Formula 1

Alonso: Imam 50-odstotne možnosti za osvojitev naslova

Madonna di Campiglio, 09. 08. 2010 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fernando Alonso pravi, da ima 50 odstotkov možnosti, da letos že tretjič postane svetovni prvak formule 1. Ferrarijev dirkač napoveduje, da bo proti koncu sezone ujel vodilne v prvenstvu.

Alonso je zaostanek za vodilnimi v skupnem seštevku zmanjšal na dvajset točk in trenutno zaseda peto mesto.
Alonso je zaostanek za vodilnimi v skupnem seštevku zmanjšal na dvajset točk in trenutno zaseda peto mesto. FOTO: Reuters

"Le dve dirki smo potrebovali in vrnili smo se v boj za naslov prvaka," je med poletnim premorom najelitnejšega motošporta dejal Fernando Alonso. "Res je, da imamo nekaj zaostanka, a prepričan sem, da bomo na zadnjih dveh ali treh dirkah zelo blizu vrha. Pomembno je, da ostanemo mirni, osredotočeni in se dobro odrežemo."

Dvakratni svetovni prvak pravi, da težko izpostavi, kdo je njegov največji tekmec v letošnji sezoni. "Zelo smo izenačeni. Morda smo jaz, Lewis Hamilton in Jenson Button v nekoliko boljši situaciji, saj smo naslov že osvojili in bomo v izdihljajih sezone bolj mirni. Kakšne so možnosti, da letos osvojim naslov? Rekel bi 50-odstotne ..."

Ferrarijev dirkač je po zmagi na nemški dirki in drugim mestom na madžarski na petem mestu v skupnem seštevku, kjer zaostaja dvajset točk za vodilnim Markom Webbrom. Alonso pravi, da so v Maranellu vse bolj samozavestni, zahvaljujoč izboljšavam dirkalnika na zadnjih nekaj dirkah. "Po nekaterih slabih dirkah smo sedaj na pravi poti. Dirkalnik je veliko boljši in optimističen sem, ko vidim, da ekipi raste samozavest. V Spaju bomo imeli nove izboljšave in upam, da bomo še nekoliko napredovali."

Alonso je zadovoljen, da rdečim raste samozavest.
Alonso je zadovoljen, da rdečim raste samozavest. FOTO: Reuters

Rdeče moštvo prihodnji mesec čaka zaslišanje pred Svetom za svetovni motošport Mednarodne avtomobilistične zveze zaradi ukaza iz boksov na veliki nagradi Nemčije. Alonso verjame, da konjenica iz Maranella ne bo huje kaznovana. "Optimistično moramo pričakovati odločitev in upati na čim boljši razplet. Dirkači in inženirji moramo ostati osredotočeni na svoje delo in dirkalnik ter dati vse od sebe, da na stezi osvojimo čim boljše rezultate."

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schaura
17. 08. 2010 12.37
jooooooooo Alonsičee sine. sej bi rada vrjela, ka sm tut jes za Scuderio. saam eeej, brate, bo treba še kkšno zmago al pa 7, še fasat. sicr pa ajde. FORZA SCUDERIA, siamo con te!
vednoprav
14. 08. 2010 22.02
Soling -Seveda vse ,kar sem napisal je hipotetično in se samo poskušam postaviti v kožo moštva. Vsekakor pa je za nas gledalce precej bolj zanimivo,da vozi kakor pač vozi,tu mu ni kaj oporekati.
McClain
14. 08. 2010 21.29
talentiran
14. 08. 2010 19.21
naslednja dirka je McLarnova , zmagal bo Hamilton ikn si jo tudi zasluži McLaren zakon!
Soling
14. 08. 2010 18.31
vednoprav, "Vsekakor se strinjava,da si je s svojo zaletavo vožnjo napravil več škode kakor koristi oz.bi lahko imel kot sem že dejal kakšno točko več." Tu se čisto ne strinjam s tabo. Meni je kar všeč, da vozi napadalno in privlačno za gledanje F1. Posebej se mi dopade, ker ne okleva preveč, temveč prehiti, če le more. V tem je mojster. "Kakšno točko več" pa je relativna stvar. Prebral sem članek, da je Ferrari najbol brezhiben, zanesljiv bolid, nato RB in šele nato McLaren. S tega stališča pa se da zključiti, da sta oba Mclarnova dirkača dobro izkoristila svoje izhodišče tudi zaradi kakšne srečne okoliščine. Mclarnov bolid je res dejansko tretji bolid, morda na dveh dirkah drugi za RB, gledano prvo polovico sezone pa dejansko šele tretji. Zato se ravno ne strinjam s tabo, da bi moral biti Hamilton bolj ziheraški in da bi na ta način lahko imel še kakšno točko več. Morda res, vendar se mi zdi, da je prvi del sezone McLaren zelo dobro izkoristil, za razliko od Ferrarija. Je pa res, da je imel Lewis kar dve nedokončani dirki, če ne bi bil še višje, podobno tudi oba voznika RB, ki bi brez odstopov skoraj že dobila SP.
vednoprav
14. 08. 2010 10.29
Soling - Sam pa si omenil predrto pnevatiko, za katero pa se je izkazalo, da je vzrok počeno platišče. Gume same pa so bile v presenetlivo dobrem stanju. Samo to sem ti hotel dopovedat. Ja,res je,vendar je bilo to mnenje McLarna in moštvo včasih rado zaščiti svojega tekmovalca. Vsekakor se strinjava,da si je s svojo zaletavo vožnjo napravil več škode kakor koristi oz.bi lahko imel kot sem že dejal kakšno točko več.
Soling
13. 08. 2010 21.53
vednoprav, "To je posledica njegove agresivne vožnje Zgodovina nas uči, da je Lewis eden izmed dirkačev, ki s svojim agresivnim slogom najbolj obrabljajo gume." "Soling - Nisi ujel bistva mojega sestavka.Predrta pnevmatika je tu postranska zadeva." Povsem dobro sem razumel tvoj sestavek, v katerem hočeš dopovedat, da Hamilton ni nežen do gum, v stilu, da bi moral več pozornosti dati na varčevanje le teh. Tudi meni je jasno, da ob napadalni vožnji in prehitevanjih, ki jih uprizarja ni najbolj nežen do gum. Sam pa si omenil predrto pnevatiko, za katero pa se je izkazalo, da je vzrok počeno platišče. Gume same pa so bile v presenetlivo dobrem stanju. Samo to sem ti hotel dopovedat.
Soling
13. 08. 2010 21.40
faaac, res je McLaren nekoliko popustil glede konkurenčnosti bolida. Mislim, da se bo situacija kmalu razčistila in to že na naslednji dirki. Baje ima tako Ferrari, kot RedBull nelegalna krilca, ki jih je razkrinkala in dokumentirala ena od Italijanskih TV. Govori se, da bo po tekmi temeljit pregled krilc in podvozja vseh bolidov. Če to drži dvomim, da bodo sploh uporabili še ta krilca. In če jih res ne bodo, potem me konkurenčnost sploh ne skrbi. Zadevo pa je v tok spravil sam Brawn, ki je Fio direkno vprašal, če lahko tudi sam naredi podobna krilca, ki presegajo dinamiko upogiba.
faaac
12. 08. 2010 17.37
Vednoprav; Ne trudi se preveč, tisto kar Solingu ne paše ne bo razumel. Ko mu jaz pišem o tem da so mclarnovi vozniki v zadnjih dirkah bolj zadaj, se on posveča Masi in ukazem znotraj ekipe. Pravi borec za človekove pravice je postal.
vednoprav
12. 08. 2010 13.42
Soling - Nisi ujel bistva mojega sestavka.Predrta pnevmatika je tu postranska zadeva.
vednoprav
12. 08. 2010 08.39
A nismo tole,kar se tiče ukazov iz boksov že razčistil ? .Ker to pač vsi počnejo smo se načeloma vsi strinjali,da je pravilo brezvezno in da na politiko oziroma dogovor znotraj moštva FIA nebi smela imeti vpliva.
Soling
11. 08. 2010 23.14
faaac, kar se tiče Nemčije je bil Massa zasluženo v vodstvu in ne me prepričevat obratno. Lahko pa mi poveš zakaj je potem Massa "pretiraval" pri manevru. Sam si razlagam to kot njegov protest in je dal vedet vsem, da mu je bilo to ukazano, pa če smo kaj slišali po zvezi ali ne, še gluhonem bi razumel. Lahko bi izpeljal čisto drugače, če bi to želel. R. Denis pa je nepošten, ker ni Hamiltona tretiral, kot Ferrari Masso. Vse pa je bilo videno na stezi, zakulisje me ne zanima, ker vsak si mora ekipo na nek način pridobit. Kar se pa tiče Alonsa pri Renalthu pa smo si lahko prebrali njihovo mnenje te dni nazaj. Kako so navdušeni nad Kubico, saj Alonso ni bil tisti, ki bi jih priganjal itd., da ne bom dolgovezil si ekipe tam ni pridobil. S Šumijem pa se niti malo ne obremenujem in če ti to kaj pove, nisem nikoli navijal zanj. Me pa ne moti in nekaj velja v F1.
faaac
11. 08. 2010 20.04
Soling; Vidim da si postal Masin največji fen in da te zelo skrbi njegova kariera. Naj te spomnim, da je Alonso pri ferariju šele od te sezone, tako da ga pred tem ni oviral pri zmagah, pa jih klju temu nima veliko. Kot zagrizenega Mclarnovca bi te spomnil, da je Alonso na zadnjih 2 dirkah premagal tudi oba Mclarna. V skrbi za Maso si to verjetno spregledal. Kar se tiče poštenosti so pri ferariju verjetno med najslabšimi. Edini rivali, so jim po mojem mnenju, pri Mclarnu. Nepoštenost pa pooseblja Ron Denis. Moje mnenje je, da to kar se je zgodilo v Nemčiji ni goljufija saj se je to zgodilo znotraj ekipe. To sem zapisal že zdavnaj pred tem dogotkom. To povejo vsi pošteni-odkriti dirkači. No pri Mclarnu je eden izjavil, da bi verjetno nehal dirkat, če bi se mu to zgodilo. To pove marsikaj o njihovi "poštenosti. Po moji oceni do podarjenih zmag nikoli ne pride med enakopravnimi vozniki. V Šumijevi eri so mu sovozniki, kdaj pomagali do zmage ampak prav smilijo se mi tisti, ki trdijo, da je bil Rubens boljši od Šumija. Še Battna ni mogel premagati, pa smo si bili malo nazaj vsi enotni, da je to povprečen voznik.
Soling
11. 08. 2010 15.10
vednoprav, strinjam se z napisanim in McLaren je ugotovil glede počenega platišča, da je - kot si sam napisal - vzrok ostanki na stezi. Vendar sem prebral in tako je Lewis sam dejal, da so bile njegove gume med manj obrabljenimi. Tudi sam sem bil sprva mnenja, da je vzrok pretirana obraba gum.
vednoprav
11. 08. 2010 13.25
Soling -"Lewis Hamilton se mora umiriti, pišejo strokovni mediji,če želi izkoristiti ves svoj potencial. Mnenje je,da je eden izmed treh najboljših dirkačev v formuli 1, na nivoju Sebastiana Vettla in Fernanda Alonsa." Hamilton se je v Barceloni vozil proti uvrstitvi na drugo mesto, dokler ga ni ustavilo počeno platišče. Pri McLarnu menijo, da so težavo zakrivili ostani na stezi, Hamilton pa je začuden nad dejstvom, da je od svojega debija v letu 2007 doživel več težav s počenimi pnevmatikami, kot nekateri dirkači v celi karieri. To je posledica njegove agresivne vožnje Zgodovina nas uči, da je Lewis eden izmed dirkačev, ki s svojim agresivnim slogom najbolj obrabljajo gume. Zdaj ko morajo gume zdržati nize petdesetih krogov ali več, je to lahko vir številnih težav,in še in še bi lahko našteval.Dejansko so tu tudi manjše napake pri poskusih prehitevanja (ALONSO ),kjer pa pri svoji zaletavosti samo izgublja.. Dejstvo je,da je trenutno eden naj dirkačev,vendar kot rečeno se bo moral ohladit in takrat se ga naj bojijo vsi
Soling
10. 08. 2010 23.14
EL_Hombre, Ferrari res ne bo skupno prvak, če se dirkača št. 2 non stop dol tlači. Kaj mislte kako je Massi, ki živi z mislijo, da mora tekmovat in ne sme zmagat. sraufmajstr,10.08.2010, 14:07, glej, Šumi mi ni bil nikoli simpatičen, še manj Ferrari z izjemo Masse. V bistvu se kar razumeva... Šumi bi bil dober, če mu bo vse podrejeno, če bo bolid narejen zanj, če bi moštveni kolega delal zanj itd. In je se sedaj vse to našteto dogaja... Nikjer drugje kot pri rdečih. vednoprav, 10.08.2010, 08:18, Hamiltona smo dodobra spoznali in to po agresivni, napadalni vožnji. Je eden redkih dirkačev, ki spominja na stare mačke. Letos je naredil izredno malo napak napram prejšnim sezonam, tako da ne vem od kje si imel v mislih začetniške napake. Ima daleč največ prehitevanj. Alonso pa skuša na silo in v tem kontekstu sem mislil, ko se stalno obremenjuje z drugimi in non stop nekaj joka svojemu moštvu. Na silo hoče prek trupel in brez spoštovanja do Masse, saj v nasprotnem ne bi zahteval, kar je. Da bi imeli še enkrat SP, ki se mu je treba umikati... bi se vrnili v zgodovino in glej ga ponovno se zgodba ponavlja pri Ferrariju. Ali je kdaj McLaren zahteval, ko toliko govorite o faboriziranju Hamiltona, da ga mora Alonso spustit. Če bi se to res zgodilo, bi bil Hamilton takrat prvak in obratno, lahko bi bil takrat prvak Alonso. Vendar na tovrsten način biti prvak... bolje, da nisi nikoli. Tovrstno početje moštvenega kolega je razumljivo morda na zadnjih dveh dirkah, ko je že vse odločeno, pa še to ni dobro za osebno statistiko. Ni čudno, da ima Massa v svoji karijeri manj zmag kot Hamilton in potemtakem lahko nanje tudi pozabi.
AlternativeFacts
10. 08. 2010 20.20
zevs23 10.08.2010, 16:48 pisou sm usaj u zuezi z f1.. ampak ker je bla kritika na ferrari, seveda negatiuna, si se takoj uglasu, drgac bi biu pa tih.. ahh, sei se mi ne da ukuarjat s takim primitiucm.. ti kr se naprej pouelicuj suoj bedn ferrari.. @ Še brailova se lažje bere kot tvoje zavijanje.Drugače pa Ferrari skupno res ne bo prvak.Alonsu pa se zna zgodit' da bo.
upornik18
10. 08. 2010 17.47
prvak v jokanju bo
vednoprav
10. 08. 2010 17.09
zevs23 - ja tvoj komentar je pa res globok in napreden.Človek dobi,kar frustracije. Ta prvo si obriši mleko okrog ust.
razor_
10. 08. 2010 16.58
zevs23 se mi zdi da bi ti vednoprav lahko bil oče tako da bi lahko izbiral lepše besede :) ma verjetno več pameti kot ti