Šport

Danci ugnali Slovence

Nova Gorica, 06. 02. 2008 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Novi Gorici izgubila proti Danski z 1:2 (1:1).

Matjaž Kek s prikazanim ni mogel biti najbolj zadovoljen, sploh pa ne z dosojeno 11-metrovko v korist Dancev.
Matjaž Kek s prikazanim ni mogel biti najbolj zadovoljen, sploh pa ne z dosojeno 11-metrovko v korist Dancev. FOTO: Damjan Žibert

Po Zdenku Verdeniku (kvalifikacije za SP 1998) in Srečku Katancu (prijateljska tekma 2001) je Dancem moral premoč priznati še tretji selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek. Na svoji 12. tekmi v selektorski vlogi je doživel že šesti poraz, res pa je, da je k njemu pripomoglo tudi sodniško darilo Dancem.

Milivoje Novaković je z zadetkom v dresu slovenske reprezentance le še potrdil izjemne predstave iz nemškega Kölna.
Milivoje Novaković je z zadetkom v dresu slovenske reprezentance le še potrdil izjemne predstave iz nemškega Kölna. FOTO: Reuters

Slovenska vrsta je na uvodni tekmi drugega Kekovega obdobja na slovenski klopi želela popraviti vtis iz kvalifikacij za Euro 2008, a roko na srce - na novogoriški zelenici kljub novincema Amerju Jukanu in Mirnesu Šišiču (oba sta začela v prvi postavi) kakšnega večjega napredka ni bilo zaznati. Predstava slovenske vrste je bila sicer predvsem v prvem polčasu povsem solidna, a še vedno je bilo preveč prehitro izgubljenih žog, prepočasnega oddajanja žog, posebne varnosti pa trenutno ne nudi niti zadnja vrsta.

Slovenski nogometaši so začeli kar pogumno v napadu in prek Valterja Birse ter Milivoja Novakovića v šesti in deveti minuti prvič ogrozili danska vrata. Toda v zadnji vrsti se je spet dvakrat zgodilo to, kar hoče Kek najprej odpraviti: nepotrebne napake, ki so Slovenijo v zadnjih kvalifikacijah stale marsikatere točke. Tokrat ta dva spodrsljaja še nista bila usodna, vseeno pa so Danci vse bolj žogo držali v svojih nogah.

Posledica tega sta bila dokaj nevarna poskusa Williama Kvista in Christiana Poulsena, Slovenci pa so do priložnosti prišli le v protinapadih. Enega izmed teh je neuspešno zaključil Birsa, že v naslednjem napadu pa je glavni sodnik Thorsten Kinhöfer gostom podaril enajstmetrovko. Boštjan Cesar je namreč popolnoma pravilno izbil žogo prodirajočemu Nicklasu Bendtnerju, toda glavni delivec "pravice" je Cesarjev nalet ocenil za prekršek in Jonu Dahlu Tomassonu v 30. minuti omogočil prvi zadetek na tekmi.

Tudi v nadaljevanju igra ni preveč navdušila, Danci so delovali nekoliko anemično, a v 38. minuti so Slovenci tudi z malce sreče prišli do izenačenja. Danska obramba je nespretno izbijala žogo, tako da se je sam pred Thomasom Sorensenom znašel Novaković in ga z močnim strelom tudi premagal. Zadetek je dal nekaj elana gostiteljem, ki so v zadnjih minutah prvega polčasa prevladovali in gledalcem povečali apetite pred drugim polčasom.

Ta se je začel s prevlado Slovenije, a prvi so zapretili Danci: Bendtner se je v protinapadu sam znašel pred Samirjem Handanovićem, ki pa je s pomočjo Boštjana Cesarja vse skupaj razčistil. Pravo mrtvilo v nadaljevanju je v 62. minuti z vodilnim danskim golom prekinil prav Bendtner. Žogo je po novi napaki slovenskih obrambnih igralcev na robu kazenskega prostora dobil Leon Andreasen, ki je takoj streljal, žoga pa se je dobila do mladega zvezdnika Arsenala, ki jo je iz bližine le še potisnil v mrežo.

Ob bledi predstavi obeh ekip v drugem polčasu, kjer pravih priložnosti ni bilo ne na eni ne na drugi strani, je bilo vse več negodovanja tudi s (sicer precej gledaliških) tribun. A niti to ni spodbudilo igralcev v zelenih dresih k bolj borbeni predstavi, tako da so Danci s hitrimi in kratkimi podajami brez težav "kradli" čas ter se na koncu veselili še četrte zmage proti Sloveniji.

Slovenija – Danska 1:2 (1:1)

Strelci: 0:1 Tomasson (30./11 m), 1:1 Novakovič (38.), 1:2 Bendtner (62.).

Slovenija
: S. Handanovič, Brečko, Cesar (od 56. Mavrič), Mörec, Ilič (od 85. Kokot), Kirm, Žlogar (od 77. Žinko), Šišič (od 75. Rusič), Jukan (od 55. Stevanovič), Birsa (od 85. Lavrič), Novakovič.

Danska
: T. Sorensen, C. Sorensen (od 46. Rasmussen), U. Laursen, Kroldrup, Kvist, M. Jorgensen (od 72. Beckmann), Poulsen (od 46. Andreasen), Jensen (od 65. Zimling), Rommedahl, Tomasson (od 46. Perez), Bendtner.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pumpar@volja.net
07. 02. 2008 12.25
Ne nisem degen pa nisem čefur pa iq mam nad 50,ker če vse to nebi blo res,bi gledu nogomet.To je šport za rajo...večinoma za bedake..jaz neprestižnih športov ne gledam...to je za ičeviče.
tomkruz@email.si
07. 02. 2008 10.59
Niti pod katancem ni bilo neke kvalitete, res je, bil pa je Zahovič, bila je dobra obrambna linija in veliko igralcev, ki v svojih klubih niso igrali in so bili željni dokazovanja, ne pa danes, ko se pridejo spočit na reprezentančne tekme. Bili so tudi igralci s karizmo in predvsem ..bil je red, disciplina in borba na igrišču. Točno se je vedelo, kdo je zadolžen za kaj, zdaj pa se mi zdi da že par let samo uigravamo in uigravamo in nekaj mečkamo, normalno, da ne more biti kaj drugače, in tudi ne bo drugačnih rezultatov, dokler ne bo prišel selektor, ki bo znal udarit po mizi in ne bo samo Zavrlova lutka.
skyline4
07. 02. 2008 09.39
hrvate so nizozemci postavl na realna tla
klasik@siol.com
07. 02. 2008 09.10
hrvati so pa zgubili 3:0
ata_pistolcek@hotmail.com
07. 02. 2008 08.51
fora je u tem da ne igrajo napadalnega nogometa. treba je tut kdaj na gol ustrelit
borec 1
07. 02. 2008 06.35
Dokler bo Kek selektor nebo dobrih rezultatov. Že v Mb ni nič naredil , kaj šele tukaj.
Meki
07. 02. 2008 00.14
reno: a dej no saj v "zlati generaciji" tudi ni bilo neke blazne kvalitete, ampak je bilo nekaj posameznikov, predvsem Zahovič, ki je bil v vrhu svetovnega nogometa. Ostali igralci so bili pa po mojem slabši od teh ki igrajo sedaj.
Alteist
06. 02. 2008 22.49
pumpar, ma si ti degen...
reno
06. 02. 2008 22.44
Če misliš, da znaš sam bolje igrat nogomet...potem se javi lepo prosim in uresniči sanje. Sprijazni se!!! pa mi imamo lahko 100 katancev...pa ne bo nic Šele ko se bo rodil novi zahovič in te fantje iz zlate generacije potem se pa lahko pogovarjamo o slovenskem nogometu.Trenutno ni kvalitete to je dejstvo...pa lahko trenirajo 24/7 pa bo isto ker ni kvalitete.
pumpar@volja.net
06. 02. 2008 22.19
Bravo Danci..sterat te lenuhe nekam nesposobne in nepismene...mrš.Dnar dajte revnim ne pa tem lenuhom balkanskim.