Formula 1

FOTO: Dirko pred koncem Button svetovni prvak!

Sao Paulo, 18. 10. 2009 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J. / STA
Komentarji
98

Pred zadnjo dirko sezone v formuli 1 je že znan letošnji svetovni prvak. Britanec Jenson Button je prvič v karieri prišel do laskavega naslova. Zmagovalec VN Brazilije na dirkališču Interlagos pa je Avstralec Mark Webber.

Pred skoraj natančno letom dni je tudi sezona 2008 dobila epilog na stezi v Sao Paolu. Takrat je v razburljivi, za mnoge udeležence skorajda šokantni končnici do uspeha privozil Lewis Hamilton, potem ko je v zmedi zadnjega kroga domači adut Felipe Massa za nekaj trenutkov celo slavil zmago in naslov. Končalo se je z brazilskimi solzami in britanskim zmagoslavjem; peto mesto Hamiltona je bilo dovolj za tesno zmago v skupnem seštevku. Letos je na prvi pogled razplet podoben. Spet je odločala dirka v Braziliji in spet je na vrhu Britanec. Toda letošnje SP se po razburljivosti zadnjih dirk ni moglo primerjati s tistim izpred leta dni. Jenson Button si je v prvem delu sezone nabral toliko naskoka, da ga tekmeci, tako tisti iz lastnega tabora kot letos najnevarnejša zasledovalca iz Red Bulla, niso več mogli ujeti. Zgolj teoretične možnosti Rubensa Barrichella in Sebastiana Vettla so se končale z njunima osmim in četrtim mestom, Buttonu pa je bilo peto povsem dovolj, da je z 89 točkami že dirko pred koncem postal svetovni prvak. Britanska dirkača sta tako poskrbela za prvo zaporedno zmagoslavje te države po letih 1968 (Graham Hill) in 1969 (Jackie Stewart). Za nameček pa je še ekipa Brawn potrdila konstruktorski naslov že v svoji krstni sezoni v formuli 1.

Felipe Massa in Rubens Barrichello
Felipe Massa in Rubens Barrichello FOTO: Reuters

Podobno kot lani je tudi letos svoje dodalo tudi vreme: v kvalifikacijah je monsunski dež večkrat prekinil dirkanje, tako da se je vse skupaj precej zavleklo, izhodišče pa je bilo po godu domačim ljubiteljem formule. Barrichello si je privozil "pole position", Button pa je bil šele 14. Že na startu dirke pa so upi domačega veterana, da bi odločitev prestavil v Doho, precej splahneli. Po trčenjih Jarna Trullija, Adriana Sutila in Heikija Kovalainena v uvodnem krogu je na progo zapeljal varnostni avto. Za poživitev dogajanja je poskrbel še Kovalainen, ki je šel v bokse, speljal pa s cevjo za dolivanje goriva v dirkalniku. Z gorivom je nato poškropil za seboj vozečega Kimija Raikkönena, ki je prišel v bokse po nov nos za svojega Ferrarija. Finčev dirkalnik so za trenutek zajeli plameni, a se je razpletlo srečno, brez poškodb, nekdanji svetovni prvak pa je brez težav nadaljeval dirko.

Veliko slavje ekipe BrawnGP
Veliko slavje ekipe BrawnGP FOTO: Reuters

Button je tako že po uvodnih krogih pridobil precej mest in se kmalu približal tistim, ki prinašajo točke. Že po treh krogih je bil deveti, brez težav opravil z Romainom Grosjeanom in Kazukijem Nakajimo, nepričakovano veliko dela pa je imel z Japoncem Kamuijem Kobajašijem, novincem v ekipi Toyota, ki se je dobro boril in vodilnega v SP dolgo ni spustil predse. Zadnji upi Barrichella - domači dirkač je vodil v prvem delu dirke, a izgubil stik z najhitrejšimi po prvih postankih v boksih -, da bi Jensona Buttona obdržal na manj kot devetih točkah razlike, so splahneli pet krogov pred koncem. Tesno srečanje s Hamiltonom je prvega prikrajšal za stransko zaščito prednjega krilca, Brazilec pa je s predrto pnevmatiko končal pri mehanikih, se vrnil na stezo le na osmem mestu ter moral dokončno pomahati naslovu prvaka v slovo. Podobno je bilo z Vettlom: svoje teoretične upe je skorajda pokopal že v kvalifikacijah z zgolj 16. mestom, na dirki pa je bilo četrto mesto premalo za kaj drugega kot le obet boja za naslov podprvaka na zadnji dirki. Se je pa mladi Nemec prebil pred Barrichella (74-72).

Prvi trije na VN Brazilije
Prvi trije na VN Brazilije FOTO: Reuters

V senci boja in odločitve o naslovu prvaka je bil razplet današnje dirke. Na koncu je bil najboljši Mark Webber, ki je tako dosegel drugo zmago v karieri, na stopničke pa sta stopila še Robert Kubica in poslavljajoči se prvak Hamilton. Slednji je po nekaterih slabih predstavah spet zablestel ter se s skromnega 18. mesta v kvalifikacijah prebil tik pod vrh. "To je veliko olajšanje. V takšnih trenutkih te preplavijo vsa čustva, pozitivna in negativna. Po odličnem začetku sezone sem na zadnjih dirkah nastopil pod pritiskom. Včeraj mi je bilo po kvalifikacijah kar slabo, ko sem videl, kakšno izhodišče imam. Toda ko pogledam vse skupaj, je to, kar nam je uspelo letos, neverjetno. Zdaj sem svetovni prvak in mislim, da popolnoma zasluženo. Bil sem najboljši na dosedanjih 16 dirkah. Svetovni prvak, kako lepo je to slišati," je bil po največjem uspehu v karieri zadovoljen svetovni prvak sezone 2009 Button.


Izidi, VN Brazilije:

Izidi (71 krogov, 305,939 km):
1. Mark Webber (Avs/Red Bull-Renault) 1:32:23,081
(povp. hitrost: 198,675 km/h)
2. Robert Kubica (Pol/BMW-Sauber) + 7,626
3. Lewis Hamilton (VBr/McLaren-Mercedes) 18,944
4. Sebastian Vettel (Nem/Red-Bull-Renault) 19,652
5. Jenson Button (VBr/Brawn-Mercedes) 29,005
6. Kimi Raikkönen (Fin/Ferrari) 33,340
7. Sebastien Buemi (Švi/Toro-Rosso-Ferrari) 35,991
8. Rubens Barrichello (Bra/Brawn-Mercedes) 45,454
9. Kamui Kobajaši (Jap/Toyota) 1:03,324
10. Giancarlo Fisichella (Ita/Ferrari) 1:10.665
...

SP skupno (16):
- dirkači:
1. Jenson Button (VBr) 89
----------------------------------
2. Sebastian Vettel (Nem) 74
3. Rubens Barrichello (Bra) 72
4. Mark Webber (Avs) 61,5
5. Lewis Hamilton (VBr) 49
6. Kimi Raikkönen (Fin) 48
7. Nico Rosberg (Nem) 34,5
8. Jarno Trulli (Ita) 30,5
9. Fernando Alonso (Špa) 26
10. Timo Glock (Nem) 24
11. Felipe Massa (Bra) 22
12. Heikki Kovalainen (Fin) 22
13. Robert Kubica (Pol) 17
14. Nick Heidfeld (Nem) 15
15. Giancarlo Fisichella (Ita) 8

- konstruktorji:
1. Brawn-Mercedes 161
----------------------------------
2. Red Bull-Renault 135,5
3. McLaren-Mercedes 71
4. Ferrari 70
5. Toyota 54,5
6. Williams-Toyota 34,5
7. BMW-Sauber 32
8. Renault 26
9. Force India-Mercedes 13
10. Toro Rosso-Ferrari 7
 

Svetovni prvaki od leta 2000:

2000 Michael Schumacher (Nem/Ferrari) Ferrari
2001 Michael Schumacher (Nem/Ferrari) Ferrari
2002 Michael Schumacher (Nem/Ferrari) Ferrari
2003 Michael Schumacher (Nem/Ferrari) Ferrari
2004 Michael Schumacher (Nem/Ferrari) Ferrari
2005 Fernando Alonso (Špa/Renault) Renault
2006 Fernando Alonso (Špa/Renault) Renault
2007 Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) Ferrari
2008 Lewis Hamilton (VBr/McLaren-Mercedes) McLaren
2009 Jenson Button (VBr/Brawn-Mercedes) Brawn
 

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vednoprav
20. 10. 2009 09.00
Očitno ima " dejan2106 " prav. Sodelovanje Mercedesa in McLarna res visi v zraku. Sodeč po govoricah želijo Stuttgartčani prevzeti ekipo Brawn GP, saj naj bi bil ta posel cenejši in manj problematičen, kot z dolgoletnim partnerjem McLaren. Lewis Hamilton upa, da do tega ne bo prišlo. "Lahko samo upam, da bodo ostali skupaj. Rečeno mi je bilo, da bodo ostali, toda kdo bi lahko vedel,"
Eyeless
19. 10. 2009 19.48
@stermyyy...dober komentar,nimam kaj dodat nikoli jim nic ne pase kot si rekel...kje pa pise da mora sp vedno zmagat?? drugo,tretje,cetrto mesto itd tud dajo tocke...sodec po ostalih komentarjih je pol boljse da za prvo mesto dobi dirkac pike in to je to drugi pa lahko grejo takoj po dirki domov? mate ideje res...
faaac
19. 10. 2009 18.48
Če bi bil sprejet predlog Bernija o upoštevanju zmag oziroma medalj za prva mesta, potem bi bil Baton prvak že pred polovico prevoženih dirk. Vrjetno bi bilo to še bolj nezanimivo. Sicer pa je Baton letos zmagal daleč največkrat in to verjetno potrjuje zasluženost njegovega naslova. Po moji oceni pa ne sodi med prvih 5 voznikov.
stermyyyyy
19. 10. 2009 17.03
kolko vas je proti buttnu, vsi govorite d si naslova ni zasluzil! morda v drugi polovici dirke ni pokazal ravno veliko, vendar je kljub vsemu skozi celotno sezono zbral najvec tock, pa ce nam je prav ali ne je on svetovni prvak. Vsako leto imate pripombe, isto je bilo lani z hamiltonom, vsi ste pluvali cez njega, isto delate letos z buttnom. vse bi bilo lepo in prav ce bi nekdo pri ferrarirju osvojil naslov, a ne? nvem, a je bilo vam zanimivo gledati F1 ko je biu schumi prvak 5 zapored.meni osebno je blo dolgcas!
car_alonso
19. 10. 2009 15.42
upam da bo naslednje leto brawn ostal konkurenčen vodilnim!! ter da se renault in še kakšno moštvo poberejo in začnejo mešati štrene vodilnim
stroj1
19. 10. 2009 14.56
dejan2106 zdaj si napisal da je razumljivo, iz prejšnjega komentarja katerega si napisal pa se tega ne da razbrat, oziroma ti lahko ker veš na kaj si mislil, ostali pa ti ne beremo misli. In brown lahko slavi do drugega leta, saj bodo drugo gledali ferrariju in mclarnu v rit, pa še komu drugemu.....saj pri ferrariju in mclarnu že razvijajo avto, oni pa še ne, kaj bo za njih(ferrari in mclaren) lepa prednost....
dejan2106
19. 10. 2009 13.30
Tu-pa-tam!? Komentator BBC je imel intervju z Norbertom,ima 50%lastništva nad Mclarnom.In ga je vprašal,kaj namerava z lastništvom po končani pogodbi.Norbert pa je lepo povedal,da je pač klavzula,katera garantira sodelovanje še 2 leti sedaj stopila v veljavo in da ima on torej še dovolj časa za razmislek,kakšno bo njegovo nadaljne sodelovanje v ekipi in pa kakšen bo zgledal lastniški delež.Nihče uradno ne bo sedaj tega potrdil,ampak sodelovanje se bo zaključilo.in Mercedes mora trenutno sam pazit,da se nebi Brawnu "zameril", ker nikjer ne piše,da bo Brawn hoto sodelovanje!Sedaj imajo polno drugih opcij!!
dejan2106
19. 10. 2009 13.24
Beri še enkrat in sam poveži STROJ1!!! Lanski prvak Hamilton je letos celih 40 pik za Buttnom,..prvak pred tem,torej Raikonnen pa celih 41 PIK letos zaostaja...So zgolj dejstva,kako so ti prvaki bili letos deklasirani...in to predvsem od koga so jih dobili po čelu..... To je vsaj užitek gledat,.....no name moštvo,...s komaj dovolj denarja za plače je vsem pokazalo kako se stvarem streže!!!
tu-pa-tam
19. 10. 2009 12.29
samo zate dejan2106: Avtomobilski proizvajalec Mercedes namerava kupiti ekipo Brawn GP in jo opremljati tudi z njihovimi motorji, a pogodba za enkrat še ni podpisana. Če bo pogodba podpisana, pa se pojavljajo vprašanja o razmerju med Mercedesom in McLarnom, s katerim sodelujejo že vrsto let. Kljub vsemu je šef Daimlerja Dieter Zetsche dejal, da njihovega ekskluzivnega partnerstva ne nameravajo zaključiti ob koncu pogodbe, ki se izteče leta 2011: »Končanje našega razmerja ne pride v poštev, morda se bo vse skupaj le malo spremenilo. Vse skupaj bo zelo odvisno od naših finančnih sredstev, ki jih bomo vlagali v formulo ena v prihodnjih letih.«
stroj1
19. 10. 2009 12.11
dejan2106 napiši smiselno, da bomo lahko vedeli o čem ti pišeš! napisal si : Lanski svetovni prvak 40 PIK za vodilnim letos,...prvak pred tem 41 PIK!!! o čem tu govoriš?!?! Lani in predlani je odločila 1 pika med svetovnim prvakom, meni res ni jasno kaj si želel povedati!??
JezusKrishna
19. 10. 2009 11.54
Michael Schumacher polamal vse po črti v začetku tisočletja ;)
dejan2106
19. 10. 2009 11.27
aja,pa vsi tisti ki sedaj udarjate po Brawnu in Buttnu....češ da je sam na začetku nekaj pokazal,..pa da je nezasluženo.....KAJ SO PA DRUGI CELO SEZONO POKAZALI????Manj od nič,ampak res manj.....v vsakem sportu pa šteje zgolj rezultat.....po rezultatu pa je vsa "vrhunska moštva" ne samo premagal ampak ponižal.......90 pik pri konstruktorju VEČ kot pa Mclaren,...91 PIK VEČ kot Ferrari.....Renault-borih 26 pik sta dva dirkača skupaj spravla( če se ne motim,vseh 26 pik zgolj en dirkač ).....Imajo še možnost osvojiti naslov podprvaka!!!Lanski svetovni prvak 40 PIK za vodilnim letos,...prvak pred tem 41 PIK!!!Letos lahk mirno rečemo,da smo gledali Formulo Brawn....ostali so pač bili zraven,drugače ne bi bilo zanimivo!!! Pa daleč od tega,da sem navijač tega moštva ali pa voznika....glejte realno!!
TK-TITO
19. 10. 2009 11.24
Čestitke Buttnu za osvojitev naslova in njegovim navijačem ter prav tako vsem navijačem Brawna. Vse ostalo kar se je dogajalo in nekatere komentarje ne bi komentiral saj je jasno da nekateri ne morejo iz svoje kože in vidijo ter pišejo samo tisto kar njim odgovarja. Žalostno!
dejan2106
19. 10. 2009 11.08
Se vidi da sam komentirate,sledite pa ne preveč zadevi,....ne sam Alešiča gledat,itak nima pojma! Pogodba se je prekinila.....sam ker je dragi Norbert polovični lastnik,ni tako zelo neumen....odpovedni rok je namreč 2 leti,...torej sam še sezono 2010 in 2011,...pogodba pa je bila prekinjena.... Glejte raje formulo tam,kjer so ta pravi komentatorji!!Boste vsaj meli kaj od tega!
vednoprav
19. 10. 2009 10.21
Toliko stvariste naložil,da je nemogoče izrazit svoje mnenje. Kljub temu lahko rečem,Da je Hamilton pokazal ,da zna in samo Moštvo tudi,ker baje sam dirkač ni vedel za taktiko po varnostnem avtomobilu. Tudi Kimi se je odlično odrezal glede na smolo. Vse čestitke Webru n pa seveda Battnu za osvojen naslov. Ima največ točk in samo to šteje. Naše interpretacije njegovega dirkanja so tu brez pomena. Upam pa,da bo drugo leto druga pesem. Dajmo Ferrari !
tu-pa-tam
19. 10. 2009 10.17
Mclaren in Mercedes imata pogodbo do leta 2011, tako da ne vem od kje tebi take novice.
sony25
19. 10. 2009 10.10
kje si pa to prebral, da je Mercedes prekinu pogodbo z Mclarnom? Kot js vem majo veljavno pogodbo za dobavo motorjev do 2012!
dejan2106
19. 10. 2009 09.30
Brawn bo še boljši... glede na to da je mercedes prekinil pogodbo z mclarnom,...se bo pa seveda zavzel da bo kot mercedez mel tudi v bodoče kaj za povedat v formuli,definitivno z vso močjo obesil na Brawn in ne sam z motorji,kot je to bilo do sedaj.
sony25
19. 10. 2009 09.23
Čestitke Buttnu! Je dokazal, da je boljši(hitrejši&konstantnejši) kot "ata kalimero"! Me pa malo skrbi za Brawn, ki je iz dirke v dirko slabši! Upam da bodo marca še držali stik s trenutno hitrejšimi avtomobili (RedBull, Mclaren,..)
sottozero
19. 10. 2009 08.33
Upal sem, da bi naslov na koncu vzel Barichello, ki mi je bolj simpatičen kot Button...a roko na srce je Button izkoristil priložnost in je zasluženo SVETOVNI PRVAK. Ravno tako BRAWN GP, ki sicer ni superioren kot je bil na začetku sezone...a zasluženo NAJBOLJŠE MOŠTVO v F1