Šport

Etapa skrajšana zaradi volkov

Grenoble, 12. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španec Valverde je dobil 10. etapo dirke po Franciji, ki so jo morali zaradi protesta kmetov skrajšati. Jezijo jih napadalni volkovi.

Današnji zmagovalec Alejandro Valverde (Foto: Reuters)
Današnji zmagovalec Alejandro Valverde (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Američan Lance Armstrong, ki na Touru nastopa zadnjič in lovi sedmo zaporedno zmago, je na cilj desete etape prišel kot drugi, pred njim je bil le Španec Alejandro Valverde, ki pa ga v skupnem seštevku ne ogroža.

Armstrong si je z odličnim nastopom v deseti etapi od Grenobla do Courchevela, ko so se kolesarji prvič spopadli z vzponi v Alpah, zagotovil pomembno prednost pred večino najbližjih zasledovalcev.

Tretje mesto si je na 181 kilometrov dolgi etapi prikolesaril Danec Michael Rasmussen, ki se je s tem zavihtel na skupno drugo mestom 38 sekund za vodilnim.

Nemec Jan Ullrich, ki je pred začetkom dirke veljal za enega glavnih favoritov, je bil tokrat šele trinajsti, za zmagovalcem je zaostal za dve minuti. Aleksander Vinokurov iz Kazahstana, za katerega je prav tako veljalo, da bi lahko ogrozil sedmo zmago Armstronga, je zaostal za pet minut in bil šele 24.

Jezni kmetje so prekrižali načrte kolesarjem (Foto: Reuters)
Jezni kmetje so prekrižali načrte kolesarjem (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Etapa bi morala biti dolga 192,5 kilometrov, a so jo morali skrajšati, start pa so premaknili za 40 minut. Za zamudo so krivi živinorejci, ki so protestirali, ker volkovi napadajo črede ovac.

Prvi primer dopinga

Jevgenij Petrov
, ruski kolesar italijanskega poklicnega moštva Lampre, je bil pozitiven na dopinškem preizkusu, ki so ga opravili na letošnji največji etapni kolesarski preizkušnji na svetu - dirki po Franciji. V krvi trenutno 45. tekmovalca v skupni razvrstitvi so našli sledi prepovedanega eritropoetina, vodstvo Toura pa ga je izločilo iz nadaljnjega tekmovanja.

Izidi 10. etape:

1. Alejandro Valverde (Spain / Illes Balears) 4:50:35"
2. Lance Armstrong (United States / Discovery Channel) ST
3. Michael Rasmussen (Denmark / Rabobank) +9"
4. Francisco Mancebo (Spain / Illes Balears)
5. Ivan Basso (Italy / Team CSC) +1:02"

13. Jan Ullrich (Germany / T-Mobile)
24. Aleksander Vinokurov (Kazahstan / T-Mobile) +5:18"

SORODNI ČLANKI