Šport

Cunegu druga etapa

Genova, 10. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijan Damiano Cunego je zmagovalec druge etape kolesarske dirke po Italiji.

Damiano Cunego
Damiano Cunego FOTO: Reuters

Član domačega moštva Saeco je 184 kilometrov dolgo etapo od Novi Ligureja do Pontremolija dobil potem, ko je v ciljnem šprintu ugnal Avstralca Bradleyja McGeeja (FDJeux.com) in rojaka Cristiana Morenija (Alessio-Bianchi). McGee si je z drugim mestom znova priboril roza majico vodilnega in ima pred Ukrajincem Jaroslavom Popovičem (Colnago) 32 sekund prednosti. V času zmagovalca je od slovenskih kolesarjev v cilj prispel le Tadej Valjavec (Phonak) na 28. mestu, njegov klubski kolega Uroš Murn je bil 78., Gorazd Štangelj pa 82.

Ponedeljkova druga etapa italijanske pentlje je minila v znamenju italijanske ekipe Saeco, ki je bila večji del etape v zaledju ligurijske obale v ospredju. Zelo aktivno vlogo je v ekipi, ki dela za svojega prvega aduta Gilberta Simonija, imel tudi njen slovenski član Gorazd Štangelj, ki je bil član ubežne šesterice, nato pa je nekaj časa bežal sam in si nabral že okoli pol minute naskoka. Tik pod vrhom zahtevnega, 11,5 kilometra dolgega vzpona na prelaz Bratello z višinsko razliko 560 metrov, so ga zasledovalci ujeli, pet njegovih klubskih kolegov pa je v zadnjih 20 kilometrih do cilja na čelu glavnine pripravljalo izhodišče za napad na šprintersko zmago. Slava je na koncu pripadla skritemu favoritu Saeca Cunegu, sicer zmagovalcu letošnje dirke po Trentinu, njegov klubski "šef" Simoni pa je v cilj prikolesaril kot 17.

Drugo etapo je dobil član moštva Saeco Damiano Cunego
Drugo etapo je dobil član moštva Saeco Damiano Cunego FOTO: Reuters

Skupno vodstvo je znova prevzel zmagovalec prologa McGee, saj je imel lastnik roza majice, Nemec Olaf Pollack, precej težav na vzponu. Avstralec si je privozil 32 sekund naskoka pred lani skupno tretjim Popovičem ter 36 pred Avstrijcem Gerhardom Trampuschem. Cunego je od majice vodilnega na četrtem mestu oddaljen vsega 37 sekund, za morebitni prevzem vodstva pa si 22-letnik, ki je že pred Girom podaljšal pogodbo s Saecom, ne bo mogel izbrati boljšega prizorišča kot je torkov cilj v Cornu alle Scale. Kraj namreč leži le nekaj kilometrov od toskanskega sedeža podjetja Saeco v Gaggio Montanu. V skupni razvrstitvi od Slovencev po pričakovanju najbolje kaže Tadeju Valjavcu, ki je z nekaj več kot minuto zaostanka na 33. mestu, med stoterico pa sta le še Štangelj na 52. in Murn na 61. mestu.

Izidi 2. etape:

1. Damiano Cunego (Ita/Saeco) 4:37:08
2. Bradley McGee (Avs/FDJeux.com)
3. Cristian Moreni (Ita/Alessio)
4. Igor Astarloa (Špa/Lampre)
5. Eddy Mazzoleni (Ita/Saeco)
6. Gerhard Trampusch (Avt/Aqua & Sapone)
7. Davide Rebellin (Ita/Gerolsteiner)
8. Stefano Garzelli (Ita/Vini Caldirola)
9. Giuseppe Di Grande (Ita/Formaggi Pinzoli)
10. Jaroslav Popovič (Ukr/Colnago)
...
28. Tadej Valjavec (Slo/Phonak) vsi v času zmagovalca
78. Uroš Murn (Slo/Phonak) + 2:39
82. Gorazd Štangelj (Slo/Saeco) 2:39
105. Boštjan Mervar (Slo/Formaggi Pinzoli) 7:57
107. Andrej Hauptman (Slo/Lampre) 7:57
118. Martin Derganc (Slo/Domina Vacanze) 10:31
156. Dean Podgornik (Slo/Tenax) 19:50
158. Zoran Klemenčič (Slo/Tenax) 19:50

SORODNI ČLANKI

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7