Formula 1

Raikkonen je najhitrejši voznik

Ljubljana, 02. 10. 2008 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kimi Raikkonen (Ferrari) v letošnji sezoni ni bil najbolj uspešen, kljub temu pa se lahko ponaša z naslovom najhitrejšega dirkača v formuli 1 v letu 2008.

Kimi Raikkonen
Kimi Raikkonen FOTO: Reuters

Finski dirkač je najboljši startni položaj nazadnje osvojil na VN Francije, zadnje zmage se je veselil na VN Španije. Kljub bolj skromnim rezultatom pa se Raikkonen v tej sezoni lahko pohvali z naslovom najhitrejšega voznika v formuli 1.

Aktualni svetovni prvak je najhitrejše kroge odpeljal kar na desetih dirkah v letošnji sezoni (VN Španije, VN Turčije, VN Monaka, VN Kanade, VN Francije, VN Veliki Britanije, VN Madžarske, VN Belgije, VN Italije, VN Singapurja). Na ostalih petih dirkah pa so si najhitrejše kroge razdelili Heikki Kovalainen (McLaren Mercedes), Nick Heidfeld (BMW) in Felipe Massa (Ferrari).

S tem uspehom je Raikkonen izenačil rekord upokojenega nemškega dirkača Michaela Schumacherja iz leta 2004 in svoj rekord iz leta 2005, ko je še dirkal v ekipi srebrnih.


KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alen Ozim 1
07. 06. 2011 13.42
kimi kimi kimi kimi kimi kimi
stroj1
06. 10. 2008 08.06
soling če nebi bilo drastičnih sprememb bi hamilton premagal vetla.....ja če bi bila steza suha bi raikkonen zmagal, ne? ampak če nebi bilo če-ja bi bila čebula bula! :D
Soling
05. 10. 2008 20.04
zzzevs, se strinjam stabo, glede tisith navijaških ekstremistov, ki samo žalijo. Spoštujem vsakogar, ki navija za svoje moštvo in prov je tako. Premalo je argumentiranja in to pogrešam na tem forumu. Sej ni pomembno, da je na strokovni ravni, pač vsak naj izrazi svoje mnenje. Glede primerjave voznikov nekoč in danes je teško. Edina oprijemljiva primerjava je statistika. Nihče ne more zatajit rekordne Šumijeve naslove, kakor na drugi strani spodbijati, da je Hamilton najuspešnejši debitant v zgodovini f1.
Blaž Koren
05. 10. 2008 16.37
pa saj tak je ne?jaz navijam za ferrari že od nekdaj.ampak nikoli nisem šel v skrajnosti in celo koga žalil.ker se mi to zdi neumno.seveda sem raje, če zmaga ferrari, samo če je bila na dirki dobra borba, prehitevanja in kak zanimiv karambol(seveda nočem, da se komu kaj zgodi ampak resnici na ljubo ravno ta nevarnost,hitrost, zavedanje, da se ti kadarkoli lahko kaj zgodi, delajo ta šport privlačen).in nikoli nisem trdil da je hamilton slab dirkač, ker definitivno ni.ni pa tudi toliko superiornejši od drugih, ker pač ima to \"srečo\", da vozi dober avto.in tudi to primerjanje s schumacherjem mi gre na kurac, ker dirkačev danes in nekoč ne moremo kar tako v en koš dajati.sploh, če je en najuspešnejši dirkač v zgodovini drugi pa najuspešnejši novinec v zgodovini(nič več!!!ZAENKRAT)je pa definitivno prinesel hamilton neki nov veter v formulo.ker resnici na ljubo-o čem pa bi se mi \"prepirali\" tu, če bi za mclaren, ki je definitivno vrhunsko moštvo, vozil nek nelson piquet jr. ali giancarlo fisichella:)škoda edino, da sta v formuli samo dve vrhunski moštvi trenutno.upam, da se bo bmw čimprej zbudil in renault in še kdo, da bo konkurenca večja in dirke še zanimivejše, dobri mladi dirkači(vettel, rosberg, kubica,...)pa dobijo čimprej konkurenčne dirkalnike.dediji ala barichello, coulthard, trulii&co. pa naj pustijo sedeže mladim fantom
TK-TITO
05. 10. 2008 10.11
zzzevs in firko po tema vajnima zadnjima komentarjema bi se pa lahko zgledovali tudi ostali in se vama v celoti pridružujem , res pohvale vredno.
Blaž Koren
04. 10. 2008 22.30
firko tvoj zadnji komentar mi je zelo všeč.seveda je prav, da navijamo vsak za svoje.res je, vsako moštvo ima svoje dobre in slabe stvari.dobro je, da si izmenjamo kako mnenje, tisti skrajni komentarji, ki so že žaljivi praktično, pa se mi zdi, da ne sodijo v šport.glavno je, da bodo dobre dirke:)naj zmaga najboljši
Soling
04. 10. 2008 16.48
firko, pomagati tako, da si hitrejši...OK. Za Haikkija nikoli ne veš. Lahko, da bo šel zelo pozno v bokse in za seboj ustvaril kakšen \"Truli vlakec\". Seveda jst sm za čisto dirko. Naj zmaga boljši ....McLaren, ha.
Soling
04. 10. 2008 16.42
zzzevs, Singapurja tut omenu nisem...., v enem od prejšnih postov pa sem povedov, da bi bil Massa nepremagljiv in da je Alonso dobil dirko ravno zaradi varnostnega avtomobila. Glede temperature v Singapurju, če bi pozorno spremljal...., ta je bila v času štarta 32C! In Kimi ne bi tam NIKOLI prehitel Hamiltona in tudi obratno ne Hamilton, Kimija, ker je premajhna razlika v moči bolida. Edino konkurenčno prehitevanje, je bilo, ko je Kubica prehitel Masso. Mi pa ni jasno kako se mu je to posrečlo. Pomojem je Massa naredu kakšno napako, sej se je to pripetilo po varnostnem avtu in to v neki zmedi Masse, razumlivo?!
firko
04. 10. 2008 16.36
dejstvo je,da srebrni in rdeči ne bomo nikol skup prišli,in to je prov,vsak za svoje navija ampak vse do prave meje.ni kej,massa je bil v singapurju hitrejši od hamiltona in tud kimi se mu je začel zelo prebliževat,do varnostnega avta jim je šlo vse kot po maslu,potem pa popolna polomija.lani so proti koncu napake delal pri mclarnu,letos jih pač pri ferrariju.če bo massa osvojil še kakšen polposition je še zelo navaren,če ga osvoji hamilton,bo za masso zelo težko,ker ni tako agresiven kot lewis.tud kimi lahko odigra odločilno vlogo,medtem ko heikki prav veliko po moje ne more pomagat.ali pač,bomo videli kako bo.ferrari ima pač svoje prednosti,mclaren ima svoje.obe moštvi pa imata tudi slabosti,a sedaj je lahko najmanjša napaka zelo usodna.na japonskem pa dajem prednost mclarnu,vsaj kar se vremena tiče
Blaž Koren
04. 10. 2008 15.27
soling zdaj pa ga že resno sereš.če nebi bilo varnostnega avta v singapurju, bi ferrari mel dvojno zmago, ker bi kimi itak prehitel hamiltona.pa temperature tudi niso bile nad 30 stopinj!
Soling
04. 10. 2008 14.52
wolfyy, \"neverjetni Vettel nažgal tudi Hamiltona\" Hamilton je imel napram Vettlu bistveno hitrejše kroge, vendar s 15 mesta je prišel takoj za Masso. Če se nebi tako drastično spremenile razmere v drugi teretini in bi vozili na istihn gumah za mokro, bi bil Vettel celo premagan. Na intermedijah pać ni šlo dlje kot do Masse, ki pa svojega ugodnega položaja ni bil sposoben izkoristit. Nevem, a Monaka nisi gledov? Sicer pa trdim, da Ferrari ni dobil (in najbrž tudi ne bo) niti ene dirke, kjer temperature zraka niso presegale 30C, poletja pa je konec.
Blaž Koren
04. 10. 2008 12.41
ah joj!zakaj ima probleme z ogrevanjem gum?!poglejte njegov stil vožnje!on vozi čisto, ne preveč agresivno.poglejte kako čiste linije on vozi!pa poglejte recimo massove, ki je dosti bolj agresiven in avto mu kar premetava, ko vozi čez robnike.wolfyy s tabo pa se strinjam, ker očitno imaš nekaj soli v glavi glede formule...
wolfyy
04. 10. 2008 01.00
soling... na ravninah v monaku in na madžarskem se pa res vidi koliko je hitrejši ferrari na ravninah ane, najbrž je tam Kimi pridobil nekaj sekund, ki jih je nato izgubil skozi zavoje, kljub temu pa še vedno postavil najhitrejši krog. in če se ne motim je mclaren letos le na dveh dirkah \"nažgal\" ferrari SPA in VB. V Monzi bi lahko rekli da so bolj malo naredili vsi skupaj s ferrarijem vred (tam je neverjetni Vettel nažgal tudi Hamiltona). Hamilton se je kar precej časa trudil s Kimijem, ki je bil na nastavitvah za bolj suho stezo. če bodo nekoliko nižje temperature sta pa oba dirkalnika tam tam, mclaren je v prednosti na kvalifikacijah, ferrari pa na dirki, vendar to vse skupaj le dobro desetinko. firko zate pa vidim da si na visokem nivoju, saj več kot obračat mojih stavkov ne znaš :) 10 najhitrejših krogov, zmaga v singapurju s popolnoma nekonkurenčnim dirkalnikom iz 15 mesta najbrž ni šampionski vtis ane(dvomim da je renaut v enem dnevu nadoknadil 1 sec zastanek za najboljšimi). preboj iz 16 mesta na 7 (v razmerah pisanih tebi na kožo in povrhu vsega še v enem izmed najbolših bolidov) pa je šampionski vtis očitno?? tudi eden največjih šampijonov vseh časov oz. največji MS v sezoni 2005 ni deloval prav nič šampionsko, pa kljub temu je na dirki v Imoli vse do zadnjega metra s popolnoma nekonkurenčnim ferrarijem ogrožal alonsovo zmago. zato najbrž ni šampion? LoL
Soling
03. 10. 2008 22.31
wolfyy, Mi McLarnovci dobro vemo, da Ferari deluje SAMO po vročini in to nad 30C, če bodo temperature pod omenjenimi stopinjami, kar mislim da vsekakor bodo..., ni straha za srebrne, ki pa imajo tudi težave z gumami, s tem da se njim pa pretirano obrabljajo zadnje gume. Ferrari je pomojem na ravnini nekoliko hitrejši bolid, medtem ko v zavojih tega nebi trdil. Da je Ferrari hitrejši dokazujejo tudi Kimijevi -10 - najhitrejši krogi. Mislim, da oba srebrna morata veliko več truda vložiti pri dirkanju, kot oba rdeča, da sta konkurenčna Ferrariju. In v tem je Hamilton mojster, kar je dokazal tudi lani proti Alonsu. Na mokri stezi se to še posebno pokaže, ko moč bolida ni odločujoča, vendar nastavitev bolida in šofer. Ta kombinacija tudi krasi McLaren, ki je v teh razmerah letos nažgal Ferrari. Še enkrat, ni nujno da bo mokro ali pa mrzlo, dovolj bo da ne bo ekstremnih poletnih temperatur. Moje mnenje.
firko
03. 10. 2008 21.46
wolfyy tud ta dva na dajeta preveč šampionskega vtisa,vsaj trenutno ne- toliko o navijačih rdečih... ki nimajo ene čiste v glavi. mislm pa,da ma letos ferrari z vsem probleme,ne samo z ogrevanjem gum,in kot kaže,mu tud najhitrejši krogi ne pomagajo,in ko se mu segrejejo gre spet v bokse. vsi rdeči raje molite,da ne bo dežja in zidov preblizu ker drugače boste proti mclarnu pogoreli na polni črti
wolfyy
03. 10. 2008 20.44
haha dobro me nasmejete s temi vašimi. Kako ni šampion? veste koliko šampionov trenutno dirka v F1. le dva: Kimi in Alonso. za ostale pa lahko trdimo da niso šampioni, saj do sedaj še niso bili. toliko o navijačih srebrnih... ki nimajo ene čiste v glavi vsem ostalim pa: Kimi ima ogromne težave s segrevanjem gum na delovno temperaturo oz. z tlakom v gumah, in nihče pri ferrariju ne ve kje tiči problem, zato tudi slabi in zadržani štarti dirk (in kvalifikacije tudi). te hitre kroge vedno dosega nekje ko ima gume že delno obrabljene (10-15 krogov po tistem ko je bil v boksih). vsi mclarnovci raje molite za nizke temperature na naslednjih dirkah, ker drugače boste proti ferrariju pogoreli na polni črti
stroj1
03. 10. 2008 08.03
raikkonen je car....če on nebi bil pijanec bi bil sekundo hitrejši še od vseh :) hahaha
grajbos
02. 10. 2008 21.58
Tito, nimam ti kaj zamerit :) In ja, gledal sem čisto vsako dirko, pa tudi kar redno spremljam raznorazne novice v zvezi z F1...
Soling
02. 10. 2008 21.29
To, da ima na 10 dirkah najhitrejši krog pomeni, da je povprečno poleg nekaj zelo fantastičnih hitrih krogov vozil tudi povprečno oz. še več počasnih krogov, sa bi v nasprotnem imel 10 zmag. Ali pa so skromnemu (seveda zanj skromnemu) rezultatu botrovale številne napake. Končni rezultat je realnost. Pa ne narobe razumet, ker mi je Kimi odličen voznik - taprav. To, da Hamilton nima najhitrejšega kroga na nobeni dirki, pa govori o odlični konstantnosti. Ne mislim posamezne dirke, temveč povprečje cele sezone.
J.K. & Gang
02. 10. 2008 20.32
So fakin what? Tukej ni točk!