Formula 1

Ecclestone bo ščitil Ferrari

London, 04. 05. 2009 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Šef formule 1 Bernie Ecclestone bo v 'borbi' z Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA) in krčenjem proračuna za novo sezono ščitil interese Ferrarija.

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone FOTO: Reuters

"Formula 1 lahko preživi tudi brez ekipe Ferrarija. Res pa je, da bi bilo zelo žalostno, če bi to moštvo izstopilo, saj je to za Italijane nacionalni šport,“ je za Financial Times dejal Max Mosley, na navedbe šefa Mednarodne avtomobilistične zveze pa se je že odzval šef formule 1 Bernie Ecclestone.

"Ne bom dovolil, da se to zgodi. Težava z Luco di Montezemolom je v tem, da je Mosley v boljšem pogajalskem položaju. On je dovolj pretkan in nemogoče ga je premagati. Tudi če zmagaš, je to tako, kot da imaš v množici nekaj pametnega za povedati, on pa ti ne da mikrofona,“ je še dodal britanski šef najhitrejšega cirkusa na svetu.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iblow
07. 05. 2009 11.42
Bravo Bernie!
mark50
07. 05. 2009 11.32
Jas bi predlagal tako da se formula 1 razdeli v dve. in sicer navadna F1 ki naj bo recimo čim cenejša in omejena s pravili . 2. pa bi bila F1 deLux ( recimo ) in bi bila odprta za tiste ki imajo " jajca" pa tudi dnar seveda in bi jim pustil da se mal izživljajo. večje moči , turbo in še kake zadeve ki bi si jih lahko zamislili strokovnjaki. Tu bi postavili samo neke osnovne kriterije ostalo pa se naj "tepejo " med seboj z raznimi tehničnimi in aerodinamičnimi izboljšavami. tam pa naj zmaga hitrost , vzdržljivost itd . ker tako mučenje formule kot jo doživljamo sedaj ,ne pelje nikamor. vsak teden morajo moštva razviti skoraj nov dirkalnik . čez par let jih bodo vozniki morali ročno tišat po stezi ! hehe !
david68
06. 05. 2009 19.03
Kar naj gre Ferrari iz f1 , potem tudi pop tv za mene ne rabi več oddajati.
PPN
06. 05. 2009 12.39
Ja Soling lepo povedano. Mogoče bi se dalo o glavnih akterjih kaj pomenit in kakšnega spremenit, a v bistvu kar dobro razmišljanje.
vednoprav
05. 05. 2009 23.01
Soling - Dobro razmišljanje. Škoda,ker si na koncu vse spremenil v trditev oz. dejstvo .
Soling
05. 05. 2009 22.14
Fia s svojim šefom ubira standarde ekologije, krčenje finančnih sredstev v času ekonomske krize in po drugi strani zahteva razvoj, ki hočeš-nočeš zahtevajo čas ali pa denar, kakor že hočete. Iz ekip, za katerimi stojijo tovarne,ki zaposlujejo ljudi, bo Fia s svojim početjem in vizijo spremenila v avtomehanične delavnice. Seveda manjša moštva, ki so vedno capljala za vodilnimi bi na ta način profitirala, saj so že tako ustvarjala v "malo večjih delavnicah". Na drugi strani pa sta tako Ferrari, kot McLaren operirala z veliko žlico in s tovarniškim razvojem razvijala novo tehnologijo, ki je bila marsikateremu nedosegljiva. Zgodba se je letos že obrnila, ko so s spremembo standarda bolida moštva razvila novodobni dirkalnik, ki je povsem drugačen od starega in zahteva novodobno tehnologijo in razvoj. Vse bi bilo lepo in prav, če ne bi za revolucionaren zasuk poskrbela določena moštva z dvojnim difuzorjem. Prav ta je spravil "tavelike" v situacijo, da prav oni sedaj capljajo od uzadej, kar niso počeli nikoli in tega niso vajeni. Da pa njihov glas ne šteje pa so jim povedali na razsodišču, ki je sporne difuzorje ovekovečil za legalne. In prav tu se mi poraja vprašanje legalnosti. A Ferrari, McLaren in še nekaj moštev ne prenese intiligence podkrepljene z dobrim zaledjom tovarn, da bi jim padel na um dvojni difuzor? Očitno ne. Zanimivo, da so se enkratne ideje dokopala kar tri moštva in ne eno samo? Ker dolgovezim, bom skrajšal z vprašanjem: Ali ni kdo s strani Fie (Max) namignil nekomu rešitev dvojnih difuzorjev, ki ni zrasla na enmu zelniku, ampak kar na treh hkrati? Zanimivo. McLaren in Ferrari se z vsem zaledjem , ki ga imata na voljo tega nista domislila. Z drugimi besedami ju je bilo treba ustavit pri razvoju in umetno narediti nekatere konkurenčne in to prav tiste, ki so ponavadi capljali...in kaj konkurenčne, celo nedosegljive. Maxsu pa to še ni dovolj, saj je še samo vprašanje časa, kdaj bosta McLaren in Ferrari povozila trenutno vodilne, z novimi ukrepi, ki pa pomenijo, da bodo morali iz tovaren narediti avtomehanične delavnice, s prepovedjo testiranj itd. Zato se mi zdi smiselno, da je Ferrari udaril po mizi, saj v tovrsti utesnjeni viziji nikakor ne more funkcionirati. Podobno McLaren Reanaulth in BMW in tudi Toyota ne bi, če bi bila še med živimi.. Za BP Brawn pa je to idealizem, ki mu mala avtomehanična delavnica povsem ustreza. Max jim je sposoben tud bremze dol pobrat, samo da bo konkurenčno in tržno zanimivo. To pa je pisano na kožo tudi Berniu, ki se pomojem samo pretvarja, da gasi požar, a vprašanje, če ne s figo v žepu.
Tine Košir
05. 05. 2009 18.52
traktorcek Kdaj je pa Ferrari dobil prvenstvo za zeleno mizo?
Tine Košir
05. 05. 2009 18.50
Moje mnenje je, da F1 brez Mclarna , brez Renaulta , brez Williamsa in seveda brez Ferrarija ni FORMULA 1. So tudi druge ekipa ampak to so ekipe ki so krojile F1 zadnja leta, ne rečem da ni možno priti v isti status z novim moštvom, ampak vsak ki bo nov bo v zaostanku napram teh ekip, ker te ekipe imajo že narejeno ime in pedigre, to pa na žalost ali veselje nekaterih veliko pomeni. V zgodovini nekajkrat Ferrariju sedaj pa očitno Mclarnu. Moramo pa razumeti da F1 ni samo dirkanje ampak je v prvi vrsti DENAR zato pa med sezono ni nujno da je ,,zmagovalno,, moštvo oziroma dirkalnik po predpisih. Na koncu je vedno merilo koliko denarja bodo dobili če je prvak on ali nekdo drug to žal danes odloča kdo je svetovni prvak- žalostno!!
kuhar2000
05. 05. 2009 13.21
Pretkani Italijani spet želijo večji del pogače zase. Zmeraj grozijo nikoli pa ne uresničijo svojih groženj. Dejansko pa se želijo tajno pogajati z FIO in na račun tega iztisniti dodatne ugodnosti v taki ali drugačni obliki samo zase. Ferrariju je samo v interesu, da so oni v privilegiranem položaju ne pa neka manjša moštva. Toliko o moralnosti in potrebi Ferrarija za F1.
vednoprav
05. 05. 2009 09.06
Luca di Montezemolo bo že našel mikrofon brez skrbi. Dejstvo pa je,da bi moral Max Mosley prisluhniti ekipam,ki imajo toliko izkušenj kod Ferrari. Ferrari je dejansko že v 50-ih leti opozarjal na pravila. Sploh takrat ko so jih zamrznili za štiri leta in so vsi delali dirkalnik po tem obdobju in so bile štiri sezone pravzaprav kar tako. Če se slučajno zgodi,da Ferrari izstopi iz tekmovanja in da bi mu sledil še samo McLaren ,potem lahko obesimo ključavnico ,ker bo gledalcel le toliko kolikor jih je na nogometni tekmi SL. reprezentance. Žal.
sottozero
05. 05. 2009 07.59
Ferrari je eden izmed tistih, ki razmišljajo o izstopu iz F1. A potrebno je povedati, da še zdaleč ni edini. Ob ustanovitvi prvenstva, ki bi združevalo INTERES proizvajalcev avtomobilov, bi izgubila predvsem FIA in Bernie, ki sta ta show pripeljala na rob, s svojimi veleumnimi potezami!
J.K. & Gang
05. 05. 2009 05.20
Ali Bernardo ščiti interese Ferrarija ali svoje interese?
gogi_
04. 05. 2009 23.09
sej v tem je problem ker skušate razmišljati z googlom in ne z svojo slovensko pametjo.kakorkol spet nas fopajo samo da se velik govori,itak pa bo na koncu zmagu denar tko kot vedno.ferari bo še dolgo ropotal,če ne prvi pa na travi z masso za volanom.tko da je panika odveč.
colio
04. 05. 2009 22.54
Gogi ,ne zastopim čisto nič! Sem poskusil z GOOGLE TRANSLATE ,pa spet nič!
gogi_
04. 05. 2009 22.27
a ste od včewraj al pa ste zadeti,honda je bla tud nepogrešljivi del f1 pa je ni nikjer pa se isto odvija karavana naprej,ferari pred šumijem tud ni bil omembe vreden in tud zdej ni več,kaj bi radi da ferari dirka brez omejitev ostali pa da se borijo za mesta od 3 naprej.sam mislim da dokler bo massa vozil to rdečo kanto ne bo nikol bolje.riba pri glavi smrdi in če bi ferari letos bil spet vodilni se nebi nihče pritoževal nad novimi pravili.ste eni velki strojani ker tako razmišljate.ferari ni bog,ferarei je z domenikalijem in masso ena velka polomija.
colio
04. 05. 2009 22.17
Cosworthovi motorji se vračajo v Formulo 1!Poganjali bodo Ameriško ekipo USF1 ! Vsi pa vemo ,da Cosworthove motorje financira ford!
xxmany
04. 05. 2009 21.58
sej kdaj ga pa ne...ta Ferrari smotan ma skoz ene privilegije.
hardtack
04. 05. 2009 21.55
Govorilo se je, da tudi brez cosworthovih motorjev ni F1 pa so preživeli in ravno tako bojo preživeli brez Ferrarija. Ferrari rabi F1 ravno toliko za reklamo, kot rabi F1 Ferrari za dvigovanje gledanosti. Problem je v tem, da je edini način, da si večino časa na televiziji to, da si prvi. Zagotovljeno mesto pri vodilnih imaš pa le v primeru, da ni omejitev proračuna in si velika firma, ki si lahko privošči razvoj in to gre ferrariju v nos, ker nebi imel več garancije, da bo med vodilnimi.
colio
04. 05. 2009 21.52
Tinek ,pr mej duš ,da te ne razumem!
traktorcek
04. 05. 2009 19.37
Tinekk,koliko časa pa ti spremljaš F1?Ali si slab poznavalec,ali pa si zacopan v tega Schumaherja in ne vidiš 5 m pred sabo.McLaren,Williams in Renault so že dirkali drug proti drugem. Dosegali pa so zmage brez pomoči FIE za zeleno mizo.