Formula 1

Stavka v formuli 1?

Pariz, 24. 06. 2008 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

FIA je drastično povečala cene licenc dirkačev in štartnine za ekipe. Najhitrejša karavana na štirih kolesih je nezadovoljna.

Bernie Ecclestone je zaskrbljen.
Bernie Ecclestone je zaskrbljen. FOTO: Reuters

Začelo se se je z dvigom cen superlicenc, ki jih dirkači potrebujejo za dirkanje v najvišji kategoriji avtomobilizma. Mednarodna avtomobilistična zveza želi uvesti drugačen sistem plačevanja licenc za formulo 1. Vozniki bi po novem morali zanjo odšteti različno ceno in sicer glede na končno uvrstitev v predhodnji sezoni in glede na osvojeno število točk. To pomeni, da bi cena licence z 10 tisoč evrov najboljšim dirkačem lahko narasla tudi na 100 tisoč evrov, s čimer pa se seveda ne strinjajo. Zato so napovedovali tudi stavko, ki naj bi se zgodila na veliki nagradi Velike Britanije.

Ko so se strasti v Franciji med dirkači že nekoliko pomirile, pa je FIA znova presenetila. In sicer je za naslednjo sezono drastično zvišala cene še ekipam in sicer kar za 150 odstotokov. Cena pristojbine vsake ekipe je s 300 tisoč evrov narasla na 740 tisoč evrov. FIA bo o zneskih razpravljala jutri v Parizu.

FIA podražitev opravičuje z izboljšavami na področju varnosti in boljših logističnih možnosti. Milijon evrov naj bi stala naprava, ki bo vgrajena v vsak dirkalnik in komisarji bodo lahko ves čas nadzirali, na katerem delu steze se nahaja, prav tako pa bodo lahko dirkaču pošiljali opozorilne signale. Cena za sistem F1MS znaša 1.026,000 evrov. Za boljšo varnost na stezi želijo postaviti opozorilne table s signalizacijo, ki naj bi bile v pomoč komisarjem ob stezi, ki sicer upravljajo z zastavami. Cena za signalizacijo je 1.232,000 evrov. Sistem SDR je sicer že vgrajen v dirkalnike in ga uporabljajo v primeru nesreč. S pomočjo te naprave analizirajo podatke in ugotavljajo vzroke nesreč. Moštva so sistem kupovala pri proizvajalcu, po novem naj bi bila dobaviteljica FIA. Cena za sistem SDR je 130.900 evrov.

To je le nekaj točk, o katerih bo jutri v Parizu razpravljala FIA in ki so glavne za drastično podražitev. Pod največjim pritiskom je trenutno prvi mož formule 1 Bernie Ecclestone. Če se bodo cene res zvišale, bodo moštva hotela razliko denarja nazaj pridobiti z novimi pogajanji o višini denarja, ki ga dobijo od televizijskih pravic, ali pa bodo zahtevali, da Ecclestone sam plača razliko v ceni. Morda pa se v formuli 1 res obeta stavka.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmclaren
29. 06. 2008 13.13
MOSLEYA ČIM PREJ STRAN
400072
27. 06. 2008 09.14
pravicen
24. 06. 2008 15.36
No hvala bogu da je shumi nehal ker si pomoje takšnega stroška pri mizernem zaslužku gotovo nebi mogel privoščit LOL