Šport

Di Luca dobil 12. etapo

Albertville, 24. 05. 2007 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijan Di Luca je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Italiji. Oblekel pa je tudi rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku.

Danilo Di Luca je zmagovalec 12. etape.
Danilo Di Luca je zmagovalec 12. etape. FOTO: Reuters

Italijan Danilo Di Luca (Liquigas) je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Italiji, z zmagoslavjem na 163 km dolgi gorski preizkušnji od Scalengheja do francoskega Briancona pa je oblekel tudi rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku. Drugo mesto je v času zmagovalca osvojil Italijan Gilberto Simoni, tretje pa Luksemburžan Andy Schleck (+ 0:07). V skupni razvrstitvi ima Di Luca 1:02 minute prednosti pred rojakom Marziom Bruseghinom (Lampre). Edini slovenski kolesar Gorazd Štangelj je danes osvojil 112. mesto (+ 26:53), v skupni razvrstitvi pa je 102. (+ 1:05:10).

Po uvodnih etapah "za ogrevanje" je kolesarsko karavano na letošnji italijanski pentlji čakala prva zahtevna gorska preizkušnja z dvema prvokategornima vzponoma. Za "predjed" je morala premagati zelo dolg vzpon na 2744 m visoki prelaz Agnello, nato pa še 16-kilometrski vzpon na gorski prelaz Izoard.

Alpska preizkušnja je v ospredje izstrelila glavne favorite za končno zmagoslavje, smetano pa je pobral 31-letni Di Luca, ki je v sami končnici današnje etape po hudem boju po zavitih in tlakovanih uličicah mesteca Briancon na francosko-italijanski meji ugnal veterana in dvakratnega zmagovalca Gira Simonija. Odločitev o zmagovalcu je padla na vzponu na prelaz Izoard, ko so se Di Luca, Simoni, Schleck, Eddy Mazzoleni in Štangljev klubski sotekmovalec Damiano Cunego odlepili od skupine. V peteroboju za današnjo etapno zmago sta najprej omagala Mazzoleni in Cunego, nato Schleck, v neposrednem dvoboju za končno zmago pa je nekaj več moči od 35-letnega Simonija imel Di Luca, ki ga v kolesarski srenji imenujejo "ubijalec".

Kaže omeniti, da se na startu današnje preizkušnje niso pojavili nekateri specialisti za šprinte, kot so denimo Robbie McEwen, Robert Forster in George Hincapie.

V petek bo na sporedu 13. etapa, kolesarsko karavano pa čaka 12,6 km dolg gorski kronometer od Biella do Santuario Di Oropa.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.