Borilni športi

Izjemni Jan Berus je postal prvi prvak organizacije VFN

Celje, 19. 10. 2024 19.40 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Košec, M.D.
Komentarji
1

Napočil je dan, ko je slovenska organizacija mešanih borilnih veščin Valhalla Fight Night okronala svojega prvega prvaka. Za naslov prvaka velterske kategorije sta se v celjski dvorani Golovec pomerila neporaženi slovenski borec Jan Berus in izkušeni srbski nasprotnik Luka Lakić. Na jubilejnem 10. dogodku slovenske organizacije je prvi prvak postal Slovenec Berus.

V glavni borbi večera smo videli prvo borbo za naslov prvak v zgodovini organizacije Valhalla Fight Night. 22-letni Jan Berus je po štirih zmagah na prav toliko profesionalnih borbah dobil priložnost boriti se za naslov prvaka VFN-ove velterske kategorije. Mladega slovenskega borca je v kletki sredi dvorane Golovec pričakal srbski borec Luka Lakić, ki se je prav tako kot Berus v borbo podal po nizu štirih zaporednih zmag. Čeprav je bila borba predvidena za pet rund po pet minut, borca nista štedila z energijo. 

Jan Berus in Luka Lakić
Jan Berus in Luka Lakić FOTO: Robi Valenti

Od samega začetka sta se spustila v izmenjavo udarcev v kateri je več čistih udarcev uspelo zadeti slovenskemu borcu. A tudi srbski borec je imel svoje trenutke in Berusa enkrat z levico močno zadel v predel jeter. Mladi Slovenec je kljub temu nadzoroval potek prve runde in nasprotnika za nekaj časa tudi spravila na tla, za konec runde pa se je sam znašel na hrbtu, a je imel Lakića v gardu, od koder je bil nevarnejši Berus. Tudi v drugi rundi sta se borca hitro znašla na tleh, a tokrat je Berus napadel Lakićevo nogo. Srb se je nekaj časa upiral Slovencu, na koncu pa je moral zaradi prehudih bolečin, ki jih je povzročil Berusov vzvod na koleno, borbo predati.

Dogovorjena teža (63 kilogramov): Rok Krušič – Nikola Đurđev

V predzadnji borbi večera pa smo videli najlažja borca na tokratnem dogodku. Rok Krušič se je še drugič letos podal v Valhallino kletko, tokrat proti srbskemu borcu Nikoli Đurđevu. Slednji se je po nekaj prejetih udarcih odločil za rušenje, ki mu je tudi uspelo. Đurđev, ki je kar štiri izmed petih profesionalnih zmag dosegel s podreditvijo, je s t.i. bodylockom zavzel dominanten položaj in do konca runde pretil s podreditvami, a se je slovenski borec uspešno branil. Borca sta se v enakem položaju hitro znašla tudi v drugi rundi, a tokrat je Ljubljančan uspešno obrnil položaj in z močnimi udarci pošteno ranil nasprotnika. A tudi Đurđev se je izkazal za trdoživega in Krušičev nalet zdržal, nato pa uspešno izvedel t.i. buggy choke in Krušiča za nekaj sekund tudi odtujil od zavesti.

Lahka kategorija: Tim Kališnik – Niko Martan

Za ogrevanje polne dvorane Golovec so poskrbele tri borbe. V prvi borbi večera sta se pomerila vselej atraktivna Tim Kališnik, ki je maja na VFN 9 vskočil kot pozna zamenjava in navdušil s predstavo ter Niko Martan, ki je lani na VFN Vikings 5 poskrbel za enega izmed nokavtov leta. Martan je borbo otvoril z močnimi udarci, Kališnik, ki je imel prednost v dosegu, pa ga je poskusil presekati z udarci po sredini. Tik pred koncem prve runde je hrvaški borec z desnim krošejem dobro zadel slovenskega in tako rundo vknjižil sebi v prid. V drugi pa je Martan borbo hitro preselil na tla, kjer je borbo zaključil z močnimi ground and pound udarci.

Peresna kategorija: Islam Masaev – Uroš Mitić

V drugi borbi večera je v kletko stopil aktualni prvak VFN-ovega amaterskega turnirja v lahki kategoriji Islam Masaev, ki se je pomeril z Urošom Mitićom, borcem, ki so ga ljubitelji mešanih borilnih veščin lahko spoznali v prvi sezoni borilnega resničnostnega šova Fight of Nations. Slednji se je že v prvi rundi poslužil rušenja in borbo preselil na tla, kjer pa je Masaev položaj hitro obrnil in do konca uvodne runde kontroliral borbo. Zelo podobno se je odvila tudi druga runda in Masaev je vodil z 2:0. In čeprav je Mitić potrebaval zaključek, se je znova hitro znašel na hrbtu, Avstrijec pa je borbo mirno pripeljal do konca in se razveselil zmage po soglasni sodniški odločitvi.

Težka kategorija: Miha Šenekar – Blaž Potočnik

Za zaključek uvodnega dela pa sta se v borbi po K1 pravilih pomerila Miha Šenekar in Blaž Potočnik. Fanta stav borbo vstopila brez otipavanja, visokorasli Šenekar je z močnimi udarci hitro odprl rano nad levim očesom Potočnika, nato pa ga z močnim kolenom prvič v borbi tudi poslal na tla. Potočnika to ni ustavilo in do konca prve runde j pretrpel kar nekaj močnih udarcev, Mariborskemu borcu je v drugi rundi začela nekoliko pojenjati moč in Potočnik ga je začel načenjati z močnimi nizkimi brcami. Minuto do konca runde je Potočniku z močno brco uspelo močno zdelati levo koleno Šenekarja, ki je potreboval tudi sodniško štetje, a nato zdržal do konca runde. A kaj, ko Frenki', ki ga je v dvorani Golovec podpiralo približno 200 Viol nato ni mogel vstati s stola in Potočnik se je lahko razveselil zmage.

Peresna kategorija: Nezir Seferović – Gaj Rukavina

Po treh uvodnih borbah pa je nastopil čas za glavni del dogodka. Stari znanec Valhalle Nezir Seferović, ki se je pod okriljem slovenske organizacije boril že kot amater, je dočakal profesionalni debi. Nasproti se mu je postavil 29-letni Hrvat Gaj Rukavina, ki se je v kletko vrnil po dolgem premoru. Slovenski borec je hrvaškega hitro pritisnil ob kletko in po nekaj močnih udarcih s kolenih borbo preselil na tla. Čeprav se je hrvaški borec hitro dvignil na noge, je bil Seferovič dovolj vztrajen in po zaslugi odličnih spotikanj borbo znova preselil nazaj na parter. Ko pa je nasprotnik znova poskušal vstati, ga je z močnim kolenom poslal v nokdavn in nato borbo zaključil z nekaj močnimi udarci.

Velterska kategorija: Ramiz Lupić – Dalibor Dragojević

Po Seferoviću sta med profesionalci debitirala še dva borca: Ramiz Lupić, ki je pred tem dvakrat osvojil Valhallin amaterski turni ter Dalibor Dragojević, ki se je prvič podal v kletko slovenske organizacije. Čeprav je Lupić borbo odprl z odličnim krošeje, se Dragojević ni pustil zmesti. Odbil je prvi napad borca iz Bosne in Hercegovine in nato v prvi izmenjavi udarcev s t.i. letečim kolenom ranil nasprotnika ter nato borbo zaključil z močno t.i. anakonda podreditvijo.

Dogovorjena teža (80 kilogramov): Anže Vujčić – Vuk Lekić

Sledil je nastop še drugega Mariborčana na tokratnem spisku borb. Anže Vujčič, ki je maja letos na VFN 9 v domačem mestu vknjižil prvo profesionalno zmago, se je pomeril proti 26-letnemu Srbu Vuku Lekiću, ki je v dveh dosedanjih profesionalnih borbah zabeležil zmago in poraz. Po nekaj brcah Vujčiča se je Lekić odločil za rušenje, ki se mu je maščevalo, saj je Slovenec obrnil položaj sebi v prid in nato poskusil z vzvodom na komolec, ki pa se mu ni posrečil. Po parterni borbi v prvi rundi, sta se borca v drugi odločila za borbo v stoje, a ker nihče od njiju ni bil pretirano uspešen, sta jo po polovici runde znova preselila na parter. Lekić se je znašel na hrbtu, od koder je šolsko zaklenil t.i. triangle in Vujčića prisilil v predajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam vseh borb, ki si jih lahko ponovno ogledate na VOYO:

Velterska kategorija (za naslov prvaka): Jan Berus – Luka Lakić (podreditev v drugi rundi)

Dogovorjena teža (63 kilogramov): Rok Krušič – Nikola Đurđev (podreditev v drugi rundi)

Dogovorjena teža (80 kilogramov): Anže Vujčić – Vuk Lekić (podreditev v drugi rundi)

Velterska kategorija: Ramiz Lupić – Dalibor Dragojević (podreditev v prvi rundi)

Peresna kategorija: Nezir Seferović – Gaj Rukavina (tehnični nokavt v prvi rundi)

Težka kategorija: Miha Šenekar – Blaž Potočnik (tehnični nokavt po koncu druge runde – Šenekar ni mogel nadaljevati borbe)

Peresna kategorija: Islam Masaev – Uroš Mitić (soglasna sodniška odločitev)

Lahka kategorija: Tim Kališnik – Niko Martan (tehnični nokavt v drugi rundi)

VFN 10: Berus vs Lakić
VFN 10: Berus vs Lakić FOTO: VOYO

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

clox
19. 10. 2024 21.11
-3
Potočnik - Šenehar je bila top borba, čim več takih.