. 05. 2009 22.55
Tale F1 je ena velika žalost - .....
Soling
24. 05. 2009 22.12
popravek: Ferrari, Renault ( 0,5s), McLaren ( 1s)
Soling
24. 05. 2009 22.09
faaac, preberi moj komentar: Soling 24.05.2009, 16:13
Soling
24. 05. 2009 22.06
car_alonso, "bi pa malo pohvalil alonsa in izspostavil to da ima slabši avto od ferarija in mercedeza oziroma prvi dve dirki so bili tu nekje enaki ampak je sedaj z slabšim avtom v skupnem točkovanju pred obema ferarijema in mercedezoma" To je zelo pošalno rečeno. Na začetku, takoj po testiranjih in na uvodnih dveh dirkah je bilo razmerje Ferrari, Renault ( 0,5), McLaren ( 0,1). Že na tretji dirki je McLaren zelo napredoval in stopnjeval, Ferrari pa nazadoval. Renault je bi zopet na sredini. Sedaj pa je razmerje zopet premešano in zelo odstopa Ferrari, daleč za njim sta McLaren in morda za odtenek slabši Renault. Alonso je bil uvrščen realno dobro. Saj bi Hekki, če bi dirko odpeljal bil uvrščen nekje med 5 in 7. Pa ne pozabt na Vettlov odstop in Hamiltonovo nerodnost na kvalifikacijah. Če bi samo ti trije omenjeni opravili svojo nalogo bi bil Alonso danes brez točk. Tako, da Alonso "tople vode ni odkril" in je bil samo dober. Da pa je pred omenjenimi v skupnem točkovanju pa gre zasluga napaki Hamiltona, saj je Hekki odstopil letos kar 4X.
punkracij
24. 05. 2009 22.02
Vse skupaj je ena sama žalost . nič novega duha, vse na silo.Senilnim starcem se bledce, pravila bi kar nekaj spreminjali.Najbolje bi bilo ko bi se šli kremenčkovo formulo.
faaac
24. 05. 2009 21.51
Dirke v Monaku niso nikoli kaj posebej zanimive in tudi ta ni bila. Ferari se sicer prebuja, vendar mu se precej manjka, da bi bil pred Braw Gp. Napredek je viden tudi pri Wiljamsu, presenetljivo slaba pa je Toyota. Me zanima kakšne pridevnike bo za Mclarnova voznika uporabil Soling, ko tako vstrajno "navija" za Alonsa. Informacije o njegovem prehodu v Ferari so najberž kar boleče, saj je že z popolnoma nekonkurenčnim renojem pred obema Mclarnoma.
BMK
24. 05. 2009 21.45
car_alonso če bo ferrari ostal v formuli 1 se kot kaše alonso seli k našim rdečim im bo tam imel priložnost ...!!!!=).....bom tudi jaz potem za alonsa navijal če odide raikkonen...=)hehe
car_alonso
24. 05. 2009 21.33
zanimiva dirka in všečna, hamilton polomil na kvalifikacijah z napako in nekih šans danes ni imel ferari priveslal iz krize in danes sta se zelo dobro odrezala in odlično uvrstila... bi pa malo pohvalil alonsa in izspostavil to da ima slabši avto od ferarija in mercedeza oziroma prvi dve dirki so bili tu nekje enaki ampak je sedaj z slabšim avtom v skupnem točkovanju pred obema ferarijema in mercedezoma:) viva fernando!!
lux92
24. 05. 2009 21.31
Niko_K tud jst sm to vidu, sm k so mogl vsi začet z nule nism pričakoval tako dominanco, sploh pa ne ekipe kot Brawn....nism jst vedu da so oni že začel leta 2007 razvijat letošnji dirkalnik aja pa nism napisu da ne bi nobena ekipa nikoli dominirala...napisu sm da sm mislu da letos ne bo tko...mal bl podrobno preber