Šport

Dinamo slavil proti Domžalam

Ljubljana, 01. 08. 2007 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometni spopad med zagrebškim Dinamom in nogometaši Domžal se je končal z zmago Dinama.

Nogometaši Dinama so slavili zmago.
Nogometaši Dinama so slavili zmago. FOTO: Kanal A

Nogometaši Domžal so na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij lige prvakov izgubili proti zagrebškemu Dinamu z 1:2 (0:1).

Povratna tekma med slovenskim in hrvaškim prvakom bo v torek ob 20.15 na stadionu Maksimir v hrvaški prestolnici.

Res je, da je Evropska nogometna zveza tekmo v domžalskem športnem parku označila kot tekmo visokega tveganja. Kot pa se je izkazalo, niso prav ničesar tvegali tisti, ki so na stavnih listkih izbrali zagrebško moštvo. To je kljub temu, da je igralo brez štirih standardnih igralcev Vedrana Čorluke, Dina Drpiča, Davorja Vugrinca in Maria Mandžukiča ter brez neposrednih napotkov kaznovanega trenerja Branka Ivankoviča, takoj potrdilo, da je kakovostnejše. Z dovolj tekočo igro je Dinamo že v začetku prvega polčasa prišel do želenega in Domžalčane pahnil na rob izpada iz tega tekmovanja. Tako bodo za razliko od Domžal v Zagrebu z veliko večjim zanimanjem spremljali petkov žreb tretjega predkroga.

Pričakovali smo težko tekmo, odločala pa je indiviudalna kakovost tekmecev. Vzdušje na tekmi je bilo izjemno, v čast nam je bilo, da smo gostili tako kakovostnega tekmeca, s katerim bi imele mnoge evropske ekipe težave. Žal smo prejeli dva naivna zadetka. Če bi prejeli gole iz katerih koli drugih akcij, bi mi bilo manj žal. V Zagrebu bomo poskušali odigrati maksimalno, kar nam danes ni uspelo. Slaviša Stojanovič, trener Domžal

Že uvod tekme je nakazal, v katero smer se bo vse skupaj odvilo. Zagrebčani so bili boljši, veliko bolje kombinirali, svojo vlogo pa je potrdil "motor" ekipe Luka Modrič, ki ga je bilo povsod dovolj. Prav cenjeni hrvaški vezist je bil tvorec prvega hladnega tuša domačih igralcev in navijačev. Enaindvajsetletni kapetan je na desni strani "nanizal" štiri Domžalčane in prodrl v kazenski prostor, nato pa natančno podal v sredino, kjer Tomislavu Šokoti ni bilo težko zadeti mreže za 1:0.

Za zagotavljanje varnosti je poskrbelo večje število policistov.
Za zagotavljanje varnosti je poskrbelo večje število policistov. FOTO: Jani Dolinšek

Napovedane kolektivne, neustrašne igre izbrancev Slaviše Stojanoviča ni bilo, še več, rumeno-modrim ni uspelo sestaviti spodobne akcije, saj so žogo prehitro izgubljali. Do prve polpriložnosti so prišli šele v 28. minuti, ko je po podaji Janeza Aljančiča z glavo zgrešil Andraž Kirm. Resda si niti Hrvati, ki so sicer prevladovali v vseh elementih igre, niso priigrali veliko nevarnih akcij, vendarle pa so hrvaški prvaki v gosteh že na začetku tekme dosegli pomembno prednost in razumljivo igro malce umirili.

Dinamo je precej bolje odprl tekmo. Po zaslugi njihovih kakovostnih igralcev so bili ves prvi polčas in vse do drugega zadetka prepričljivejše motšvo, medtem ko smo mi zaigrali bolje v zadnjih 20 minutah. Ko smo uvideli, da nimamo več česa izgubiti, smo pokazali svoj pravi obraz. Na povratni tekmi bomo poskušali pokazati takšno igro, kot smo jo pokazali ob koncu današnjega obračuna. Upanje ostaja, konec koncev se je že zgodilo, da je slabša ekipa presenetila in izločila favorita. Dario Zahora, nogometaš Domžal

Rahlo "zatišje" v Dinamovi igri so gostitelji, ki so tekmo začeli s tremi ofenzivnimi igralci (Sinišo Jankovičem, Dariem Zahoro in Zlatanom Ljubijankičem), a brez Brazilca Juninha, sicer izkoristili za nekaj hitrih napadov, ki pa so se končali brez konkretnega strela.

Stojanovičevi nogometaši so vedeli, da jim ugoden izid lahko prinese le popolna ofenziva v drugem polčasu. Prve tri minute so bile kar obetavne, saj je v 48. minuti Luka Žinko z glavo prvič na tekmi ogrel dlani Georga Kocha v Dinamovih vratih. Toda tako kot v prvem polčasu je domžalske glave znova takoj ohladil vsestranski Modrič, ki je stekel v kazenski prostor, tam pa ga je nepravilno zrušil Aljančič. Enajstmetrovko je zanesljivo izvedel kar sam Modrič.

Ob nekaj skromnih poskusih domačinov (Zahora, Ljubijankič) so si tudi v zadnjem delu tekme veliko bolj konkretne priložnosti iz protinapadov priigrali gosti, še posebej nevarno je bilo v 79. minuti, ko je Sammir z roba kazenskega prostora dobro meril, a se je izkazal Dejan Nemec. Ko je že kazalo, da Domžalčanom ne bo uspelo zatresti mreže, je na sceno stopil Stojanovičev "joker" Dražen Žeželj, ki je nespretno posredovanje zagrebške obrambe kaznoval z zadetkom, ki pa je le malce popravil bled vtis s celotne tekme. Slovenski prvaki so namreč pravi obraz pokazali šele v izdihljajih tekme, ko je bilo kljub nevarnemu poskusu Zahore vendarle prepozno za kakršen koli preobrat.

Poostreni varnostni ukrepi

Pred tekmo so bili varnostni ukrepi v Domžalah v okolici stadiona in v njem izredno poostreni, na srečo do izgredov ni prišlo.

Hrvaške zloglasne navijače Bad Blue Boys so na meji temeljito pregledali.
Hrvaške zloglasne navijače Bad Blue Boys so na meji temeljito pregledali. FOTO: Kanal A

Tekme naj bi se udeležilo okoli 3.000 obiskovalcev, od tega okoli 600 organiziranih navijačev obeh ekip.

Tekma je bila zaradi zloglasnih navijačev Dinama, Bad Blue Boys, označena za dogodek visokega tveganaja, zato so se temu primerno pripravili tudi pristojni uslužbenci javne varnosti. Za zagotavljanje varnosti na območju športnega objekta, na območju Domžal ter na relacijah potovanja navijaških skupin, so poskrbeli policisti posebne policijske enote, policisti prometniki, policisti konjeniki ter policisti vodniki službenih psov.

Čeprav smo zmagali z 2:1, je to le prvi polčas tega dvoboja. Prepričan sem, da Domžale v Zagreb ne bodo prišle z belo zastavo, sicer pa nas v soboto čaka pomembna prvenstvena tekma, o povratnem srečanju z Domžalami pa bomo razmišljali pozneje. Rajko Magič, pomočnik trenerja Dinama Zagreba

Vstop v Slovenijo je bil dovoljen osebam, ki so izpolnjevale zakonske pogoje za vstop, in so imele pri sebi tudi vstopnice za prireditev. Policisti so nekaj navijačem na različnih mejnih prehodih prepovedali prestop meje. Organizirana skupina navijačev Dinama ter nekaj navijačev z osebnimi avtomobili so brez incidentov prestopili mejo, so za 24ur.com sporočili iz hrvaške policije na mejnem prehodu Bregana.

Kar nekaj lokalov in trgovin v bližini stadiona danes ni obratovalo. Na vrata so obesili napis, da so zaradi tekme zaprti.

Žal so nam Domžalčani iz edine priložnosti zabili gol. Z igro naših nogometašev pa sem zelo zadovoljen. Tekmo smo odlično odprli, z zadetkom, na koncu pa smo v gosteh tudi dosegli pomembno zmago. Branko Ivankovič, trener Dinama Zagreba

Upravna enota Domžale je za zagotovitev varnosti na javni prireditvi organizatorju naložila več ukrepov, med drugimi tudi "personalizacijo" vstopnic. Na stadionu so bile navijaške skupine med seboj ločene, s čimer so želeli preprečiti hujše kršitve javnega reda in miru in zagotoviti varno odvijanje tekme.

Statistika tekme:

Športni park, gledalcev 3000, sodniki: Einawaller, Heim in Maislinger (vsi Avstrija).
Strelci: 0:1 Šokota (7.), 0:2 Modrič (51., 11-m), 1:2 Žeželj (87.).
Domžale: Nemec, Aljančič, Kirm, Varga, Žinko, Elsner, Zahora, Grabič (od 80. Jusufi), Jankovič (od 67. Žeželj), Ljubijankič, Brezič.
Dinamo Zagreb: Koch, Čale, Pokrivač (od 80. Chago), Etto, Modrič, Carlos, Sammir, Guela (od 78. Mikič), Vukojevič, Schildenfeld, Šokota (85. Tadič).
Rumena kartona: Jankovič, Žinko.
Rdeč karton:/.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Zupanec
02. 08. 2007 12.57
Prvo Borec če si gledal tekmo in dinamove nogometaše si morda opazil da imajo v svojih vrstah veliko temnopoltih igralcev (manjši nesporazum ne TIGRI ampak NIGRI)
slav01@hotmail.com
02. 08. 2007 09.37
Treba bit zadovoljen. Čestitke za Domžale. Moramo vedet da en sam igralec Dinama stane verjetno več kot cela slovenska liga. In treba je priznat da je Dinamo boljša ekipa ne glede na to da so igrali brez 4 standardnih igralcev. Torej menim da je minimalni poraz uspeh Domžal. Edina kritika je na račun domačih navijačev, 300 BBB se slišalo več kot 2700 domačih. Čestitke tudi policiji, upam da bo enako v Zagrebu, čeprav bo čez 40.000 BBB.
Prvo Bore
02. 08. 2007 08.52
fat.mike.fatty ali misliš tigrov ? Če imajo Tigre na majici, potem imajo emblem 1. Brigade Tigrov, ki so bili v Dalmaciji. Plačana brigada, kjer so dobivali plače-poklicna vojska
Prvo Bore
02. 08. 2007 07.56
mymind če ne bi bilo mati županje,ki je dala možu 700.000.000,00 in potem še kombinacija z Jankovičem, potem si lahko ogorčen kako se to lahko dogaja. Seveda je kompleten slovenski nogomet v kurcu in zaradi tega so Domžale nekam prišle. Odkar Srečka ni več, je vse skrpocalo. Seveda ni bilo nobenih sprememb, če pa so izgubili. Od začetka sem jih slišal do bloka, pa sem kar oddaljen , potem pa tišina, kot za velikonočne praznike. Prvi gola ajoj, ali je sploh to mogoče, kako so ga dobil. Kaj so Hrvati naredili ? malo logičen pomisli, Kaj bi jim Sanader napravu, če bi se stepel, ko je bil on tam. To bi bila sramota za Hrvaško, zato ni bilo nič. Pa saj je vseeno, nogomet sem gledal, dokler je bil Srečko v njemu. Zaho je pa čisto navaden aroganten kmečki nogometaš. Saj sem mislil,še malo hujši napisat, pa je škoda strani. če te pa zanima sem navijač Olimpije, upam da jo bo Joc povlekel ven iz naftalina.
theykilledKenny
02. 08. 2007 07.55
Pričakovano...
mymind
02. 08. 2007 07.29
Ne morem pa verjetni, kako novinarji oddaje Svet dramatizirajo. Kot krajan Domžal, lahko povem da je vse potekalo normalno, nobenih večjih sprememb. Vse motijo zaprti lokali in število policije. Če bi šlo pa kaj narobe, bi seveda vsi pljuvali po organizaciji, po bedastih lastnikih ki so imeli odprte lokale in podobno. Tako pa je bilo vse mirno in OK.
mymind
02. 08. 2007 07.23
Prvo Borec: Domžale so v našem nogometi že dolgo in naredili marsikaj kar ostalim ni uspelo. Glede krivde hrvatov pa poglej kaj so naredili v Avstriji, kaj so naredili pred leti v Kranju.....
aleksanderm
01. 08. 2007 23.31
Tekmo sem spremljal po hrvaški televiziji ker me je zanimalo kako bodo hrvati komentirali slovence. Cel čas nas je poniževal komentator češ da so slovenski policisti brezveze delali taki bum okrog navijačev.
Prvo Bore
01. 08. 2007 22.51
Kakšna TIŠINA v Domžalah. Odkar so Domžale v našem nogometu, pravim, da v naši deželi nekaj smrdi. Pocarji,kakšen nogomet ! Ko JJ poltika !!! boskopetek pri slovenskem nogometu niso nič krivi Hrvati. Imamo druge poste za pljuvat. Tukaj je sport
Janša je s svojo udeležbo na tekmi lepo pokazal, da mu ni vseeno za slovenski šport in tako je prav. Glede tekme pa, če mene vprašate je bla slaba, Hrvatje so bli bolš in so zaslužen zmagal, Domžalčani so nardil preveč napak v obrambi. Drugače pa dvomm, da jim bo uspelo u Zagrebu premagat Dinamo, ampak upanje umira zadnje.
Bostjan Petek
01. 08. 2007 22.44
Mighty eh kako pa nej bi sam to skup spravu? Mamica pršepnla.
trip
01. 08. 2007 22.39
ne vem kako lahko nekateri pravite da smo bili boljši! ZDOMINIRALI SO NAS TOTALNO!! domžale ki so naš prvak, so zelo lepo pokazali v kakšni banani je naš nogomet!!! čestitke dinamu, domžale pa si še morajo veliko izkušenj nabrat, pa enih par brazilcev, pa bo stvar sama stekla naprej v pravi smeri!
odkimasin
01. 08. 2007 22.36
Bli smo boljši pa smo vseen zgubl. Dol bo pa 3:0 za naše pol gremo pa v Evropo. Šampijoni, šampijoni, šampijoni rumeni!
mindfucker
01. 08. 2007 22.32
In tako smo "popušili"! A nič ne de!Na povratni tekmi bo 2 :0 za domžalčane!
janmuha@mail386.com
01. 08. 2007 22.24
mah dej kr neki dr** je ta sudia.zakaj mu ni nogpolomu saj če je žebla 11m....
Mighty
01. 08. 2007 22.02
Bravo boskopetek to si se sam spomnu in napisu al so ti doma pomagal???
Bostjan Petek
01. 08. 2007 21.49
Tonček Balonček sej so si sami skuhali to župo vročo zej naj jo pa jedo! Kaj pa so taki bedaki tile hrvati blesavi agresivni, k nimajo nobene olike in spoštovanja! Od vseh narodov mi pa najbolj Hrvati gredo na kurac. Srbi, Črnogorci, bosanci.....vsi skupaj ne naredijo tok sranja k 50 hrvatov Lp.
tiptop33
01. 08. 2007 21.35
ajmo janezi naprijed u pobjedu :-)
?ri?ek
01. 08. 2007 21.00
Sanader ne izpolnjuje pogojev za vstop v slovenijo, je JJ podpisal garantno pismo? Oba čez mejo...
Torpedo
01. 08. 2007 20.16