Formula 1

Ferrari nasprotuje krčenju proračuna v formuli 1

London, 02. 05. 2009 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.A. / STA
Komentarji
20

V karavani formule 1 je zaradi načrtov krovne avtomobilistične zveze (FIA), ki je predlagala nadaljnje krčenje proračunov moštev v sezoni 2010, prišlo do spora med FIA in ekipo Ferrari.

Luca di Montezemolo
Luca di Montezemolo FOTO: Reuters

Italijanska ekipa nasprotuje predlogu, ki s seboj prinaša tudi nekaj tehničnih prednosti za ekipe z manjšimi proračuni.
 

FIA je pred dnevi predlagala, naj moštva v naslednji sezoni svetovnega prvenstva formule 1 proračun zmanjšajo na 45 milijonov evrov. Za tiste ekipe, ki bi se te omejitve držale, je FIA predvidela določene olajšave pri spoštovanju tehničnih pravilnikov na področju aerodinamike oziroma več svobode pri tolmačenju posameznih členov pravil.
 

Ferrari je predlogu takoj nasprotoval in napovedal, da bo odločitev skušal preprečiti z vetom, a ni bil uspešen. Zamisel FIA podpirajo predvsem manjša moštva, medtem ko tovarniške ekipe, kot je Ferrari, nad takšnim varčevanjem niso preveč navdušene.
 

Predsednik Ferrarija Luca Di Montezemolo je v pismu predsedniku FIA Maxu Mosleyju, ki so ga objavili tudi nekateri britanski časniki, opozoril, da bi uresničitev takšne zamisli vodila v nepravično delitev ekip v formuli 1, v eni skupini bi bile ekipe z manj denarja in več tehnične svobode, v drugi pa tiste, ki bi za razvoj porabile več, a bi bile pri tem omejene s pravili. "Nastali bi dve skupini, kar bi nedvomno pomenilo, da bi ena skupina imela prednost pred drugo. Prvenstvo bi bilo tako že v osnovi nepošteno, za nameček pa bi poskrbelo še za zmedo pri navijačih in zmanjšalo vrednost tekmovanja," je menil Montezemolo.
 

Mosley se brani s podatkom, da je varčevanje nujno, če želijo ohraniti formulo 1 v sedanji obliki, saj moštva še niso zagotovila nastopov tudi v prihodnje: "Za zdaj še nobena ekipa kljub pozivom ni mogla zanesljivo potrditi nastopov v prihodnjih sezonah. V vsakem trenutku lahko izgubimo kakšno ekipo. Zato moramo privabiti nova moštva in zmanjšati stroške."

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covidus
07. 05. 2009 07.50
Ferrari je ZAKON!
sote
04. 05. 2009 20.19
gogi pa kva zaen kmet si ti k pluvas po ferrariju
Tine Košir
04. 05. 2009 16.16
Nekateri ne morete razumeti da v Ferrariju ni več Schumacharja. To je sigurno škoda ker on je poganjal ves Ferrarijev stroj da je to delalo kot mora delati, brez kraje podatkov brez laganja.Vedno ni šlo kot bi hoteli a vseeno je bil to čas Formule 1, ki jo nekateri sovražijo, zato ker je bil voznik Schumacher in si že v naprej vedel kdo bo zmagovalec. Na začetku sodelovanja Ferrari-Schumacher- Todd -Brown, pa ni bilo tako. Veliko truda in znanja je bilo treba vložiti da so pripeljali Ferrari na pota zmagoslavja,ko se je pa to zgodilo pa je FIA vedno in vedno spreminjala PRAVILA ne denarno ampak vse drugo samo da Ferrari oziroma Schumacher ne bi zmagal, a takrat je bilo pa fer?
Tine Košir
04. 05. 2009 16.09
kolibri370 Imaš prav da navijaš za outsaiderje, toda a se mogoče spomniš ko je Schumacher prišel k Ferrariju je bil Ferrari v totalnem ,, dreku,, lahko bi se reklo sploh ni bil dirkalnik F1! Kaj je pa pol ratalo iz te ekipe je pa poglavje zase.
gogi_
03. 05. 2009 16.47
men je pa fajn,štefan domina je en velik kockar in lahko porabi vse pa ni sposoben naredi ferarija vrhunskega tako kot je bil,dokler bo rom šef bo avto tud tak,pa še massa za volanom pa maš kanta team.naj poiščejo nemca in francoza,kakšnega britanca pa bo spet letelo tako kot mora.rom pa zna skuhat le golaž
kolibri370
03. 05. 2009 15.10
MSchumacher nikoli nisem navijal za ferrari in ne bom... Od nekdaj sem bil bolj navijal za outsiderje, kot pa za favorite...
KR2007
03. 05. 2009 11.28
naj vsak porabi toliko kolikor lahko
car_alonso
03. 05. 2009 01.09
to pa da pravila nebi bila ista za vsa moštva pa je res že višek... nevem kam to vse vodi ampak to enostavno negre, saj so pri vseh športih pravila za vse ista!!
MasterYoda
02. 05. 2009 23.29
ja, pri FIA še sami ne vejo kaj bi in kaj ne , zato pa se zatekajo h skrajnostim. bedno. če bo šlo tko naprej, bojo f1 samo še uničl. naj se moštva med sabo zmenjo, pa naj svoje prvenstvo f1 naredijo, oz prvenstvo izven fie. sej konc koncev fie tud noben ne rab.
toni9
02. 05. 2009 22.29
prav je tko ferrari ta mosleyi pa je tut kr en on bi najrajš vidu da ma jo na voljo 30 mio in da ma jo vsi isti motor on bo ta šport še tko na konc uniču
firko
02. 05. 2009 21.13
MSchumacher se strinjam,kar si napisu,ta fia bi skoz neki spreminjala,grejo se varčevanje,s tem pa delajo še večje stroške.ferrari se je glasno odzval,ko so hoteli pri fii enotne motorje,na kar se je pridružil tudi mclaren in nekateri drugi.takrat smo tudi pisali,da to absolutno ni prav,če so vrhunsko moštvo,dobijo več denarja,več si lahko privoščijo,po drugi strani pa so bolj na udaru gledalcev,in ko pride takšna sezona,kot je letošnja marsikdo pljuva po njih in hitro se pozabijo uspehi iz prejšnjih let,marsikdo je že takšen.moje mišlenje je pač tako,sem zato,da bi bilo manj elektronike,ročni menjalniki kot so bili včasih,vse bolj enostavno kot je,a vendar naj vsako moštvo naredi svoj sistem glede na zmožnosti,ki jih dopuščajo finance.če jih pa tako skrbi,jim naj pa fia pomaga,saj kar bojo pri bogatejših prišparali,naj pa nekoliko slabšim pomagajo,ne pa da f1 delajo bedno in nezanimivo. konec koncev bi moralo biti tudi več akcije na stezi,ne pa da za vsak dotik že zasedajo komisarji
MSchumacher
02. 05. 2009 20.17
kolibri370, še en od nedeljskih navijačev, ki si favorita izbira glede na letne čase. Za koga si lani navijal ? Buttna ziher ne.. Pa poglej z zdravo pametjo na situacijo. FIA je rekla nekaj s čimer se Ferrari ne strinja. Se pravi FIA ne more biti Ferrari, če je izrekla nekaj kontradiktornega mišljenju Ferrarija. Pa če smo pri nepoštenosti, je tudi marsikatero drugo moštvo velikokrat kaj sčabega storilo. In še to: Tole je prvič da se Ferrari takole bolj oglaša glede takih situacij. Zamisel FIA podpirajo predvsem manjša moštva, medtem ko tovarniške ekipe, kot je Ferrari, nad takšnim varčevanjem niso preveč navdušene. Ta stavek ti tudi pove, da ni novica šla v nos samo Ferrariju ampak tudi ostalim tovarniškim ekipam ala Mercedes, Renault.. Zdrava pamet pred vsijlenim mnenjem družbe!
hardtack
02. 05. 2009 19.51
Koga briga kok zapravjo nej dajo kolikor želijo sej je njihov denar tisti, ki pravi, da je formula predraga in bo propadel pa nej varčuje kakor ve in zna. Še mal pa bo omejitev, da lahko uporabljajo je dele, ki jih proizvajajo za serijske avtomobile.
kolibri370
02. 05. 2009 19.33
FIA=FERRARI Prav je, da se omeji sredstva. Ne pa da tako kot je bilo do sedaj. Ferrari v prednosti, ker si lahko privošči ta šport na pošten in nepošten način. Med tem, ko ostali se borijo za vsako točko s tem kar imajo. Letos jim ne gre, zato pa so tako glasni! Button za prvaka, sam da ni ferrari!!!!!!!!!!!!
0963
02. 05. 2009 19.25
Tale max ga pa že ornk biksa
wrfff
02. 05. 2009 19.21
Pravilno! Bravo Ferrari. Zdaj naj še samo Renault in McLaren pristopita k temu in bo! Naj se malo zamisli Mosley in njegova FIA!
vednoprav
02. 05. 2009 18.25
Poglejmo si na primer tole izjavo : Za Financial Times pa je Mosley pojasnil, da goljufije omejitev ne bodo enostavne: »Goljufanje bo zelo zahtevno in nevarno. Če bomo imeli najmanjši sum, da nekdo goljufa, jih bomo pregledali. Državne davčne policije ne morejo imeti v vsakem poslu enega človeka, mi pa jih bomo v vsako moštvo lahko poslali več.« In potem se bodo našli dve ali tri močnejša moštva in jih bodo samo malo pogojno po prstih ,kod se rad izrazi mali sivi možicelj, ker bodo pač zagrozili z izstopom. To ni očitek McLarnu ampak FIA-i,da ne bo kdo narobe razumel.
kapitan
02. 05. 2009 18.13
... imajo pa res zamisli .... tisti z manj denarja bi lohk imeli dirkalnik , ekipe z več denarja pa rikšo ... so pa duhoviti ...
wonn
02. 05. 2009 18.04
Ferrari in s tem FIAT so v izgubah,obnašajo pa se ko ,da bi imeli veliko,zaradi takšnih je recesija !!!!!!!!!!!!
MSchumacher
02. 05. 2009 17.22
Za tiste ekipe, ki bi se te omejitve držale, je FIA predvidela določene olajšave pri spoštovanju tehničnih pravilnikov na področju aerodinamike oziroma več svobode pri tolmačenju posameznih členov pravil. Tale stavek pove ignoranco in ohlapnost FIE pri ''varčevanju'' pod pretvezo večjega služenja keša. Pa nimajo kaj pravila bitit pogojena z denarjem. Kar naprej torbite o športnosti, vsakršen prekršek vlečete na sodišče, potem pa uletite s tako...da bi se vam mame obrnile v grobe, res. UNIČUJETE ŠPORT FORMULE 1 !