Formula 1

Kot v Bondovem filmu

Ljubljana, 09. 07. 2007 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ferrari in Mclaren-Mercedes sta se v teh vročih poletnih dneh spustila v nenavadno akcijo.

Michael Schumacher in Nigel Stepney
Michael Schumacher in Nigel Stepney FOTO: Reuters

Ferrari in Mclaren-Mercedes, glavna igralca letošnje sezone elitnega avtomobilskega razreda, formule 1, sta se v teh vročih poletnih dneh spustila v nenavadno akcijo, vredno filmov Jamesa Bonda. Obtožbe o domnevnem vohunjenju in sabotažah britanskega mehanika Nigela Stepneyja, ki ga je Ferrari odpustil, so dobile nadaljevanje še z vloženo tožbo proti McLarnu, zdaj pa je svojo plat predstavil še Stepney in zanikal vse obtožbe ter hkrati napovedal tožbo proti nekdanjim delodajalcem.

"Znebili so se me. Že 14 let sem v podjetju in seveda vem, kje stvari smrdijo. V tem času se je zgodilo veliko čudnega," je bil v pogovoru za časnik Sunday Times na prizorišču nedeljske dirke za VN Velike Britanije v Silverstonu skrivnosten Stepney.

Ferrari svojemu zdaj že nekdanjemu delavcu očita krajo podatkov in sabotažo, pa tudi to, da je 500 strani dokumentov predal glavnemu dizajnerju McLarna Miku Coughlanu. Stepneyja je zaslišalo tudi italijansko tožilstvo v Modeni. Stepeney pa je namignil, da se stvari zapletajo tudi v njegovem zasebnem življenju ter da se on in njegova družina počutijo ogrožene: "Že večkrat so nas zasledovali. Nisem imel druge izbire kot da se umaknemo iz Italije."

V zadevo se je vključila tudi Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA), ki je napovedala preiskavo o dogodkih, še posebej o tem, ali so se Ferrarijevi podatki res znašli pri McLarnu, in ni izključila možnosti morebitne kazni za krivce.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kstebe
09. 07. 2007 19.10
Heh.. vam povem kaj bo iz tega -> NIC! Vedno je tako! Sploh pa razmisljanje o odvzemu tock dirkacem vsekakor odpade, ker slednji nimajo skoraj nic z designom dirkalnika! Je pa res, da bi morali odvzeti tocke mostvom, ki so se okoristila teh informacij. Tukaj pa je treba povdariti, da ne gre za to, da bi ne vem recimo mclaren kopiral nek del od ferrarija - gre se za to, da poznajo kako nasprotnikov dirkalnik deluje, na kak princip, kje ima meje, aerodinamika, ki jo lahko na podlagi teh informacij prilagodijo sebi v prid, pri tem pa ne kaze vidnih znakov, da sploh gre za isto stvar kot pri oskodovani ekipi! Ferrari je tuki potegnu kratko tako al drugace! Vesel sem, da so uspeli v teh 14 dneh od tega ko so pognali popravljeni vetrovnik narediti taksen preskok, da konkurirajo mclarnu -> ce niso ta moment celo mocnejsi! Res pohvale vredno glede na tezave, ki jih pestijo! Upam, da na koncu zmaga pravica in vse skupaj ne bo ostalo na nivoju prenapihnjenih novic v arhivu F1
b.r.e.m.b.o
09. 07. 2007 18.54
kaku je ferrari lahku dopustu da so te informacije odšle k mclarnu? zgleda da so zaupal napačnemu u moštvu...če je kej pravice na svetu kazne more bit za vse upletene..in mclaren ni nobena izjema
ferrari
09. 07. 2007 18.43
Upam samo,da ne bi najkrajšo v tej zgodbi potegnili ravno dirkači,z odvzemom točk,kar se lahko zgodi po besedah predsednika FIA-e. Kajti oni niso nič krivi,lahko pa bi recimo odvzeli moštvene točke,kar bi seveda krepko spremenilo seštevek v konstruktorskem seštevki.
toxicox
09. 07. 2007 17.30
sam pogejte mclarn a nima kar malo ferratijeve oblike pa čudno , da so kar e enem letu tako dobri