Formula 1

Ferrari se bo 'tresel' 8. septembra

Pariz, 03. 08. 2010 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia) so določili datum zaslišanja moštva formule 1 Ferrari, in sicer bo na sporedu 8. septembra v Parizu.

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je določila datum zaslišanja moštva formule 1 Ferrari zaradi domnevnega dogovarjanja na dirki v Nemčiji. Ekipa iz Maranella bo svoje videnje dogodkov krovni avtomobilistični organizaciji lahko pojasnila 8. septembra. Na dirki v Nemčiji je Ferrari dosegel dvojno zmago, potem ko je v zadnji četrtini dirke do tedaj vodilni Brazilec Felipe Massa predse spustil poznejšega zmagovalca, Španca Fernanda Alonsa. Tekmeci so prepričani, da je šlo za moštveno dogovarjanje izidov, kar je v nasprotju s pravili v formuli 1, pri Ferrariju so uradno odgovorili, da je bil Alonso tedaj pač hitrejši. Sum o dogovoru pa so še povečali Ferrarijevi pogovori po radijski zvezi, ko so se iz boksov Massi ob prehitevalnem manevru opravičili.

Stefano Domenicali in Felipe Massa
Stefano Domenicali in Felipe Massa FOTO: Reuters

Zaradi kršenja pravil je Ferrari kaznovalo že vodstvo dirke, ekipa bo morala plačati 100.000 dolarjev. Na zaslišanju v Parizu 8. septembra pa bo komisijo Fie vodil eden od vodilnih članov organizacije, vendar je njen predsednik Jean Todt, ki je bil nekoč tudi vodja Ferrarijevega moštva formule 1.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vednoprav
08. 08. 2010 13.51
Soling - Vsa tvoja vprašanja so na mestu,kar se tiče FIA-e toda,repliciram tebi in na tvoje komentarje. Kje me seveda kazen moti.Dejstvi je,da so pri McLarnu pred leti skorajda kopirali dirkalnik predvsem zavorni sistem in še danes se prepletajo Ferrarijeva spoznanja v korist McLarna.Kaj pa kazen? Skoraj enaka.Sorazmernost je tukaj smešna,če ne brez veze kajti dejansko stanje je takšno kakor je in nekateri so bolj spretni drugi manj. In še to,komentar JB-TITO mi je dal za misliti,ker bi se mogoče nekje v sebi celo strinjal,da jih rdeči nekako dobivajo po pukli.Ali je to kazen za pretekla leta ali pa Tot noče izpasti preveč pristranski.
TK-TITO
08. 08. 2010 09.42
Soling v to vajino debato z "vednopravom" se ne bom vmešaval, vendar je v letošnji sezoni nekako čuden odnos Ferrari - Fia oz. vodsvo dirke. Za primer lahko dam dva velika primera v letošnji sezoni. 1. Ko je Hamilton prehitel varnostni avto so več kot očitno oškodovali Ferrari. 2. Po prehitevanju Alonsa Kubice so kaznovali prvega nekje 17 krogov po dogodku (kar je Ferrari dokazal), čeprav je vodsvo dirke trdilo da so poslali kazen takoj po prehitevanju. Po tema dvema dogodkoma kar nekako dvomim, da ima Ferrari letos enakovredne možnosti kot drugi. Ne vem mogoče se pa motim, da ne bo pomote.
Soling
07. 08. 2010 23.13
vednoprav, zakaj ne napišeš nekako takole - halo, Fia, koliko časa spremljate F1, kaj ne vidite, da to vsi počnejo... A hočeš reč, da se je Fia namerno spravila na rdeče, ali jih je žreb določil, da gredo prav oni v Pariz??? In seveda moštva delajo v svojo korist, samo eni to počno manj primitivno in sebično.
vednoprav
07. 08. 2010 20.19
Soling - halo,koliko časa pa spremljaš F1.Seveda se to počne in to je dejstvo in ne sumničenje.Če pa v FIA to ne vedo potem se pa naj začnejo ukvarjat s peko piškotov. Sicer prepoved velja sorazmerno kratek čas ( ko je Rubinjo spustil Šumija ),pa vendarle se pravilo ne upošteva in je dejansko brez veze,ker moštvo v prvi vrsti dela v svojo korist.
Soling
07. 08. 2010 14.02
EL_Hombre, 06.08.2010, 00:20 "V bistvu ti je vednoprav povedal,da katerikoli ukaz pa naj bo prikrit ali ne, je prepovedan.Ti pa pametuješ pod katerimi načini je sprejemljiv za FIA-o.Pa da ne bomo skoz "save fuel" lajnali, eden od letošnjih famoznih "prikritih ukazov" je bil tudi iz strani RBR-a "Vettel, Webber je prehiter, varčuj material." Že, že, vendar povej mi kako naj Fia dokaže prekrite ukaze, če že sumimo da obstajajo??? Kako naj Fia kaznuje moštvo, če mu ukažejo naj varčuje z materialom??? Pa saj za to gre in tudi to spada med boljšo in slabšo spretnost strategije. Pa menda ne zagovarjaš neumnosti, ki jo je sproduciral Alonso na način, da se ne izrazim kakšen in še večje neumnosti iz boxsov, povrh vsega pa je začinil še Massa s pretiravanjem in to v znak protesta. Drugače si sam ne znam razlagati načina kako so to izpeljali. vednoprav, 06.08.2010, 00:21, mislim, da zadrževanje nasprotnika ni prepovedano, če ne gre za nevem kakšno pretiravanje. To je lahko del strategije. Praviš, da je brez veze, ker vsi to počnejo, vendar tega ne moreš dokazat, lahko le sumiš. Dvomim, da Fia samo sumi Ferrarijev namen. JB-TITO, 07.08.2010, 09:48 dvakrat ni za reč, da Massa celo letos ne bi bil uspešnejši, če bi njega forsirali. Kaj hočem povedati je, da je pri rdečih vse usmerjeno v Alonsa, pa tudi nastavitve ne vem, če so Massi pisane na koža? Verjamem, pa da Massa zna in zmore več in bi tudi zmogel, če bi imel večjo podporo oz. svoje privilegij do svojih nastavitev. Saj smo to že doživeli, ko je Hamiltonu lepo pariral, pa Hamilton ni nič slabši kot takrat, Massa pa očitno sodeč po rezultatih. Skratka zaradi usmerjenosti v Alonsa je Massa letos izpadel zgolj povprečnež. Po drugi strani je večina pričakovala, da se bo to zgodilo prav v McLarnu z Buttnom. Pa je trenutno stanje zelo realen pokazatelj.
TK-TITO
07. 08. 2010 09.48
Soling ne vem kaj naj ti rečem glede tega. V bistvu si si že sam odgovoril na vse. Eni naredijo to na pameten način drugi pač ne kot je to lep primer Ferrarija, a tako to pač je. Kar se tiče Masse je po mojem tako, da se dobro zaveda da mora izpolniti ukaze ekipe saj v nasprotnem primeru ne bo vec član Ferrarija, saj je skoraj sigurno dobil v podpis novo pogodbo v tem smislu. Meni je Massa kot voznik všeč, vendar pa mu nekaj manjka za vrhunskega voznika, prav zato pa so rdeči pripeljali Alonsa. Žal tako je, da šport več ni samo šport.
vednoprav
06. 08. 2010 00.21
Soling - Ja saj sva si na jasnem.Pravilo je pač pravilo in kazen pač sledi. Pravim samo,da je brez veze,ker vsi to počnejo in FIA to dobro ve.In če ve zakaj sploh tako,saj je v bistvu stvar moštva kako in kaj se bodo odločili. Včasih smo videli celo zelo zanimiva prehitevanja,ko je št2 zadrževala konkurente za dosego cilja.In Prehitevanje Rubinja in pa Šumijevo zapiranje dejansko ni bilo nič v primerjavi z nekaterimi " taktičnimi " potezami v preteklosti,ko med dirko nisi imel časa za popoldanski dremež.
AlternativeFacts
06. 08. 2010 00.20
V bistvu ti je vednoprav povedal,da katerikoli ukaz pa naj bo prikrit ali ne, je prepovedan.Ti pa pametuješ pod katerimi načini je sprejemljiv za FIA-o.Pa da ne bomo skoz "save fuel" lajnali, eden od letošnjih famoznih "prikritih ukazov" je bil tudi iz strani RBR-a "Vettel, Webber je prehiter, varčuj material.".
Soling
05. 08. 2010 23.17
vednoprav, v bistvu misliva isto glede nespretnosti komunikacije rdečih. Verjamem, da se je in se dogaja v vseh moštvih, vendar se je v tem primeru naredilo preveč očitnih napak, ki po mnenju Fie zahtevajo dodatno presojo. Marsikdo - kot berem - verjame, da varčevanje goriva pomeni skrivno komuniciranje z obema voznikoma McLarna. Vendar Fia-i očitno to ni sumljivo, itd. Kar me pa najbolj moti pa je, da je Massa moral proti svoji volji in to smo videli na način kako je reagiral, izpolniti moštveni ukaz. JB-TITO, ok, naj ukinejo pravilo, vendar dokler pravilo velja ga je treba upoštevati. Razloži mi potem v čem je razlika med Ferrarijevimi in McLarnovimi ukazi, ali je po tvoje pač ni? Po mojem obstaja ena velika razlika in to v spretnosti komunikacije in lojalnosti voznikov. Po tem slednjem potem Massa ni lojalen Ferrariju, takšen je utis, čeprav sam mislim drugače, da ferrari ni lojalen do Masse.
TK-TITO
05. 08. 2010 15.30
Ukazi iz boksov prihajajo prav iz vsake ekipe. Tudi iz Mclarna in to v letošnji sezoni, zato si ne zatiskati oči. kot ste mnogi že zapisali naj ukinejo to pravilo in je problem rešen, kot v vsakem drugem športu.
gomulka
05. 08. 2010 14.39
Ferrari se bo 'tresel' 8. septembra najbrž ne tako kot američani 11. septembra
vednoprav
05. 08. 2010 09.10
Soling - Ni poanta v dokazih ali dodatnih dokazih.Bistvo je,da je pravilo brezvezno in se je kršilo in se bo kršilo. Je pa res,da bi za tako nespretno komuniciranje jaz odpustil vse,od Domenicalija naprej. Dejstvo je,da navijam za rdeče,toda trenutno so pri njih ljudje,ki so očitno zelo nespretni,vendar bodo nekoč odšli in verjetno na slabše ne more it.
Klavdija Lotri?
04. 08. 2010 23.12
to je taka beda. ne razumem zakaj pravilo FIA pravi da je spuščanje voznikov prepovedano. logično je da moštva morajo delovati tako da pripeljejo svojega voznika do naslova.... kako bi blo če v kolesarstvu ne bi smel vsi skupaj delat za svojega najboljšega kolesarja al pa da v atletiki ne bi smel nekdo vodit tempa v teku na 5000 metrov, tukaj ni nič spornega in tisti ki se tukaj pritožujete raje glejte šah al pa pikado
Soling
04. 08. 2010 21.53
EL_Hombre, 04.08.2010, 15:28 "Logiraj se na FOM-a stran pa si poglej v videu zvokovno materjal,kjer Hamiltonu po radiju jasno povedo,da ga Button ne bo prehitel.Seveda to Mclarnovce ni prirejanje." Ne rabim se nikamor logirat, ker imam spomin... No, pa ga je Button vseeno prehitel. Toliko o McLarnovem dogovarjanju. A mu je Hamilton takoj vrnil. Zato pa zagovarjam, da bi Massa mogel imeti vsaj izbiro in ne primitivnega ukaza iz boxov. Zdaj je samo Alonsov hlapček in s tem očitkom bo mogel živet. Razumel bi še, če bi šlo za odločilne točke. V očeh javnosti pa Alonsova zmaga ni častna in takšnega SP F1 ne potrebuje.
dekalegend
04. 08. 2010 21.06
sem totalni anti fan alonsa in še bolj totalni anti fan alonsa, amapak je dejstvo da je to ekipni šport in da je to pravilo dogovarjanja totalno brezvezno....ekipa je ekipa....in tako naj bo, kaj se oni dogovarjajo med sabo nikogar ne briga!!
22-22
04. 08. 2010 20.27
Točno tako Soling! In kaj je s tem narobe? Najbrž je bolje da to izpeljejo lepo glasno, se na odru vsi smehljajo itd... Pač "Felipe save fuel! I repete save fuel...." beda. Če že delajo tako naj vsaj to naredijo očitno.
mzurry
04. 08. 2010 16.48
cool 123 -----ha ha ha če verjameš v smrkce.....
mat.zup29
04. 08. 2010 16.00
ferari bo do konca sezone zmagoval in naj si vodstvo fie še kaj zmišljuje, ker to ka rso imeli je totalno noro.
mat.zup29
04. 08. 2010 15.58
to pa tak ne gre.
AlternativeFacts
04. 08. 2010 15.28
@Soling - Tebi res ne potegne kaj?Ni važno na kakšen način ali kdaj izdajo ukaz.Po tistem členu, so prepovedani vsi ukazi,pa če jih dajejo z dimnimi signali kot nekoč indijanci.Mislim res te ne kapiram.Pa še nekaj.Logiraj se na FOM-a stran pa si poglej v videu zvokovno materjal,kjer Hamiltonu po radiju jasno povedo,da ga Button ne bo prehitel.Seveda to Mclarnovce ni prirejanje.