Formula 1

Slavje Alonsa in McLarna

Monte Carlo, 27. 05. 2007 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
48

Zmagovalec dirke formula 1 za VN Monaka je Alonso v McLarnu. Drugi je bil njegov moštveni kolega Hamilton.

Dvakratni svetovni prvak v formuli 1 Fernando Alonso je zmagovalec velike nagrade Monaka. Druga letošnja zmaga Španca in 17. v karieri, je Alonsa zavihtela na vrh lestvice v skupnem seštevku.

Alonso je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.
Alonso je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. FOTO: Reuters

Drugi je bil Alonsov moštveni kolega pri McLarnu, Lewis Hamilton, ki ima v skupnem seštevku enako število točk kot Alonso, vendar je na drugem mestu, saj letos še ni zmagal. Hamilton, ki je najmlajši voznik formule 1, ki je kdaj vodil v skupnem seštevku, je tudi na današnji tekmi nadaljeval z odličnimi nastopi in že petič zapored v letošnji sezoni stopil na zmagovalni oder. Na koncu je bil štiri sekunde počasnejši od zmagovalca.

Tretji je v Monaku bil Brazilec Felipe Massa v Ferrariju. Renaultov Giancarlo Fisichella pa je končal kot četrti, kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni. Na petem in šestem mestu sta končala oba člana BMW-Sauberja Robert Kubica in Nick Heidfeld, sedmi je bil Alexander Wurz (Williams), zadnje mesto s točkami pa si je priboril Raikkoenen.

Vrhunec sezone formule 1 tokrat ni postregel z razburljivim dogajanjem, saj sta bila McLarnova dirkača premočna, da bi lahko tekmeci dobili kaj več kot le drobtinice za tretje mesto. Za popoln uspeh srebrnih na monaški dirki pa so poskrbeli kar pri njihovih največjih tekmecih: moštvo iz Maranella je lahko v boju za vrh računalo le na Masso, saj je drugi voznik Kimi Raikkoenen po napaki v kvalifikacijah začel šele s 15. mesta in na dirki, kjer je prehitevanje izredno težko, na koncu iztržil eno točko.

Massa je po tekmi priznal, da sta bila McLarna tako močna, da se ni mogel boriti za višje od 3. mesta.
Massa je po tekmi priznal, da sta bila McLarna tako močna, da se ni mogel boriti za višje od 3. mesta. FOTO: Reuters

Premoč srebrnih dirkalnikov iz kvalifikacij se je takoj po startu pokazala tudi na dirki. Alonso je izkoristil svoj najboljši startni položaj, zapeljal v prvi zavoj pred Hamiltonom in Masso in takšne je vrstni red ostal tudi do konca. Do nekaj manjših sprememb v vodstvu je prišlo le ob postankih v boksih, toda obe ekipi sta se za svoje najboljše odločili za enako taktiko dveh postankov, tako da so se stvari na koncu spet "poravnale". Hamilton, ki je na dveh tretjinah dirke vozil le sekundo za Alonsom in nekajkrat celo nakazal napad, je imel na koncu štiri sekunde zaostanka, oba pa sta bila krepko pred Masso. Brazilec je na tretjem mestu zaostal za 50 sekund, ob tem pa je bil zadnji, ki je monaško dirko prevozil v istem krogu kot zmagovalca.

Letošnji skupni razplet formule 1 še naprej ostaja tesen. Potem ko so bili pred dvema dirkama na vrhu trije dirkači z enakim številom točk, sta zdaj z enakim točkovnim izkupičkom prva oba McLarnova voznika. Alonso je zaradi dveh zmag pred Hamiltonom, toda slednji se je še petič na letošnjih dirkah povzpel na zmagovalne stopničke. Tudi Massa, ki se je po dveh zaporednih zmagah tokrat moral zadovoljiti s tretjim mestom, je povsem blizu, zaostaja le pet točk, nekoliko slabši pa je zdaj položaj Raikkoenena - Finec je na zadnjih dveh dirkah osvojil le eno točko - ki je pri 23 točkah. Z dvoštevilčnim izkupičkom se po dobri četrtini sezone lahko pohvalijo še Heidfeld (18), Fisichella (13) in Kubica (12).

McLaren je po zaslugi svojih dveh voznikov še povečal prednost med konstruktorji.
McLaren je po zaslugi svojih dveh voznikov še povečal prednost med konstruktorji. FOTO: Reuters

"Za nami je fantastičen konec tedna, uspelo nam je prav vse. Najhitrejši čas v kvalifikacijah, najhitrejši krog na dirki, zmaga. Avto je tokrat res deloval odlično. Nekaj težav sem imel le, ko se je začelo prehitevanje zaostalih za krog, ko se moja prednost malo stopila," je bil dobro razpoložen dvakratni svetovni prvak, ki mu je kot prvemu po Michaelu Schumacherju (1994 in 1995) uspelo dvakrat zapored zmagati na monaški ruleti, skupno pa je bil to njegov 17. uspeh v karieri. "McLaren je bil danes tako močan, da ga ne bi premagali niti s 150-odstotno vožnjo. Tretje mesto je bilo največ, kar je bilo danes mogoče doseči," pa je priznal Massa.

Med konstruktorji je moštvo McLarna s 76 točkami povečalo naskok pred Ferrarijem, saj je drugi voznik ekipe iz Maranella, Finec Kimi Raikkonen, tokrat osvojil le osmo mesto.

Izidi:

||1. Fernando Alonso (Špa/McLaren-Mercedes) | 1:40:29,329 (povp. hitrost: 155,552 km/h)
2. Lewis Hamilton (VBr/McLaren-Mercedes) | + 0:04,095
3. Felipe Massa (Bra/Ferrari) | 1:09,114
4. Giancarlo Fisichella (Ita/Renault) | 1 krog
5. Robert Kubica (Pol/BMW-Sauber) | 1 krog
6. Nick Heidfeld (Nem/BMW-Sauber) | 1 krog
7. Alexander Wurz (Avt/Williams) | 1 krog
8. Kimi Raikkoenen (Fin/Ferrari) | 1 krog
9. Scott Speed (ZDA/Toro Rosso) | 1 krog
10. Rubens Barrichello (Bra/Honda) | 1 krog
11. Jenson Button (VBr/Honda) | 1 krog
12. Nico Rosberg (Nem/Williams) | 2 kroga
13. Heikki Kovalainen (Fin/Renault) | 2 kroga
14. David Coulthard (VBr/Red Bull) | 2 kroga
15. Jarno Trulli (Ita/Toyota) | 2 kroga
16. Ralf Schumacher (Nem/Toyota) | 2 kroga
17. Takuma Sato (Jap/Super Aguri) | 2 kroga
18. Anthony Davidson (VBr/Super Aguri) | 2 kroga
19. Christijan Albers (Niz/Spyker) | 8 krogov||

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
28. 05. 2007 19.51
Extreme - KONTRA. Pometi pred svojim pragom. B3wk, sem gledal, pa je kaj takega naredil tudi že Alonso in tudi že Raikkonen, pa tudi že Senna (ki ni bil samo 4. ampak je z naskokom zmagal, čeprav je na začetku padel na zadnje mesto), tako da....
b3wk@auspuh.com
28. 05. 2007 18.15
Dej Vegos, mislm da nisi gledu zadnje dirke lanske sezone (Brazilija)... Tam se je vidl, kdo je najboljši dirkač... Schumi je začel dirko z 10.mesta, se prebijal proti vrhu, ... zaradi počene zadnje pnevmatike je padel spet daleč nazaj...Kljub vsemu je dirko končal na 4. mestu. Dosegel je še najhitrejši krog na dirki (1:12.162)...
Extreme@njoko
28. 05. 2007 17.44
Vegos--> Kar je blo leta 97 je pac blo tisto bi tudi jaz naredil ce bi se slo za naslov svetovnega prvaka. Vendar kar se je zgodilo leta 94 pa nimate kej tezit... tam je schumi mel prednost nekaj sekund pred hillom ko je naredil napako in zapeljal iz ceste... ko se je vrnu na njo je opazu hilla ki ga namerava prehiteti in je samo zaprl ovinek... tko kot bi naredil vsak nevem zakaj bi ga moral pustit mimo pa mu se pomahat.... in konc koncev je tam hill vrgu schumija ven ker kdo je koncal v ograji ? bah brez veze samo vseeno bom samo se neki reku... od leta 92 naprej kdo je bil zmeraj med najboljsimi? kdo se je vedno boril za naslov prvaka ali tako ali drugace... vedno je bil schumi... v celotni njegovi karieri se je vedno boril do konca za naslov, tudi takrat ko je bil ferrari bolj slab bolid... tako, da ko bo kak drug dirkac se tako boril bom tiho do takrat pa je schumi zame legenda. ...... Kar se pa vas tice, jst osebno nevem kdo ste in me ne zanima vendar sem siguren da tudi vi mene ne poznate in zato mi ni treba govorit ali sem zmesan ali kaj drugega...malo spostovanja vam pa res manjka...
Vegos
28. 05. 2007 16.33
Extreme, Šumaher je zapeljal s steze in se zaletel v Hilla ko je le-ta peljal mimo, daj, kaj si zmešan? PRav nič "LEPO" ga ni zaprl, ampak se je namerno zaletel vanj. Isto je poskušal l. 1997 z Villeneuvom.
Extreme@njoko
28. 05. 2007 16.30
Vegos-> Kaj je schumi naredi v adelaidu ??? prow lepo je hilla zaprl nec drugega.... ce bi tam hill pocaku se en ovinek bi ga lahko prehitu brez posledic tako pa.... pac sila.... je hill butnu v schumija....poglej si se 1x posnetke... IN NEHAJTE GOVORIT NEUMNOSTI NAD SCHUMIJEM !!!!! ko je on dirkal je bilo zmeraj zanimivo... tako pa danes spremljamo zmeraj bolj pusto F1..... mogoce ce bi bil Hamilton pri Ferrariju bi bilo vsaj malo bolj zanimivo ker bi lahko vozil na polno brez mislit, da more pustit 1-vega moza naprej....(ce ne bi blo Masse) :P hehe mah jst upam da ko pride Bruno Senna v F1 da bo divjal tako kot to dela v GP2 bo vsaj spet zanimivo ratalo :)
Vegos
28. 05. 2007 13.59
Reno, Šumaher je v Monacu sam zasral ker je mislil da je nedotakljiv in je uprizoril nesrečo, da bi drugim preprečil narediti zadnji hiter krog. Na Madžarskem je tud Alonso odstopil zarad tega ker mu je odpadel vijak na kolesu, in to po tem ko je štartal z nekje 15 mesta po 20 krogih je mel pa 40 sekund fore pred vsemi - tako da mi ne govori da Alonso nima pojma... Sicer pa...SREČA SPREMLJA HRABRE! Smponi se kaj je Šumaher naredil leta 1994 v Adeleidu, pa potem govori.
reno
28. 05. 2007 13.56
ja prov ti men monzo jaz tem monaco ka so schumija kaznoval a ves kok je tm schumi spet zgubu...pa australija ka schumi ni koncov dirke pa v malaysiji isto pa na madzarskem kjer je alonso res da odstopu ampak se je pa heidfield schumiju v rit zaletu in je bil sele 8 tko da sam ne mi govort da alonso nima zegna ka je se moj frend ka navija za alonsa priznal da je mel hudicev zegn.
Vegos
28. 05. 2007 13.41
Reno, v F1 jih Hamilton nima. Ima pa velik potencial. Aja, Alonsu je crknil avto v Monzi. Kdo je imel pa takrat zegn da je sploh lahko izenačil? Eh, Ferrarijevci, še vedno si rane ližete...
reno
28. 05. 2007 13.35
vegos kva ti strelas da hammilton nima izkusen a ti kr misls da on prvic dirka pa on ze cel lajf dirka kvaa strelas bedarije...nima iskusenj lol. Aja pa mene osebno ne boli da je schumi popusil zadne dve sezone...dve leti nazaj itq ni mel sans ker je bil avto zanc...lansk let je pa z zaostankom 20pik vse nadoknadu medtem ka je alonso ze bil na koncu z zivci in zacel kritiizrat celo ferrarijeve navijace itd...pr schumiju tega ni blo lepo mirno odfurov sezono pa na koncu je alonsa resu zegn tko ka ponavad ka je schumiju avto na japonskem crknu.
rsp.123@email.si
28. 05. 2007 13.30
Ma pismo ste zateženi, kolikokrat bi pa Miha zmagu, če mu ne bi vsega štelali, včasih tako očitno, da ste jim še sami žvižgali. Action, ne primerjam Alonsa s Šumijem, ampak, da ti govoriš, da nima pojma, potem, ko je osvojil dva naslova, ko je Šumi še dirkal..... Pa dej no.....ne bodite tako prekleto užaljeni in na formulo glejte mal bolj realno!!
Vegos
28. 05. 2007 12.02
Ne, mperko1, to ni eno in isto. Poleg tega ne vem kje bi Hamiltnon Alonsa sploh lahko prehitel glede na to, da sta bila na edinem mestu za prehitevanje praktično enako hitra? Poba ima manj izkušenj, lahko bi se zgodilo, da bi hotel preveč, Alonso bi ga zaprl, in BUM! Adijo 18 pik McLarnu.
mperko1@siol.net
28. 05. 2007 11.56
vegos to je eno in isto. hamilton pač na tej dirki ni smel ogroziti Alonsa, da si bo alonso malo psihično opomogel po internih porazih z hamiltonom!!!
Vegos
28. 05. 2007 11.41
Je pa jasno da boste Šumaherjevci iskali vsakega, ki bi lahko konkuriral Alonsu, ker vas zadnja dva poraza Šumaherja proti Alonsu zelo bolita.
Vegos
28. 05. 2007 11.40
Extreme, kolikor sem razumel izjavo Rona Dennisa, niso Hamiltonu ukazali, naj ostane zadaj, ampak so mu med dirko spremenili taktiko, tako da je ostal zadaj. Tako da v bistvu ni šlo za direkten ukaz.
badabum
28. 05. 2007 11.38
Raikonenen je nesposoben tako kot Alonso.Rsp-Miha(predvidevaM DA MISLIŠ NA SCHUMAHERJA),ali pozabljaš da je bil miha 7 kratni svetovni prvak?In ti primerjaš Alonsa z njim?Hahahaha. Pokazalo se je koliko je zelo dober voznik Alonso ko Trulija ni mogel prehiteti cele 3 kroge!!!!In nekaj govorite da moraš biti nadpovprečno dober voznik da zmagaš v monaku?????Prosim vas lepo.V monaku moreš samo priti prvi čez 1 zavoj in si zmagal,vi pa nekaj pišete kako je Alonso super voznik!Hamilton je za njega bog in batina!!!
Extreme@njoko
28. 05. 2007 11.14
Mah ta formula je ratala cista beda in vi se se kregate zaradi nje lol dobri ste.... hamilton bi na koncu celo zmagal lahko ce ni bi padu ukaz iz vodstva, da naj pusti bogega fernanda zmagat ker cene se bo joku lol.... Kar se pa ferrarija tice mah... sej navijam za njih oz. za Raikonena ker Massa ni pilot zame... je kot Alonso ce dobi prvo startno mesto in da spelje skozi prvi ovinek prvi bo zmagu cene bo neki joku zadaj.... Raikonena pa ne poznam vec zdej nevem ali ga Ferrari drzi zadaj in podpirajo bolj Masso ali se mu ne da vec divat.... namrec ful se je spremenil kar mi pa ni usec.... Trenutno edini pilot ki gre zares na polno na noz je Hamilton, ki pa ne more pokazati vse kar zna zaradi vodstva.... bah v glavnem glejte raje GP2 formulo kjer vozi Brunno Senna ker je dosti bolj zanimivo in vsaj uzivas v gledanju
rsp.123@email.si
28. 05. 2007 10.13
Action, res bom rajši kar tiho, saj s takšnim strokovnjakom, kot si ti, res ne morem dostojno komunicirati. Res Je Alonso nesposoben - mnenje tebe, strokovnjaka, ampak kako nesposoben po tvoji logiki je potem zadnji dve sezoni bil šele Miha v Ferariju, ko nesposobneža Alonza ni mogel prehiteti? Saj veš, Alonzo je zadnji dve sezoni bil svetovni prvak, če slučajno še nisi pozabil. Se vidimo v Kanadi.....
Vegos
28. 05. 2007 09.32
Ma, Trullija je počas treba kaznovat. Tip ne zna vozit. Ko ga kdo prehiteva za krog se dela carja in ga 3 kroge zadaj drži, če pa v istem krogu kdo za njim pripelje, mu pa popustijo živci in začne počet take oslarije da tistega zadaj dobesedno spusti mimo. V Monaku se to še bolj vidi.
mperko1@siol.net
28. 05. 2007 09.21
action, to je res kar si povedal in to je glavni vzrok za tako prednost, in ne pametujte če nimate pojma!!!!! se pa tud strinjam da je bla ta dirka najbolj dolgočasna v zadnjih dveh sezonah in res ni težko zmagat če prideš čez prvi ovinek prvi!!!!!!
kakaroth@email.si
28. 05. 2007 08.57
ne vem no, če je vam gušt gledat eno dolgočasno dirko brez prehitevanj, da pridejo dirkači v cilj v istem vrstnem redu kot so začeli, pa tud če eni pravte, da ta dirka kaže kolko so dobri vozniki in tud če monako velja za eno prestižno dirko....pol uživajte. mani osebno je monako čist bala, tko da bi jo najrajš brisau iz koledarja