Šport

Čeplakova zmagala v Chemnitzu

Chemnitz, 25. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jolanda Čeplak je na dvoranskem atletskem mitingu v nemškem Chemnitzu prepričljivo zmagala v teku na 800 m.

Čeplakova je dobro pripravljena za evropsko prvenstvo (Foto: Dare Čekeliš)
Čeplakova je dobro pripravljena za evropsko prvenstvo (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Po nastopu je bila zelo zadovoljna, saj je praktično vso progo pretekla sama in se na cilju izvrstno počutila. Dosegla je čas 2:00,04. To je bil zadnji nastop najboljše slovenske športnice zadnjih treh sezon pred dvoranskim evropskim prvenstvom v Madridu (od 4.do 6. marca), kjer bo branila zlato odličje, ki ga je 3. marca 2002 osvojila na Dunaju s svetovnim rekordom (1:55,82). Na mitingu, na katerem je Čeplakova testirala svoje sposobnosti, je bila druga Nemka Kathleen Friedrich (2:04,49). Čeplakova je dosegla rekord dvorane in hkrati najboljši izid mitinga.

"Komaj čakam na začetek EP, saj se dobro počutim in sem izvrstno pripravljena ne glede na zaplete na tej tekmi. Organizatorji so imeli precejšnje težave, saj se je moj nastop začel s polurno zamudo. Pa to zame ne bi bilo tako slabo, če ne bi tekmovalka (Čehinja Veronika Mrackova), ki je bila zadolžena za narekovanje ritma, zelo slabo opravila svoje delo. Po 300 metrih sem jo prehitela, ker je bila prepočasna; 400 m sem pretekla v času 58,41. V nadaljevanju sem skušala nadoknaditi zamujeno, vendar vsega nisem mogla. Brez težav sem pretekla celotno progo in bila v cilju 50 metrov pred vsemi. Počutila sem se izvrstno, zato odhajam na EP zelo motivirana in s pozitivno spodbudo. V primeru, da bi imela težke noge, bi bila gotovo v dvomih v svoje sposobnosti, sedaj pa sem prepričana, da lahko premagam vsako tekmico. Če bi bil tek običajen, bi tekla krepko pod dvema minutama. Gotovo bi lahko tekla 1:58 ali celo bolje. V svojih prvih dveh nastopih v tej sezoni nisem imela takega občutka, niti v Bostonu, kjer sem imela idealne pogoje za dober izid," je bila vesela Čeplakova, ki je v svojem uvodnem nastopu v tej zimi 29. januarja v Bostonu tekla 2:01,52 .

Pred mitingim v Chemnitzu je imela Čeplakova najboljši izid sezone 2:00,62, ki ga je dosegla 4. februarja v Erfurtu v Nemčiji, od nje pa je bilo hitrejših šest atletinj, od tega štiri Evropejke. Boljše čase so dosegle Rusinja Larisa Čežao (1:57,53 v Moskvi 23. januarja), njena rojakinja Irina Vašenceva (1:58,48), svetovna prvakinja Mozambičanka Maria Mutola (1:58,49), Španka Mayte Martinez (1:59,62), Namibijka Agnes Samaria (1:59,91) in Rusinja Natalija Ciganova (2:00,26). Slednja sedaj po času sezone zaostaja za Čeplakovo.