Šport

Druga zmaga Cancellare

Amiens, 10. 07. 2007 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Švicar Fabian Cancellara je v tretji etapi Toura prikolesaril do nove zmage. Valjavec je bil 59.

Fabian Cancellara, zmagovalec 3. etape 94. toura
Fabian Cancellara, zmagovalec 3. etape 94. toura FOTO: Reuters

Nosilec rumene majice Švicar Fabian Cancellara (CSC) je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Franciji. Zmagovalec prologa je na najdaljši etapi letošnjega Toura od belgijskega Waregema do francoskega Compiegneja v ciljnem sprintu ugnal ubežnike in se tako veselil že druge zmage na letošnji francoski pentlji.

Slovenski kolesar Tadej Valjavec (Lampre-Fondital) je v cilj prišel v času glavnine in osvojil 59. mesto. V sredo čaka kolesarje etapa od Villers-Cotteretsa do Joignyja v skupni dolžini 193 kilometrov.

Prvak na najkrajši razdalji se je izkazal tudi na najdaljši. Cancellara je v zmagovalnem slogu, tako kot je to naredil na uvodnem prologu v soboto, tudi tokrat pokazal, da ima v nogah dinamit. Švicar je zadnjih 500 metrov najdaljše etape na Touru odvozil kot posamično vožnjo na čas, v ciljnem sprintu pa ga niso mogli prehiteti niti specialisti v tej prvini, ki zaznamuje ravninske etape, kakršna je bila današnja.

Za njim je v cilj pripeljal tudi Nemec Erik Zabel, ki je sicer že znan po tem, da odločilne sprinte izgublja. Cancellara je s to zmago seveda zadržal tudi vodstvo v skupnem seštevku, drugouvrščeni Nemec Andreas Klöden pa zdaj zaostaja že 33 sekund.

Današnjo etapo je zaznamoval predvsem pobeg četverice, ki pa ji je zgolj 500 metrov pred ciljno črto pošla sapa. Potem ko je glavnina na najdaljši etapi večji del proge kolesarila v "turističnem" ritmu, so se štirje kolesarji Nicolas Vogondy in Mathieu Ladagnous, ki sta se jima kasneje priključila še Stephane Auge in Frederik Willems, odcepili in si 35 kilometrov pred ciljem zagotovili že več kot tri minute prednosti. Glavnina pa ni zaspala.

Kmalu je začela četverico loviti in pet kilometrov pred ciljem je bila prednost le še minuto, kopnela pa je kot lanski sneg. Ko so kolesarji v ciljni ravnini 1,5 km do konca že malo taktizirali, so hitro ostali brez prednosti, zadnjih 300 metrov pa je blestel mož v rumeni majici, Cancellare ni mogel ujeti nihče.

Izidi:

3. etapa:

1. Fabian Cancellara (Švi/CSC) 6:36:15
2. Erik Zabel (Nem/Milram)
3. Danilo Napolitano (Ita/Lampre-Fondital)
4. Tom Boonen (Bel)
5. Robert Hunter (JAR) vsi
6. Robert Foerster (Nem)
7. Robbie McEwen (Avs)
8. Bernhard Eisel (Avt) isti
9. Mark Cavendish (VBr)
10. Heinrich Haussler (Nem) čas
...
59. Tadej Valjavec (Slo/Lampre-Fondital)
113. Peter Wrolich (Avt/Gerolsteiner)


Skupni seštevek:

1. Fabian Cancellara (Švi/CSC) 15:12:08
2. Andreas Kloeden (Nem/Astana) + 0:33
3. David Millar (VBr/Saunier Duval) 0:41
4. George Hincapie (ZDA) 0:43
5. Bradley Wiggins (VBr) 0:43
6. Vladimir Gusev (Rus) 0:45
7. Tom Boonen (Bel) 0:46
8. Vladimir Karpec (Rus) 0:46
9. Thor Hushovd (Nor) 0:49
10. Mikel Astarloza (Špa) 0:49
...
77. Tadej Valjavec (Slo/Lampre-Fondital) 1:14
163. Peter Wrolich (Avt/Gerolsteiner) 1:45



SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.