Šport

Utah na prvem srečanju rutinsko odpravil Dallas

New York, 28. 01. 2021 03.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
18

Po prvi tekmi v Utahu je bila edina spodbudna novica za Dallas vrnitev treh od štirih igralcev, ki so bili v karanteni zaradi okužbe z novim koronavirusom. Domači so tudi brez Donovana Mitchella izrabili slabo obrambo Mavericksov in napolnili koš gostov za lahko zmago (116:104). Luka Dončić in druščina bosta v petek imela novo priložnost z najbolj vročo ekipo lige.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hitro se se uresničile napovedi pred srečanjem, da bo Utah zelo nevaren tudi brez svojega odličnega organizatorja igre Mitchella, ki je po torkovi zmagi nad Knicksi kazal znake pretresa. Ni ga ustavilo niti breme igranja drugi večer zapored, na igrišču je delovalo kot veliko bolj sveže moštvo, ki zadnje tedne igra odlično moštveno košarko, v kateri je skupina pomembnejša od posameznika. Vrnitev Josha Richardsona (6 točk, podaja, 2 skoka), Doriana Finneyja-Smitha (3 točke, 2 podaji, 4 skoki) in Dwighta Powella (podaja, 3 skoki, blokada) iz karantene je sicer dobra novica za Dallas, toda na igrišču se je videlo, da je moštvo nekoliko rjasto, to je bila denimo šele prva tekma, na kateri sta skupaj igrala Richardson in Kristaps Porzingis (18 točk, 5 skokov, 2 blokadi), saj je Latvijec manjkal prve tedne zaradi okrevanja po poškodbi kolena. 

Luka Dončić je imel znova tekmo s 30 točkami (še 6 podaj, 4 skoki, ukradena žoga), manjkal je prispevek ostalih, izstopal je le Tim Hardaway mlajši z 19 točkami (2 podaji, 3 skoki ukradena žoga). Pri Utahu sta blestela Rudy Gobert (29 točk, 20 skokov, 3 blokade, 3 ukradene žoge), ki je bil neustavljiv v napadu in nepremagljiv v obrambi, ter Jordan Clarkson s klopi (31 točk, 7 skokov, blokada, ukradena žoga). Mitchella sta nadomestila Joe Ingles (21 točk, 8 podaj, 4 skoki) in Mike Conley (17 točk, 6 podaj, 3 skoki, 2 ukradeni žogi).

Statistika Luke Dončića na tekmi Utah Jazz - Dallas Mavericks.
Statistika Luke Dončića na tekmi Utah Jazz - Dallas Mavericks. FOTO: Sofascore.com

"Bili so zelo dobri, mi nismo igrali dobro," je bil jedrnat trener Dallasa Rick Carlisle. Njegovo moštvo je znova imelo "smrtonosen prvi polčas, na igrišče nismo prišli z dovolj odločnosti in energije". Po njegovih besedah se je poznala dolga odsotnost trojice (četrti, Maxi Kleber, ki je bil najbolj bolan, že trenira, a še ni pripravljen na igro), "ni lahko, to je začetek njihove vrnitve v igro, nabrati morajo kondicijo". Toda hkrati je poudaril, da za "igranje dobre obrambe ne potrebuješ ritma", igra pod lastnim obročem pa je bila največja težava moštva. "Ne vem, kaj naj rečem, veliko stvari nam ne gre od rok, moramo se pobrati in zaigrati bolje," je ugotovil Dončić. Njegov recept je preprost, "moramo igrati bolj odločno, z več energije."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po Hardawayevih besedah je v tem trenutku "virus največja prednost ali šibkost klubov". Prepričan je, da bodo trije povratniki hitro našli ritem z ostalimi, saj so "vsi zelo tekmovalni fantje", a hkrati opozoril, da v tej sezoni še niso imeli popolne ekipe, saj je vedno manjkal vsaj eden od ključnih igralcev. 

"To ni izgovor, a bi bilo lažje, če bi bili vsi skupaj." Porzingis je priznal, da še nimajo prave povezave. "Nimamo še jasnih vlog, igramo kot nadarjena skupina, a potrebujemo še nekaj časa na igrišču in tudi zunaj njega, da ustvarimo kemijo med nami. Moramo se pogovarjati, vaditi podrobnosti v igri, upam, da bomo hitro napredovali," je dejal. Tudi on je poudaril, da še vedno niso celotna zasedba, "čakamo še Maxija, takrat bomo videli, ali smo ekipa, kot si želimo biti."

Luka Dončić (z žogo) in Bojan Bogdanović na enem prejšnjih obračunov Dallasa in Utaha.
Luka Dončić (z žogo) in Bojan Bogdanović na enem prejšnjih obračunov Dallasa in Utaha. FOTO: AP

Potek srečanja
Na začetku prve četrtine je Dallasu največ težav povzročal Gobert, francoski center je z osmimi točkami pomagal svoji ekipi k hitremu ducatu točk prednosti. Mavericksi so tako kot že nekajkrat v tej sezoni na začetku znova drseli v precejšen zaostanek, kar  jim oteži delo v nadaljevanju srečanj. Dončić je z igrišča odšel dobri dve minuti pred koncem četrtine, na klopi pa se je držal za desno koleno, ki ga je očitno motilo. Nova nevarnost za goste je postal Clarkson, ki je s sedmimi zaporednimi točkami pomagal, da se je četrtina končala s 13 točkami prednosti za domače (32:19).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Clarkson je tudi na začetku druge četrtine zadel za tri, a se je prebudil Porzingis in s petimi zaporednimi točkami pognal napad Dallasa. Veselje ni trajalo dolgo, saj je hitra obramba domačih ukradeno žogo spremenila v uspešen met za tri točke. Podobno učinkovit je bil tudi napad, hitre podaje so parale obrambo gostov in odpirale luknje za mete, predvsem za Clarksona, ki je neumorno polnil koš Dallasa. Po dobrih treh minutah se je v igro vrnil Dončić, Utah je vodil že za dvajset točk.

A tudi s Slovencem na parketu se potek srečanja ni bistveno spremenil. Igra v napadu je nekoliko oživela, trojka Dončića in še dve Tima Hardawaya mlajšega so pognale Dallas, potrebovali so še bolj zbrano obrambo. A so Jazzi odlično skakali za odbitimi žogami, Joe Ingles je vrnil z dvema zaporednima trojkama, Gobert pa z odločnim zabijanjem postavil piko na i. Dallas je po neprepričljivem prvem polčasu zaostajal za 21 točk (69:48).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić in Hardaway sta na začetku drugega polčasa nadaljevala vlogo najboljših strelcev pri Dallasu, s prvo trojko se jima je pridružil  Finney-Smith. Trener gostov Carlisle je zgodaj uporabil ugovor klopi in skušal izničiti prekršek Josha Richardsona, a je bil neuspešen, Conley pa je zadel prosta meta. Porzingisov prvi koš v drugem delu je bil met za tri, a je Conley nemudoma tudi sam zadel od daleč. Nova trojka Inglesa je dala vedeti, da se Dallasu ne piše dobro, njegova dolga podaja nad obroč za zabijanje Royca O'Nealea pa je kazala, da so se sproščeni Jazzi začeli zabavati.

Po minuti odmora za Dallas je Ingles vajo ponovil še z Gobertom, odlični Francoz je bil nerešljiva uganka za obrambo Mavericksov. Svojo prisotnost je znova oznanil tudi Clarkson z novo trojko, a je Dončić tudi sam zadel od daleč. Slovenec je dodal še en koš in domače zadrževal, da bi ušli proti tridesetim točkam razlike (100:78).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnja četrtina se je začela z dvema zaporednima košema Porzingisa, nekoliko boljšo obrambo gostov, zašpilil jo je Trey Burke s trojko, in domača klop je po poltretji minuti brez koša vzela minuto odmora. Po njej je veteran Conley s tremi zaporednimi koši skrbel, da so Mavericksi ostajali na varni razdalji. Gostje so poskušali z meti za tri točke načeti razliko, a so bili premalo natančni, Utah pa je to nemudoma kaznoval s svojimi zadetki in izničil začetni zagon Dallasa. 

Gobert je izgubil nekaj ostrine v napadu, a je uspešno pobiral odbite žoge, v obrambi pa še vedno dušil igro tekmecev. V zadnjih minutah je zavzetost domačih nekoliko popustila, Mavericksi pa so skušali postaviti temelje za petkovo ponovno srečanje. Porzingis je zabil čez Goberta in pokazal, da ima orožje proti enemu najboljših branilcev pod košem v NBA. Poldrugo minuto pred koncem sta oba trenerja spraznila klop, domači pa so rutinsko počakali na svojo deseto zaporedno zmago (116:104).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

awontuwej
29. 01. 2021 10.02
Žalostna tekma, Dallas ni imel niti najmanjših šans. Luka očitno nekoliko poškodovan, pa še vedno 30 pik, ostali pa anemični. Tudi ne vem, zakaj KP stalno forsira met za 3, tudi če mu ne gre. Včeraj mu je Gobert lepo pokazal, kako igra pravi center...
rcarlos
28. 01. 2021 17.02
+1
Da prideta Richardson in Finney-Smith nazaj u formo in če še Powell doda svoje, mislim da bojo spet konkurenčni... Tudi Hardaway je metal vse mimo na tekmi ali dveh po vrnitvi
type r
28. 01. 2021 15.12
+1
Škoda je Dončiča za ta klub. Gledal sem prejšnjo tekmo. Luka meče,podaja,skače...nasul je 36 pik nevem okoli 15 podaj,9 skokov...ostali podn...nič od nič...katastrofa
tv1206802
28. 01. 2021 13.02
Okrepitve v NBA ne mores dobit dobit samo z denarjem!!! Kot prvo so veljavne pogodbe in salary cap. Koga naj pripeljejo???
realmadrid the best
28. 01. 2021 15.26
blef
28. 01. 2021 12.46
Škoda za poraz oziroma za poraze.
kratkovidni
28. 01. 2021 11.01
-1
to ekipo dallasa nažge brez problema naša ženska reprezentanca
tekač
28. 01. 2021 09.50
+7
Že dolgo je jasno,da Dalas ni franšiza. Cuban je lastnik ,ki želi z malo vložka velik dobiček. Tega pa v NBA ni. Igralci so v NBA preverjeni in ni nobenih šans,da boš poceni kupil igralca in dobil zvezdo. Dončič tu nima perspektive in prav je tako,da vidi sam to. Seveda Dončič ni človek, ki bi bil zadovoljen s povprečnimi rezultati. Dalas je podpovprečna franšiza in Dončič že sedaj izstopa. Odločitev bo kmalu padla in neumen bo če bo podpisal kot prost igralec za Dalas če ne bo dveh konkretnih okrepitev. Pri tej zahtevi mora Dončič ostati in ne popuščati ker ga je škoda.
babylon5
28. 01. 2021 13.34
+0
Dej ne govori neki v prazno: 1. Poglej Dallas pred ero Cubana in po njen pa ti bo precej jasno katera era Dallasa je bila najbolj uspešna. 2. Salary Cap ti je jasen predvidevam in drugo leto poglej kateri igralci bodo na voljo pol ti je jasno zakaj letos šparajo. 3. EKIPA NIKOLI LETOS NI BILA POPOLNA ENKRAT pa ne mi današnje tekme omenjat ker če si recimo 3 tedne zaprt v hotelu zarad karantene pa če si kdaj igral košarko prvič ko vržeš na koš po 3 tednih boš vrgu cegu na koš
Styria
28. 01. 2021 14.21
+2
To se popolnoma strinjam, da je matematika imenovalec oz. salary cap, ampak Dallas je imel v preteklih letih odlične pogoje za nakup zvezdnikov a zal ni moral oz. igralci niso želeli oditi v Dallas. Texas pač ni sanjska zvezna država za Lebrona, Davisa intd...če ves kaj želim povedat, zal je tak v US.
babylon5
28. 01. 2021 15.06
aja a paul pa kawai sta pa hotla igrat za cliperse, ki dlje od polfinala konfernece niso pršli ali pa zadnja leta miami pred wadom so bli poden. Pač igralcem je da je plača in da mrbit za to plačo tudi osvojim naslov. Zdej si pa ti predstavlji da dallasu rata kawai prpelat, ki mu vsekakor diši navezava KP doncic in kawai.
babylon5
28. 01. 2021 15.09
pač era definira, lej recimo bullsi po jordan eri od leta 2000 naprej se samo ROSE ere spomnim in pred poškodbo so imeli v mislih tudi JAMSA in še enkrat kje so bli pred jordanom bullsi, raj nebi omenju. Tredicionalni kokr ala real in barca so za NBA LA BOSTON in dolgo nič oz. lahk druge ekipe enačimo skupaj.
babylon5
28. 01. 2021 15.10
Za dallas vam povem so pisana zlata leta pa ne samo zaradi doncica oz. potenciala ki bo ratal okoli njega on bo vabu igralce in sponzorje
Styria
28. 01. 2021 17.00
+1
To bi bila era Dallas s Kawhi Leonardom. Bo ga pa težko prepričati, denar ga nn merilo, v kolikor bi bil bi igral z Lebronom. Glasni problem Dallasa je, da je KP loterija, njega se morajo znebiti, Jordan ga bo v Charlotu kupil z veseljem:)
awontuwej
29. 01. 2021 10.04
Wolfman
28. 01. 2021 09.21
+6
Ta rezultat ni realna slika obeh ekip. Utah je zadnji dve četrtini do zmage igral kontrolirano in celo brez naprezanja. Dallas je enostavno slaba ekipa, Dončič pa svetla stran te ekipe.
awontuwej
29. 01. 2021 10.09
Več ali manj je bilo celo tekmo okoli 20 pik razlike. Ko je Dallas nekaj zmanjšal, je Jazz samo malo pritisnil, pa je bilo spet čez 20. Prikazali so zelo všečno in učinkovito igro, povsem dostojno trenutno prvi ekipi na Zahodu.
Styria
28. 01. 2021 08.00
+6
Dallas je solidna ekipa v kolikor KP igra in v kolikor odigrajo dobro obrambo, ampak glede na pričakovanja, zelje bo moral Cuban seči v žep in kupiti konkretne okrepitve na4ki,5ki kot npar. Andre Drummonda, ker z G-league igralci mu trenutno ne uspeva. Cuben misli, da bo z opevanjem in njegovim vzhičenem vzpodbujanjem in skakanjem ob igrišču iz igralcev potegnil zadnje atome iz igralcev a zal so igralci primorani odigrati vsakič 110%, predvsem Luka, ki fizicno ne more in tudi premlad je, da bi psihološko prevzema to breme, ki ga mora sedaj-tukaj potrebuje kilometrino in izkušnje. Dallas vse upe polaga zgolj na Dončiča in KP-loterija :/ torej vsakič Dončič, kar pomeni, da je Luka konstanto primoran odigrati svojih 110%. Doncic naj gre v LA in naj Cuben lepo sam s sabo igra sharktank, ker, če pol sedaj Dallas potrebuje nujne okrepitve.