Formula 1

Odločitev o difuzorjih še ni znana

Pariz, 14. 04. 2009 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vodstvo Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) v Parizu obravnava pritožbo štirih moštev formule 1, ki menijo, da so ekipe Brawn GP, Toyota in Williams na uvodnih dveh dirkah uporabile difuzorje, ki naj ne bi bili v skladu z novimi pravili.

Ross Brawn
Ross Brawn FOTO: Reuters

Končno odločitev bo FIA sprejela v sredo. Vodstvo tekmovanja je pred začetkom sezone v Melbournu dovolilo uporabo dirkalnikov vseh treh moštev, čemur pa nasprotujejo pri ekipah Ferrari, Renault in Red Bull, ki so tudi vložile protest. Prepričani so, da v ekipah njihovih tekmecev kršijo pravila, sprejeta za letošnjo sezono. Slednja določajo, da morajo biti površine različnih krilc in usmerjevalnikov zraka na dirkalnikih precej manjše kot v preteklosti; pri treh domnevno spornih ekipah pa naj bi usmerjevalnike delno vgradili v podvozje dirkalnika in tako obšli pravila.
 

Pri spornih difuzorjih gre za aerodinamično tehnološko novost, ki naj bi omogočila, da se zrak potisne stran od vozila oziroma kanalizira za šasijo. V primeru, da bo FIA na zasedanju sprejela odločitev v korist ekip Brawn GP, Toyote in Williamsa, potem številna moštva v  naslednjem obdobju čaka veliko dela z oblikovanjem njihovih dirkalnikov.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vednoprav
15. 04. 2009 12.23
Difuzorji legalni! Fia je pravkar sporočila odločitev prizivnega sodišča glede spornih difuzorjev. Na zasedanju prizivnega sodišča Fie tožniki (Renault, Red Bull, Ferrari in BMW) očitno niso imeli dovolj dobrih dokazov, tako da je bil rezultat zasedanja v korist konceptu spornih difuzorjev, ki zadnje tedne burijo svet formule ena. Odločitev sodišča je po nekajkratnem pozitivnem mnenju komisarjev Fie v predsezonskem obdobju glede ideje dvojnega difuzorja pričakovana.
THC1000
15. 04. 2009 11.49
sedaj sem zelo pomirjen, ker so difuzorji legalni:) ja pa še to bi dodal k vednoprav-emu komentarju d je button že ko je vozil pri BMW-ju kazal talent za vožnjo a ga je potem montoya izrinil iz mostva ker je imel ze 1leto prej pogodbo, kar je mene zelo razjezilo...in ravno zaradi tega nikoli nisem maral montoye...
THC1000
15. 04. 2009 11.46
stroj1 ja če me kontaktiras bi se dal kj zment za posodet:) drugače pa...ali si ze videl d bi lahko v eni sezoni prisli tako visoko...ker me sprasujes kje je biu brawn lansko leto...v pol leta tudi brawn ni sposoben porihtat dirkalnika in zmagovat...mu je pa uspel to v enem letu...:)
vednoprav
15. 04. 2009 11.17
Za štos sem se pred dirko na Kitajskem malo poglobil v stil vožnje obeh Brawn GP. Kdor je videl on-board posnetke vsaj enega kroga po Sepangu, bo vedel, da je bil Button fantastičen. Ko Rubens med zaviranjem lovi pravo točko za vhod, so Jensonove roke povsem mirne, vhod je čist, da čistejši ne bi mogel biti. Pošteno povem ,da sem ga v preteklih sezonah jemal z rezervo. Toda če sedaj pogledam vožnjo Buttona in Rubinja je to primerjava dneva z nočjo. Dobro mu gre in morda smo bili zaradi voženj v podpovprečnih bolidih ,kar krivični do njega.
vednoprav
15. 04. 2009 10.32
Ferrari naj bi bolid F60 popolnoma prenovil, prenovljen bolid pa naj bi vseboval tudi podoben "dvojni" difuzor, ki ga uporabljajo moštva Brawn, Toyota in Williams Ferarri želi s prenovo dirkalnika F60 ujeti priključek z najboljšimi moštvi, že na dirki za Veliko nagrado Kitajske. Testni dirkač Ferrarija Marc Gené naj bi v preteklih dneh intenzivno preizkušal nekatere nove dele, med njimi tudi novo sprednje krilce, od katerih si Ferrari veliko obeta. Ker so testiranja med sezono prepovedana, se je španski dirkač osredotočil na vožnjo po ravnini. Kaj bodo prinesli novi deli, bomo videli že kod sem dejal na Kitajskem Nekaj je jasno: Ferrari si tretje zaporedne polomije ne sme in ne more privoščiti.
vednoprav
15. 04. 2009 10.23
Torej sta prvi dve dirki poterjeni ,kljub temu ,če bi komisija odločila drugače,kar je pa skoraj znanstvena fantastika.
vednoprav
15. 04. 2009 10.16
Torej bo današnja obravnava komisije za pritožbe pri Mednarodni avtomobilistični zvezi, le formalnost.
vednoprav
15. 04. 2009 10.12
14.04.2009 FIA: Z difuzorji ni nič narobe Vodstvo Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) je danes v Parizu obravnavalo pritožbo sedmih moštev formule 1, ki so bile mnenja, da so ekipe Brawna GP, Toyote in Williamsa na uvodnih dveh dirkah uporabile difuzorje, ki naj ne bi bili v skladu z novimi pravili. FIA je ocenila, da so bili bolidi omenjenih treh moštev regularni. FIA je tako uradno zavrnila pritožbo, vseeno pa bo dokončna odločitev znana v sredo, ko bo dokumentacijo o spornih difuzorjih pregledala še posebna komisija za pritožbe pri Mednarodni avtomobilistični zvezi.
stroj1
15. 04. 2009 10.08
THC1000 častiš kpaj THC-ja v kri? :) hahha
stroj1
15. 04. 2009 10.07
THC1000 če bi ferrari nekaj takega imel kaj nebi bilo čisto po pravilih verjemi da bi se tudi vsi pritožili! In ne pritožuje se samo ferrari ampak še dva moštva najmanj, lani so bile zmage tam kje je bil brown? :) Odločitev o difuzojih ni tako pomembna, saj bo brown gepe v obeh primerih prišel nazaj na svoje mesto, to pa vsi vemo kje je :D in ferrari in mclaren se bosta dalje borila za naslov :)
THC1000
15. 04. 2009 10.02
tako je vednoprav...mogoče msem uporabil napačno besedo, se popravljam odvisno je kako si vsak posameznik razlaga pravila in če komisarji FIA niso sposobni sestaviti pravil, kjer bi bilo točno določeno kaj lahko in kaj ne, tudi ne morejo prepovedati teh difuzorjev saj so si krivi sami....in ce jih prepovejo bom zelo razočaran...in verjetno ne bom edini...lp predvsem vednopravu:)
vednoprav
15. 04. 2009 09.58
Ne glede ali bodo difuzorji dovoljeni ali prepovedani, bodo prizadevanja za zniževanje stroškov v formuli 1 - vključno z aktualno gospodarsko in finančno krizo – izpadla kot cenena burleska. Kajti na novo razvijati polovico dirkalnika ni majhen zalogaj.
PPN
15. 04. 2009 09.49
Ne vem zakaj so sploh dali ta članek. Saj je včeraj bilo jasno povedano, da bo odločitev padla danes popoldne. Članek kr tak.
vednoprav
15. 04. 2009 09.46
THC1000 - jaz temu nebi ravno dejal " luknja v pravilih ". Pač kakor človek razume pravila in če je tukaj malo "megleno " gre samo zato kdo se je bolj znašel oziroma kdo je bolj inovativen , tu pa je Brawn prva liga.
THC1000
15. 04. 2009 09.27
sottozero...se popolnoma strinjam s tabo....zakaj bi prepovedali difuzorje in s tem uničili vse delo Brawn Gp-ja in pameti Rossa Brawna, ki je pač našel luknjo v pravilih in prav je tako, bil je pač bolj pameten...ne vem zakaj se SF sedaj pritozuje (ce bi to storili oni sigurno ne bi bilo nič narobe), moje mnenje je tako da poskusa ferrari srati na glavo brawna, ker jih je zapustil za piko na I pa so še v slabi formi..čeprav navijam za SF jim tukaj niti pod razno ne dam prav...sprjaznte se folk.tam kjer je Brawn tam so zmage....on je KRALJ!!!
sottozero
15. 04. 2009 08.20
Prava žalost je, kako FIA in Bernie želijo držati napetost v zraku! Če razveljavijo dosežke, bodo sami sebi zabili nož v hrbet! pač je treba priznati, da je Brown s svojim znanjem in izkušnjami MAESTRALEN. Naj pač ostali poiskušajo narediti podobno. Osebno se mi zdi dviganje "prahu" nepotrebno in škodljivo za šport. Ferrari, Renault, Mc Laren imajo dovolj znanja in predvsem DENARJA, da tudi sami "vpeljejo" novost.
stermyyyyy
14. 04. 2009 22.51
osebno me bolj zanima kaj bo z mclarnom oz. Hamiltonom, ka pa toti difuzorji
vednoprav
14. 04. 2009 22.02
MSchumacher - To je pa v božjih rokah. Jaz kaj korektnega in utemeljenega ne pišem več ,ker sem tako ali tako zbrisan,zato se oglasim samo še takole brez veze ali pa v stilu Medota
MSchumacher
14. 04. 2009 21.24
Mi lahko kdo pove, zakaj je moj komentar bil zbrisan?
highflyer
14. 04. 2009 21.00
Brawn GP nima šans brez teh prepovedanih difuzorjev. Največja fore je v tomu, da če se difuzorje prepove bo ta ekipa čisto na zadnje mestu poravnana . Ukint difuzorje..naj bo za vse enako jaz pravim