Šport

EP v ženskem rokometu: Kako so pripravljene Slovenke?

Ljubljana, 05. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Od 5. do 16. decembra bo na Danskem potekalo evropsko prvenstvo v ženskem rokometu, na katerem bo nastopila tudi naša izbrana vrsta. Za Slovenijo bo to tretji nastop na velikih tekmovanjih, saj so nastopile že leta 1997 in 2001.

Sergeja Stefanišin
Sergeja Stefanišin FOTO: POP TV

Selektor Tone Tiselj je na Dansko popeljal 16 igralk. Devet reprezentantk igra pri Krimu, pet pri Priranu, Olimpija in francoski Metz pa sta kluba še preostalih dveh selektorjevih izbrank. Tiselj meni, da ima tri zelo kakovostne in enakovredne vratarke in sicer Nado Tutnjič, Sergejo Stefanišin in Barbaro Gorski, ki si naj bi zato med seboj minutažo razdelile. Tako se ne ve, katera vratarka bo med prvenstvom dobila največ priložnosti, drugače pa je glede preostale prve postave, ki bi morala biti dobro uigrana, saj vseh šest igra pri Krimu.

Tanja Oder, Silvana Ilič, Branka Mijatovič - kapetanka, Anja Frešer, Olga Čečkova - Rusinja s slovenskim potnim listom in Deja Doler bodo v napadu udarna moč slovenske reprezentance. Še lani je za našo izbrano vrsto veljalo, da je najšibkejša na položaju leve zunanje igralke, a je letos pred krstnim nastopom na prvenstvu stare celine glede tega že precej boljše.

Selektor ženske rokometne reprezentance Slovenije Tone Tiselj je povedal, da so bile pred leti igralke, ki so igrale na tem položaju in so sedaj prenehale z igranjem, tako rekoč nosilke igre reprezentance. V Italiji na lanskem svetovnem prvenstvu smo imeli na položaju leve zunanje igralke velike težave, tako je na tem položaju igrala celo Tanja Oder, ki sicer igra na levem krilu. No, sedaj je tu Silvana Ilič, ki je v zadnjih mesecih zelo napredovala. Ob njej pa velja omeniti na tem položaju še Špelo Cerar, ki je zelo napredovala predvsem pri strelu na gol, je dodal Tiselj.

Selektor Tone Tiselj
Selektor Tone Tiselj FOTO: POP TV

Letos se je z aktivnim igranjem prenehala Ina Dolgun, drugače pa je ogrodje reprezentance ostalo enako. Tako velja, da se naše na Dansko podajajo z letom dni več izkušenj.

Silvana Ilič, leva zunanja igralka rokometne reprezentance Slovenije je povedala, da je bilo za veliko igralk in tudi zanjo lansko svetovno prvenstvo prva priložnost, da so pridobile prave mednarodne izkušnje. Javnost od nas ne pričakuje veliko, tako da treme nimamo, saj je nimamo za kaj imeti, še dodaja Iličeva.

Naše tekmovalke bodo nastopile v skupini D. Prvo tekmo bodo odigrale v petek s Čehinjami, nato pa bodo njihove tekmice še aktualne evropske prvakinje Madžarke in Belorusinje. Cilj slovenske reprezentance je po besedah Iličeve uvrstitev v drugi krog. Verjetno bo za dosego cilja dovolj že ena zmaga.

V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance iz vsake od štirih skupin. Skupina, v kateri nastopa Slovenija, se bo v drugem krogu križala s skupino C, izidi iz prvega kroga pa se prenesejo naprej. V polfinale se bosta uvrstili dve najuspešnejši reprezentanci iz dveh skupin, ki bosta nastali po prvem krogu. Prve tri reprezentance s tega prvenstva se bodo neposredno uvrstile na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Hrvaškem, prvih pet pa si bo zagotovilo udeležbo na evropskem prvenstvu leta 2004 na Madžarskem.