Formula 1

Uvod v znamenju protestov

Melbourne, 26. 03. 2009 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Napovedi, da bodo nekatera moštva vložila uradni protest zaradi nelegalnih difuzorjev, ki naj bi jih uporabljali Brawn GP, Williams in Toyota, so se uresničile: kot prva je to storila ekipa BMW Sauber, a so komisarji FIA pritožbo zaradi prepozne vložitve zavrnili.

Mario Theissen in Flavio Briatore sta uresničila grožnje in vložila uradni protest proti trem ekipam zaradi po njihovem mnenju spornega dizajna difuzorja.
Mario Theissen in Flavio Briatore sta uresničila grožnje in vložila uradni protest proti trem ekipam zaradi po njihovem mnenju spornega dizajna difuzorja. FOTO: Reuters

S pritožbo pa poleg nemško-švicarskega moštva nadaljujejo tudi pri ekipah Renault, Red Bull in Ferrari. Tehnični svetovalec ekipe “s krili” Helmut Marko je že pred dnevi dejal, da ima le sedem ekip legalen dirkalnik, medtem ko je šef moštva Christian Horner napovedal, da bodo želeli dobiti od komisarjev Mednarodne avtomobilistične zveze FIA jasno tolmačenje spornih pravil.

Predstavniki omenjenih ekip so vložili svojo pritožbo, potem ko je BMW-Sauberjev šef dr. Mario Theissen sporočil, da je bila njihova pritožba zavrnjena. Že pred tem je izjavil: “Vložili bomo protest proti vsem trem ekipam. Ni naša dolžnost, da ugotavljamo, kaj je prav in kaj ne, gre za to, da si ekipe različno tolmačimo pravila, zato je zdaj na vrsti FIA, da razčisti položaj.”

Nekoliko bolj diplomatski je novopečeni McLarnov šef Martin Whitmarsh, ki je tik pred današnjih tehničnim pregledom dirkalnikov napovedal številne pritožbe: “Zanesljivo vem, da se bo pritožilo kar nekaj ekip. V obrambo obtoženih ekip želim povedati le, da ne verjamem, da so namerno goljufali. Najbolj pa trpi šport, saj obstaja velika nevarnost, da bo vse skupaj zasenčilo dirko,” je zaskrbljen naslednik Rona Dennisa.

Konec harmonije v Združenju ekip formule ena? Protestu proti Brawn GP, Williamsu in Toyoti se je pridružil tudi Ferrari.
Konec harmonije v Združenju ekip formule ena? Protestu proti Brawn GP, Williamsu in Toyoti se je pridružil tudi Ferrari. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vednoprav
26. 03. 2009 22.51
Soling - Kako to misliš ,preveč približali ?
unja1m
26. 03. 2009 18.39
in ta usrana f1 je vse kar imajo raznorazni flaviji in berniji itd od življenja
buki_nelu
26. 03. 2009 16.43
dajte pišite novice, take kot so v resnici. Res je, da so komisarji zavrnili pritožbo BMW-ja, ker naj bi ta bila prepozna za dirko v nedeljo, vendar pa so Ferrari, Red Bull and Renault, napovedali, da če danes, prej omenjeni sporni difuzorji, prestanejo pregled tehničnih delegatov FIA, vložijo uradno pritožbo pri FI-i...
Soling
26. 03. 2009 15.35
Mislim, da so se nekateri premočno približali glavnim favoritom - pa ne kažem s tem na Ferrari - in se bojijo, da bi morda letos še slabše kotirali kot lani.
Covidus
26. 03. 2009 13.19
FORZA FERRARI!
FCL
26. 03. 2009 12.21
...kaj so nardil s te formule...sranje res !
voja
26. 03. 2009 11.58
Kar se zadnje čase gogaja s to F1... Absurd! "..., a so komisarji FIA pritožbo zaradi prepozne vložitve zavrnili." Kdo hudiča pa res ima nalogo, da poskrbi za fair play? F1 postaja "politika"... Na žalost! LP
ciaobella
26. 03. 2009 10.30
FIA je dokazala v zadnjih tednih KAKO POVRŠNA JE! Dva FOSILA vodita ta spektakel in če ga bosta še v prihodnje bosta UNIČILA VSE!!!!
brez_faksa
26. 03. 2009 09.57
mujoti so pri FIA
brez_faksa
26. 03. 2009 09.57
V gradbenem nimaš opisanih lokov, naklonov, pretokov. Saj je hiše gradijo mujoti, dirkalnike pa vrhunski strokovnjaki. Seveda se meca ne pritožuje, zadnji bodo tako ali tako.
braby
26. 03. 2009 09.54
ciaobella Res je, kar si napisal. Mogoče res nimajo "ilegalnih" difuzorjev, verjetno pa tudi niso "legalni". In to mora zdaj FIA razčistiti.... Upam, da ne bo prevelikega sr....ja!!
ciaobella
26. 03. 2009 09.29
Ko zidamo npr. hišo imamo v gradbenem projektu, ki nam ga potrdijo za izgradnjo hiše PODANE GABARITE (dimenzijske omejittve objekta - hiše). Npr. ali je objekt lahko podkleten, kako visok je lahko, kak je naklon strehe...IN TAKO JE PRI SMERNICAH, ki jih poda FIA za F1 ali kakršnokoli tekmovanje. Osnovni gabariti so podani...niso pa narisali KAKO NAJ BO KRILCE, DIFUZOR, BOKI, NOS BOLIDA.... In nekateri se v omenjenih GABARITIH znajdejo bolje kot drugi. Ni pa rečeno, da so zato goljufi oz. da so dirkalniki NELEGALNI! Za svojo NESPOSOBNOST ne moreš obtožiti boljših, da so goljufi. Verjamem, da so se vsi držali gabaritov (omejitev) in, da so VSI v skladu s pravili!