Borilni športi

'Vikingi' z izjemnimi dvoboji prevzeli Škofjo Loko

Škofja Loka, 23. 09. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
2

Slovenska organizacija mešanih borilnih veščin Valhalla Fight Night (VFN) je uspešno izpeljala že šeste 'Vikinge' – turnir, na katerem mladi amaterski borci delajo velike korake proti profesionalnim borbam. V glavnem delu smo videli sedem finalnih dvobojev, na katerih so si borci svoje mesto zagotovili preko kvalifikacijskega turnirja, ter tri vnaprej dogovorjene 'super' dvoboje. Vse borbe si lahko ogledate na VOYO.

Celje, Nova Gorica, Trebnje, znova Celje, Prevalje in Škofja Loka. To so mesta, v katerih je slovenska organizacija VFN od maja lani organizirala šest turnirjev po amaterskih pravilih v mešanih borilnih veščinah, ki se odvijajo pod imenom Vikingi. Borci si tukaj tlakujejo pot do pomembnejših dogodkov organizacije VFN, zmagovalci pa dobijo priložnost za nastop na večjem dogodku, ob tem pa si priborijo pogodbo za več borb z omenjeno organizacijo. Posebnost teh turnirjev je, da se borci v enem dnevu borijo večkrat, kar da dogodku še večji tekmovalni naboj, poskrbi za zanimive zaplete in borce izredno utrudi, tako psihično kot tudi fizično.

Na turnirju v Škofji Loki je sodelovalo rekordnih 55 borcev, kar 49 jih je z borbami na izločanje začelo že ob 14. uri. Najboljša dva borca iz vsake kategorije sta v glavnem delu turnirja nastopila na finalni borbi, gledalci pa so ob koncu večera videli še tri vnaprej dogovorjene 'super' dvoboje. Organizatorji so imeli v planu, poleg omenjenih treh obračunov, še osem finalnih dvobojev, gledalci pa so jih videli sedem, saj sta se borca peresne kategorije Igor Marković in Erik Taraniš Golub, ki trenirata pri istem klubu, odločila, da se med seboj ne bosta pomerila.

VFN Vikings 6
VFN Vikings 6 FOTO: Marko Alpner

Glavni del turnirja, ki si ga lahko ogledate v arhivu na VOYO, sta s finalnim obračunom mladinske peresne kategorije do 66 kilogramov začela Aleksander Jugović in Erik Zirdum. Slednji, le 15-letni hrvaški borec, je v svojo prvo karierno borbo krenil zelo pogumno in se natanko minuto po začetku razveselil velike zmage. "To mi pomeni ogromno. Prišel sem po zmago in uspelo mi je. Še boste slišali zame," je po zmagi povedal Zirdum.

Dogajanje se je nadaljevalo z dvobojem v bantamski kategoriji do 61 kilogramov, kjer sta se pomerila Nino Paić in Patrik Kožul, zmaga pa je še enkrat več odpotovala k našim južnim sosedom. Kožul je po dobrih dveh minutah vzel Paićev hrbet, spravil svojo roko pod nasprotnikov vrat in se nekaj sekund pozneje razveselil zmage. Slednjo je 18-letnik posvetil svojemu bratu, ki je pred letom dni umrl v prometni nesreči.

Nino Paić in Patrik Kožul
Nino Paić in Patrik Kožul FOTO: Marko Alpner

Spektakel se je nadaljeval s finalom lahke kategorije do 70 kilogramov in dvobojem med Urbanom Hernavsom in Islamom Masaevom. Konec tega obračuna so gledalci za razliko od prvih dveh, ki sta se končala v prvi rundi, dočakali v drugi, ko je Masaev na podoben način kot Kožul pred njim, torej z "real naked chokeom", nasprotnika prisilil v podreditev. "Občutek po mojih prvih treh borbah v mešanih borilnih veščinah je odličen. Trenerji so me zadnja dva meseca odlično pripravljali, izkazal sem se in pripravljen sem na velike borbe," je po zmagi dejal Masaev.

Kilian Čop in Franco Jerković sta se nato pomerila v finalu velterske kategorije do 77 kilogramov, Jerković pa je že v prvi rundi z davljenjem (giljotina) Čopa prisilil v predajo. Hrvaški borec je po zmagi hitro zavzel prosto mesto ob kletki, saj je sledil finale srednje kategorije do 84 kilogramov, kjer se je njegov prijatelj Jan Gojsalić udaril s Klemnom Ambrožem.

Kilian Čop in Franco Jerković
Kilian Čop in Franco Jerković FOTO: Marko Alpner

Ambrož je na krilih odlične podpore navijačev borbo začel z nekaj vrhunskimi in močnimi udarci, Gojsalić pa se je v začetku druge runde hitro pobral in dvoboj zaključil z neverjetnim nokavtom iz obrata (spinning back fist). Po zmagi se je strinjal s tem, da bi lahko prejel nagrado za nokavt večera. "Finalna borba je bila hkrati težka in lahka. Lahka zato, ker sem vedel, da sem dosti boljši od nasprotnika, težka pa zato, ker sem vedel, da ima v obeh rokah dinamit. Vseeno mi je, če navijači spodbujajo mene ali nasprotnika, saj se v vsakem primeru hranim z njihovo energijo," je svoje misli po izjemni zmagi sklenil Gojsalić.

Klemen Ambrož in Jan Gojsalić
Klemen Ambrož in Jan Gojsalić FOTO: Marko Alpner

Po novi hrvaški zmagi smo se preselili v poltežko kategorijo do 93 kilogramov, kjer se je 34-letni Sašo Klinc pomeril proti 14 let mlajšemu Simonu Fermu. Klinc je takoj prevzel kontrolo nad potekom borbe, nasprotniku zadal nekaj močnih udarcev in po dobri minuti uspaval Ferma. 34-letnik je po zmagi z nokavtom na vprašanje, zakaj smo na njegov debi v mešanih borilnih veščinah morali čakati tako dolgo, odgovoril kratko in jedrnato: "Vse, kar je lepo, se čaka."

Zadnja finalna borba pred začetkom vnaprej dogovorjenih dvobojev se je odvila v težki kategoriji do 120 kilogramov med Denisom Zumberijem in Blažem Potočnikom. Prvič v glavnem delu šeste izvedbe Vikingov se je borba končala brez predčasne prekinitve, po treh triminutnih rundah pa se je zmage po soglasni sodniški odločitvi razveselil Zumberi. "Hvala VFN-u za priložnost, hvala vsem za podporo in hvala Škofji Loki," je po zmagi povedal nemški borec.

Program 'super' dvobojev sta odprla Luka Perkovič in Anej Kolednik, borca velterske kategorije do 77 kilogramov. Kolednik je začel agresivno, izkušenejši Perkovič pa je borbo hitro preselil v parter in s tehničnim nokavtom vknjižil novo karierno zmago. "Občutki so fenomenalni, pokazal sem, da znam zaključiti tudi predčasno in upam, da se bo tako nadaljevalo. Cenim vse, ki me podpirate, saj organizacija na ta način vidi, da me radi gledate," je Perkovič povedal po koncu dvoboja.

Predzadnja borba večera se je odvila v srednji kategoriji do 84 kilogramov, 38-letni Milan Panić pa se je spopadel s 16 let mlajšim Ninom Radovićem. Panić je nekaj sekund po začetku z izjemno močnim udarcem nasprotnika spravil na hrbet in borbo preselil na tla, kjer se je bolje znašel Radović, ki je nato dominiral do konca dvoboja in po soglasni sodniški odločitvi na svojem prvem obračunu vknjižil zasluženo zmago. "Prva runda je bila zelo naporna, česar nisem pričakoval, ampak sem poslušal svoj kot. Po koncu druge runde so mi povedali, da moram zadnjo rundo dobiti, in na koncu nam je uspelo."

V glavni borbi večera sta se v obračunu dogovorjene teže do 74 kilogramov pomerila Žan Marolt in Urh Krajnčan. Tekmeca sta poskrbela za atraktiven začetek borbe in si izmenjala nekaj močnih ter natančnih udarcev, Krajnčan pa je po planu borbo uspešno preselil v parter in 12 sekund pred koncem slavil s tehničnim nokavtom. "Začetek je bil težek, potem pa sem se do konca držal načrta. To je bila zame nova izkušnja, če imaš publiko na svoji strani, je fenomenalno, zdaj pa je bilo obratno, ampak sem naredil, kar je bilo potrebno," je ob koncu borilnega spektakla povedal veliki zmagovalec šeste izvedbe Vikingov.

VFN Vikings 6, Škofja Loka, seznam borb glavnega dela:

Žan Marolt – Urh Krajnčan (dogovorjena teža do 74 kg)

Milan Panič – Nino Radovič (srednja kategorija do 84 kg)

Luka Perkovič – Anej Kolednik (velterska kategorija do 77 kg)

Denis Zumberi - Blaž Potočnik (finale težke kategorije do 120 kg)

Sašo Klinc - Simon Ferm (finale poltežke kategorije do 93 kg)

Klemen Ambrož - Jan Gojsalić (finale srednje kategorije do 84 kg)

Kilian Čop - Franco Jerković (finale velterske kategorije do 77 kg)

Urban Hernavs - Islam Masaev (finale lahke kategorije do 70 kg)

Nino Paić - Patrik Kožul (finale bantamske kategorije do 61 kg)

Aleksander Jugović - Erik Zirdum (finale mladinske peresne kategorije do 66 kg)

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sodnik16
23. 09. 2024 09.23
Divji petelin
23. 09. 2024 08.41
Na fronto z njimi