Šport

Druga etapa Boonenu

Pariz, 03. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drugo, 181,5 kilometra dolgo etapo kolesarske dirke po Franciji je v sprintu glavnine dobil kolesar Quick Stepa Belgijec Tom Boonen.

Drugo mesto je zasedel Norvežan Thor Hushovd, tretji pa Avstralec Robbie McEwen. Slovenski predstavnik Gorazd Štangelj je v cilj prišel v času zmagovalca, v ospredju pa ga ni bilo. V skupnem seštevku je Američan David Zabriskie zadržal prednost dveh sekund pred prvim favoritom, rojakom Lanceom Armstrongom.

Zmagovalec druge etape Tom Boonen na zdravniškem pregledu pred začetkom dirke
Zmagovalec druge etape Tom Boonen na zdravniškem pregledu pred začetkom dirke FOTO: Reuters

Po odmevnem sobotnem uvodu, drugi dan Toura po pričakovanju ni postregel z veliko pretresljivimi dogodki. Že pred začetkom je bilo jasno, da bo na ravninski progi odločil sprint. Kar nekaj tekmovalcev je sicer poskušalo z napadi, četverica je bila dolgo v begu, toda nemogoče jim ni uspelo. Kljub temu pa je z pobegom veliko pridobil Madžar Laszlo Bodrogi. Peti s kronometra je bil nekaj časa hipotetično v rumeni majici - ubežna skupina je imela več kot štiri minute prednosti, v bonifikacijskih sprintih pa si je z dvema zmagama priboril 12 sekund, kar ga je v skupnem seštevku pripeljalo na tretje mesto.

V sprintu je bil najmočnejši Boonen, ki je dosegel že 37. zmago v karieri, tretjo na dirki po Franciji, in že 12. letos. "Zame se je Tour začel danes. Sprinti so moja priložnost in vesel sem, da sem dobil že prvega. Moj cilj je, da na koncu osvojim zeleno majico najboljšega sprinterja," je dejal drugouvrščeni na ProTouru, ki je imel pred začetkom dirke nekaj težav z zobmi, a jih je pravočasno rešil.

Drugi dan Toura ni prinesel pretresljivih dogodkov (Foto: Reuters)
Drugi dan Toura ni prinesel pretresljivih dogodkov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na dirki je po drugi etapi prišlo do zmede z rezultati. Najprej so glavnino razbili na dva dela, zaostanek druge skupine naj bi bil devet sekund, nato so zaostanek zmanjšali na pet sekund, na koncu pa se je strokovna komisija odločila, da so vsi kolesarji prišli v času zmagovalca. Nemec Jan Ullrich tako ni pridobil nobenega mesta.

SORODNI ČLANKI