Formula 1

Sojenje v Parizu: tokrat tožnik Briatore, toženec FIA

Pariz, 20. 10. 2009 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po seksualnem škandalu s šefom FIA Maxom Mosleyjem, ki je zmagal v tožbi proti tabloidu News of the World, bo svoje zadoščenje na sodišču poiskal še iz raja formule 1 za vedno izgnani Flavio Briatore.

Bo tudi v primeru najbolj razvpitega šefa v formuli 1 veljal pregovor: Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje?
Bo tudi v primeru najbolj razvpitega šefa v formuli 1 veljal pregovor: Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje? FOTO: Reuters

Včeraj, nedaleč od sedeža Mednarodne avtomobilistične zveze, kjer je bil Flavio Briatore kaznovan z dosmrtnim izgonom iz formule 1, je namreč pariško sodišče po preliminarnem zaslišanju tožeče strani odločilo, da se lahko 24. novembra začne novo sojenje – tokrat Italijana proti FIA, na katerem bo nekdanji šef Renaultove ekipe v formuli 1 spodbijal visoko kazen, ki ga je doletela in zahteval povračilo za škodo, ki je bila storjena njegovemu ugledu. O številki še ni govora, bo pa zagotovo šestmestna.

FIA je visoko kazen izrekla tudi zato, ker je Briatore še v Monzi vztrajno zanikal kakršno koli vpletenost in grozil s kazenskimi ovadbami.
FIA je visoko kazen izrekla tudi zato, ker je Briatore še v Monzi vztrajno zanikal kakršno koli vpletenost in grozil s kazenskimi ovadbami. FOTO: Reuters

Spomnimo: kazen FIA je bila posledica afere Singapur, v kateri je Briatore na lanski dirki v tej državi ukazal brazilskemu dirkaču Nelsonu Piquetu mlajšemu, naj se namenoma zaleti v zaščitni zid in s tem na stezo spravi varnostni avto. Renault je po priznanju dirkača, ki se je, potem ko je izgubil službo pri francoski ekipi, pokesal za lanske nepravilnosti, odpustil Briatoreja. FIA pa je nato pred mesecem dni Italijanu izrekla še strogo kazen – dosmrtno prepoved opravljanja vseh funkcij v športih pod njenim okriljem. Takrat je besen za italijanski časnik La Repubblica izjavil: "Moji ljudje so me izdali. Dobili so bitko, jaz pa bom vojno. Boste videli. In nato bom priredil veliko zabavo, na katero bom povabil vse, ki so mi v teh težkih trenutkih stali ob strani!"

Briatore je že ob napovedi tožbe sporočil, "da je prepoved pravno absurdna" ter da je prepričan, da bo sodišče v Parizu razveljavilo in razsodilo v njegov prid.
 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

babylon
24. 10. 2009 13.14
...spoštovanja vreden?
Tajkun Pirc Musar
21. 10. 2009 18.50
To Flavio!!! Flavio pa Ross Brawn sta res spoštovanja vredna moža v F1!!!!!!!!!!!!!
Marija Demec
20. 10. 2009 11.13
To Flavio,pokaži jim ,da se tudi iz grozdja dela vino....lol..tekma se lahko zmaga tudi z glavo...
big brother
20. 10. 2009 11.10
upam da se vrne,ker je car.
bla_blabla
20. 10. 2009 10.41
hm, čist prav mu je. si zasluži če je kriv ali ne! tud on neje glih lepo dela z ljudmi, če sam pomislim da še nikoli ni v živo videl svojo hčeko in jo taji. baraba je baraba in ziher je mel prste vmes sam je pa res da je prvi ki je zato kaznovan, prej za to nikoli ni bil noben. in tega ni bilo malo...
spidi gonzales
20. 10. 2009 10.30
zaprite ga v čuzo:)
resenik
20. 10. 2009 10.13
Ne daj se ostalim pokvarjencem.
Xit
20. 10. 2009 09.55
Le kaj pravita Todt in Vatanen na to? Odgovor na to vprašanje bi veliko povedal o tem, kdo je primernejši za Maxovega naslednika.