Formula 1

O spornih difuzorjih 14 . aprila

Melbourne, 28. 03. 2009 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Mednarodne avtomobilistične zveze so sporočili, da bo o pritožbah ekip Ferrari, Renault in Red Bull razpravljalo prizivno sodišče 14. aprila na sedežu Fie v Parizu, pred dirko za Veliko nagrado Kitajske.

Prizivno sodišče je dobilo uradno pritožbo, ki so jih v imenu moštev Red Bull, Ferrari in Renault vložile avstrijska, italijanska in francoska nacionalna športna zveza na odločitev komisarjev Fie glede legalnosti difuzorjev. Zaslišanje bo 14. aprila ob 10.00, se glasi precej suhoparno sporočilo Fie.

Predmet spora: difuzor dirkalnika brawn GP001
Predmet spora: difuzor dirkalnika brawn GP001 FOTO: Reuters


Komisarji so po protestu v četrtek še enkrat pregledali sporne difuzorje na dirkalnikih ekip Williams. Brawn GP in Toyota so po zaslišanju tehničnih direktorjev dali zeleno luč, kar je zelo razburilo protestnike. “Tolmačenje pravil je bilo v preteklosti veliko bolj jasno: FIA je želela zmanjšati podtlak zaradi večje varnosti in vsako leto so bili novi dirkalniki počasnejši od predhodnikov,” se je po objavi datuma oglasil Renaultov šef Flavio Briatore in še enkrat pojasnil, zakaj gredo naprej s pritožbo: “Dizajn difuzorja, ki ga uporablja trojica, pa več kot očitno vodi k večjemu potisku dirkalnika k tlom, kar je v nasprotju s pravili Fie, ki želi za oprijem dirkalnika dati večjo težo z uvedbo gladkih gum.

Flavio Briatore: “Ekipe si narobe tolmačijo pravila!”
Flavio Briatore: “Ekipe si narobe tolmačijo pravila!” FOTO: Reuters

Italijan meni, da bodo dirkači že v Avstraliji dosegali hitrejše čase od lanskih: “Vsaj šestim voznikom bo to zagotovo uspelo. Moje mnenje je, da je vse to rezultat njihovega napačnega tolmačenja pravil, zaradi katerega imajo za zdaj tako prednost.

V primeru, da bo FIA razsodila v prid tožnikov, bodo imeli pri Brawn GP, Williamsu in Toyoti le nekaj dni časa za spremembo spornih difuzorjev, saj bo že isti konec tedna na sporedu dirka v Šanghaju.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

penzionka
28. 03. 2009 16.26
letos je oblika formule postala kot bob.Bravo FIA
voja
28. 03. 2009 11.27
Ja, zatipkal sem se...:-)
malotumalotam
28. 03. 2009 10.36
naj84... :D če fia razsodi v prid tožnikov, potem nihče ne bo mel difuzorje... če pa v prid toženih, potem pa jih bodo res imeli vsi :D
voja
28. 03. 2009 10.03
Če (ko) FIA razsodi v prid tožnikov, bodo (verjetno) tudi ostali šli na takše difuzorje... Ja, letos bo še zanimivo!