Šport

Dramatičen zaključek Bernucciju

Pariz, 07. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na šesti etapi dirke po Franciji si je prvo zmago v karieri prikolesaril Lorenzo Bernucci iz ekipe Fassa Bortolo.

Šesto etapo kolesarske dirke po Franciji, 199 kilometrov dolgo preizkušnjo od Troyesa do Nancyja, je zaznamoval masovni padec na zadnjem zavoju, od katerega je imel največ koristi Italijan Lorenzo Bernucci (Fassa Bortolo), ki se je tako veselil svoje prve etapne zmage v karieri.

Tri sekunde za njim je zaostal Kazahstanec Aleksander Vinokurov, tretji pa je bil s zaostankom sedmih sekund Nemec Robert Foerster.

Gorazda Štanglja (Lampre) ni bilo med najboljšimi, rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku pa je zadržal Američan Lance Armstrong (Discovery Channel).

Favoriti popadali kot domine

Šesto dejanje letošnjega Toura naj bi bilo po napovedih kopija zadnjih dveh, ko so se za etapno zmago udarili specialisti za sprint. Čeprav je etapa vsebovala štiri vzpone četrte kategorije - zadnji 15 kilometrov pred ciljem, pa so si bili strokovnjaki enotni, da za sprinterske ekipe to ne bo prevelika težava, zato so bili na stavnicah spet favoriti Tom Boonen, Robie McEwen in ostali sprinterji. Še približno 500 metrov pred ciljem je res kazalo na to, toda nato je prišlo do drame, za katero je zaslužen dež, ki je spremljal kolesarje praktično ves dan. V zadnjem zavoju so kolesarji na spolzkih tleh padli kot domine, na tleh so ostali vsi favoriti, kar je bila voda na mlin za 26-letnega Bernuccija, ki je bil dovolj spreten in pazljiv, da je skoraj z nezmanjšano hitrostjo zvozil ovinek in v svoji četrti sezoni med profesionalci zabeležil prvo zmago.

"Dobro mi je kazalo, a na žalost se mi ni izšlo. Verjetno ne bi zmagal, tudi če ne bi padel, toda vseeno sem razočaran, da se je končalo s padcem. Vedel sem, da bo zadnji zavoj zelo nevaren, toda storiti nisem mogel ničesar. Zdaj sem bolj podoben boksarju kot kolesarju," je dejal 35-letni Francoz, ki si je pri padcu lažje poškodoval oko.

Tragični junak etape pa je bil Christophe Mengin. Francoz je bil v skupini, ki je glavnini ušla kmalu po startu, v njej pa so bili še njegov rojak Stephane Auge, Nizozemec Karsten Kroon, Estonec Jaan Kirsipuu in Španec Mauro Gerosa. Slednji je pred etapo v skupnem seštevku za vodilnim Lanceom Armstrongom zaostajal štiri minute in 22 sekund, ker pa je bila prednost ubežnikov v enem trenutku že osem minut, je bil nekaj časa hipotetično tudi v rumeni majici. Toda glavnina je po 100 kilometrih pospešila ritem - glavno vlogo so pri narekovanju ritma igrala sprinterska moštva, in začela dohitevati vodilno skupino. To je zaznal motivirani Mengin, ki si je v Nancyju, kjer je doma, zelo želel zmage, zato je spet pospešil in se v vodstvu znašel sam. Magnin, ki je bil pred vhodom v ciljni sprint še v vodstvu, je padel prvi, nato so mu se na tleh pridružili še drugi.

Zelo zadovoljen je lahko z rezultatom poleg Bernuccija tudi Kazahstanec Aleksander Vinokurov, ki je pridobil 19 sekund in se s sedmega mesta prebil na tretje v skupnem seštevku: "To je bila zelo nevarna etapa, v kateri je bilo treba biti zelo pazljiv. Posebno to velja za skupne favorite dirke, ki lahko veliko izgubijo. A lahko tudi pridobijo in to je z veliko sreče uspelo meni. V zadnjem kilometru sem tvegal, se komaj izognil Megninu, ki je padel tik pred mano."

________________________________________________________

Izidi:

1. Lorenzo Bernucci (Ita/Fassa Bortolo) 4:12:52
2. Aleksander Vinokurov (Kaz/T-Mobile) 0:03
3. Robert Foerster (Nem/Gerolsteiner) 0:07
4. Angelo Furlan (Ita/Domina Vacanze)
5. Thor Hushovd (Nor/Credit Agricole)
6. Kim Kirchen (Luk/Fassa Bortolo)
7. Gianluca Bortolami (Ita/Lampre)
8. Egoi Martinez (Špa/Euskaltel)
9. Gerrit Glomser (Avt/Lampre)
10. Kurt Asle Arvesen (NOR/CSC)
...
64. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) - isti čas

Skupni vrstni red:

1. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel) 17:58:23
2. George Hincapie (ZDA/Discovery Channel) 55
3. Aleksander Vinokurov (Kaz/T-Mobile ) + 1:02
4. Jens Voigt (Nem/CSC) 1:04
5. Bobby Julich (ZDA/CSC) 1:07
6. Jose Luis Rubiera (Špa/Discovery Channel) 1:14
7. Jaroslav Popovič (Ukr/Discovery Channel) 1:16
8. Benjamin Noval (Špa/Discovery Channel) 1:26
9. Ivan Basso (Ita/CSC) 1:26
10. Kurt Asle Arvesen (Nor/CSC) 1:32
...
87. Gorazd Štangelj (Slo) 5:08