Šport

Evropsko slovo Krima v Tivoliju

Ljubljana, 19. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rokometašice Krima Mercatorja so v povratni četrtfinalni tekmi evropske lige prvakinj premagale Kometal iz Skopja, a izpadle iz nadaljnjega tekmovanja.

Rokometašice makedonskega Kometala so razblinile ljubljanske sanje o vnovičnem pohodu na evropski vrh v najbolj imenitnem klubskem tekmovanju na Stari celini. Krimovke so v dvobojih z makedonskimi tekmicami prikazale premalo, da bi se lahko veselile napredovanja v polfinale.

Obramba dobra – napad slab

Krimovke v prvih tridesetih minutah niso bile kos izjemno bojevitim igralkam iz makedonske prestolnice. Obramba je bila sicer na zadovoljivi ravni, zato pa je močno šepalo v napadu. Tehnične napake, neizdelane akcije in številne zapravljene priložnosti so varovanke Toneta Tislja spremljale skozi celoten prvi del. Slabemu učinku v napadu, ki je bil predvsem posledica zelo počasne igre, je veliko prispevala tudi granitna obramba Makedonk, ki niso izbirale načina pri zaustavljanju Natalije Derepasko, Gane Sjukalo, Ljudmile Bodneve, Tanje Oder in drugih igralk začetne ekipe.

Ljubljančanke so bile v prvem polčasu vseskozi v podrejenem položaju, z izjemo izenačenja v drugi minuti (1:1) so vseskozi rezultatsko gledale tekmicam v hrbet. V pravi bitki za vsak košček tivolskega parketa so si gostje prvo otipljivo prednost priigrale v 13. minuti, ko so povedle s 5:2. Ko pa je dve minuti kasneje prednost narasla na 6:2, je ljubljanski strateg zahteval minuto odmora. Njegovi napotki in igralske osvežitve niso pomagali, Makedonke so bile še naprej absolutne gospodarice tivolskega igrišča, tako da so si v 23. minuti priigrale pet golov prednosti (9:4). Gostiteljice so se v končnici polčasa vendarle malce predramile in znižale na tri gole zaostanka (8:11), v seštevku obeh tekem pa je bil zaostanek vendarle gromozanski - kar šest golov.

V drugem polčasu povsem drugače

Krimovke so odločno začele drugi polčas. Igra v obrambi je bila še bolj bojevita kot v prvem delu, v napadu pa predvsem veliko hitrejša. To se je zelo hitro poznalo pri rezultatu. Ljubljančanke so v 35. minuti znižale na 10:11, številne tehnične napake pa so botrovale ponovnemu padcu v njihovi igri. Izkušene gostje so vse to izkoristile, v 42. minuti so si znova priigrale veliko prednost štirih golov (16:12). V 56. minuti so Krimovke sicer izenačile na 20:20 in minuto kasneje imele celo priložnost za prvo vodstvo na tekmi. Kazenski strel Natalije Derepasko s sedmih metrov je Natalija Borisenko ubranila in pokopala še zadnje upe na preobrat.

V zadnji minuti je Poljakinja Ana Ejsmont, najnovejša pridobitev Krima, z dvema zadetima goloma s sedmih metrov omogočila svojim soigralkam zmago z dvema goloma prednosti, kar pa je bilo premalo za napredovanje v polfinale lige prvakinj.

Dvorana Tivoli, gledalcev 3.500, sodnika: Bernd in Reiner Methe (oba Nemčija)
Krim Mercator: Farkas, Cerar, Derepasko 8 (4), Jacenko 1, Vergeljuk 2, Frešer 4, Doler, Bodneva 1, Dinu, Oder 2, Kurent, Sjukalo 1, Ejsmont 4 (3), Dajčman
Kometal Skopje: Kolesnik, Radčenko 1, Kastratovič 5 (1), Platon, Mladenovič, Bujanova 2, Ozel 4, Amorim, Pecevska, Cigica 4, Todorovska 4, Partjanko 1, Borisenko, Boeva
Sedemmetrovke: Krim Mercator 9 (7), Kometal Skopje 1 (1)
Izključitve: Krim Mercator 6, Kometal Skopje 14 minut
Rdeč karton: Cigica (60.)

_________________________________________________

Izjave po tekmi:

Zoran Jankovič
, predsednik uprave glavnega pokrovitelja kluba: "To je bil praznik rokometa. Predstava obeh ekip je bila slaba, zato pa sta se obe strani izkazali z bojevitostjo in igro do zadnjega diha. V ligi prvakinj so nujne tekmovalne spremembe, dve skupini z osmimi nastopajočimi ekipami bi bilo pravšnje za našo ekipo. Odigrati le nekaj kakovostnih tekem na sezono ni v našem interesu, prav to pa se nam je letos zgodilo."

Tone Tiselj, trener Krima Mercatorja: "Nosilke naše igre znova niso pokazale vsega kar zmorejo, prav tako pa ni stekel naš nasprotni napad. V dvoboju dveh izjemno izenačenih ekip si je napredovanje v polfinale zagotovila makedonska ekipa. Čestitam gledalcem, ki so pripravili sijajno vzdušje v Tivoliju, prav tako mojim dekletom, ki so se borile po najboljših močeh."

Natalija Borisenko
, vratarka Kometala iz Skopja: "To je bil finale pred finalom. Znova je odločila naša zelo dobra igra v obrambi in dejstvo, da smo zaustavili Ljudmilo Bodnevo. Naša analiza igre Krima je bila temeljita, tako da nam ni moglo spodleteti."

_________________________________________________

Izidi:

Krim Mercator - KOMETAL 23:21 (8:1)
Ikast - HYPO 32:31 (19:14)
Viborg - DUNAFERR 30:31 (16:13)