Borilni športi

Fabjan suvereno opravil z De Castrom

Pulj, 08. 09. 2024 01.02 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ž.K., S.V., T.V.
Komentarji
13

Borilni spektakel FNC 19 v puljski Areni. V okviru le-tega je nastopilo lepo število slovenskih borcev, med katerimi je največ zanimanja vzbudil Miran Fabjan. Slednji je v boju za naslov začasnega prvaka težke kategorije ugnal Yorgana De Castra. Po uradnem tehtanju v Poreču je slovenski "Rocky" napovedal, da njegovega tokratnega tekmeca čaka klavrn zaključek borbe in res je bilo tako.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fabjan suvereno opravil z De Castrom
    02:02
    Iz 24UR: Fabjan suvereno opravil z De Castrom
  • Miran Fabjan po zmagi v puljski Areni
    01:47
    Miran Fabjan po zmagi v puljski Areni
  • Iz 24UR: Fabjan: De Castro si bo dobro zapomnil mojo pest
    02:17
    Iz 24UR: Fabjan: De Castro si bo dobro zapomnil mojo pest
  • Andres Ramos po opravljenem tehtanju in pred dvobojem s Kudresovasom na FNC 19: "V Pulju želim zmagati."
    01:18
    Andres Ramos po opravljenem tehtanju in pred dvobojem s Kudresovasom na FNC 19: "V Pulju želim zmagati."
  • Miran Fabjan po opravljenem tehtanju pred spektaklom FNC 19 v Pulju: "Komaj čakam, da se borba prične."
    01:41
    Miran Fabjan po opravljenem tehtanju pred spektaklom FNC 19 v Pulju: "Komaj čakam, da se borba prične."
  • Tim Kelc po opravljenem tehtanju in pred dvobojem v sklopu borilnega spektakla FNC 19: "Dovolj je bilo ogrevanja, čas je za borbo."
    01:01
    Tim Kelc po opravljenem tehtanju in pred dvobojem v sklopu borilnega spektakla FNC 19: "Dovolj je bilo ogrevanja, čas je za borbo."
  • Iz 24UR: 'Ko osvojim ta pas, bom titulo predal Ivanu, s pasom pa se bodo igrali otroci'
    02:22
    Iz 24UR: 'Ko osvojim ta pas, bom titulo predal Ivanu, s pasom pa se bodo igrali otroci'
  • Miran Fabjan pred FNC 19
    03:41
    Miran Fabjan pred FNC 19

FNC se je že tretje leto zapored vrnil v puljsko Areno. Kjer so se nekoč borili gladiatorji, so se znova njihovi sodobniki – borci mešanih borilnih veščin. Največje ime med njimi je bil zagotovo 'Slovenski Rocky' Miran Fabjan, ki je povsem nepričakovano postal del borilnega spektakla FNC 19.

Miran Fabjan
Miran Fabjan FOTO: FNC

39-letni slovenski borec je namreč v glavno borbo večera vskočil kot zamenjava za moštvenega kolega in aktualnega FNC-jevega prvaka težke kategorije Ivana Vitasovića, ki si je le dober teden dni pred samim dogodkom poškodoval rebra. 

Fabjan se je tako namesto borca iz Fažane pomeril z nekdanjim borcem največjih svetovnih organizacij kot sta UFC in PFL Yorganom De Castrom, ki je bil odločen pokvariti slovensko veselje v Pulju. A neuspešno.

Slovenski as je s tehničnim nokavtom postal začasni prvak FNC-jeve težke kategorije.

Miran Fabjan s pasom
Miran Fabjan s pasom FOTO:

Borb za naslov prvaka v Pulju ni manjkalo, saj sta bili poleg glavne borbe večera na sporedu še dve borbi za naslov prvaka. FNC-jev šampionski pas je drugič branil angleški 'Lord' Jordan Barton, ki je lani s hitrim nokavtom odpravil Daniela Bažanta, s prvo obrambo pasu in še hitrejšim nokavtom proti Izraelcu Itayu Tatnerju, pa je v ljubljanskih Stožicah še bolj navdušil regionalne ljubitelje mešanih borilnih veščin. Tokrat je premagal izkušenega Brazilca Ronyja Jasona, ki se je svoj čas meril v UFC-ju, pod okriljem FNC-ja pa je pred tem zbral poraz in dve zmagi.

Jordan Barton po zmagi na FNC 15
Jordan Barton po zmagi na FNC 15 FOTO: FNC

Za naslov FNC-jeve bantamske kategorije, ki je bil še brez prvaka, pa sta se pomerila 33-letni borec iz Bosne in Hercegovine Darko Banović, ki je na FNC 14 uspešno debitiral pod okriljem hrvaške organizacije, ter tri leta mlajši Poljak Bartosz Wojcikiewicz, ki je v profesionalni karieri doslej ob devetih zmagah zabeležil le en poraz. Uspešnejši je bil Banović.

Borilni spektakel v Pulju pa ni bil zanimiv le zaradi borb za naslov prvaka, temveč tudi zato, ker se je do konca razpletel premierni borilni resničnostni šov Fight of Nations [TM], ki si ga prav tako lahko ogledate na VOYO. Že v drugi predborbi večera je v kletko stopil mladi Erik Pletikos, ki v šovu zaradi poškodbe ni dobil priložnosti za dokazovanje. 

Erik Pletikos in Fran Luka Durić
Erik Pletikos in Fran Luka Durić FOTO: FNC

Obetavni borec iz Pulja, ki ima pod pasom že tri profesionalne borbe (vse tri je zmagal s predčasnim zaključkom) se je pred domačim občinstvom pomeril proti Angležu Randyju Mbojoju. Pletikos bi se moral sprva v Pulju pomeriti proti sotekmovalcu resničnostnega šova in članu ekipe Srbije Voju Katanoviću, a je ta po težavah z zdravjem Borisa Stanića vskočil v finale. Domačin ni uspel ugnati Angleža.

V finalu borilnega resničnostnega šova Fight of Nations [TM] sta se pomerila že omenjeni Katanović in Splitčan Marko Ančić. Za Katanovića je bil nastop na FNC 19 že osma profesionalna borba v karieri, v kateri je zbral tri zmage in štiri poraze, Ančić pa je ob debiju med profesionalci prišel do zmage. 

Marko Ančić
Marko Ančić FOTO: FNC

Prava poslastica za regionalne ljubitelje MMA-ja je bil obračun trenerjev resničnostnega šova Filipa Pejića in Vasa Bakočevića. 32-letni borec z vzdevkom Nitro je v svoji profesionalni karieri zabeležil 16 zmag in osem porazov, dve njegovi borbi pa sta se končali brez zmagovalca. 'Nitro' se je v bogati karieri boril v najmočnejših organizacijah v Evropi in zabeležil tudi nastop v UFC-ju, po enoletnem premoru, ki si ga je popestril s trenersko vlogo v resničnostnem šovu, pa ga je čakal dolgo želeni spopad z Bakočevićom. Dočakal ga je in izgubil.

Filip Pejić
Filip Pejić FOTO: FNC

Bakočević, znan tudi pod vzdevkom Psiho, je eden izmed najbolj priljubljenih borcev v regiji, neumoren in odličen MMA-borec, a tudi pravi šovmen, ki obožuje trash talk, ki ga je dvignil v pravo medijsko zvezdo. Poleg tega je Bakočević eden izmed najbolj izkušenih MMA-borcev na Balkanu in je znan po tem, da nasprotnikov ne izbira. Za njim je že 68 profesionalnih borb v MMA-ju, na katerih je zabeležil 43 zmag, 24 porazov in en remi, poleg tega pa se od leta 2020 redno meri tudi v boksu z golimi pestmi.

Vaso Bakočević
Vaso Bakočević FOTO: FNC

Miran Fabjan pa ni bil edini borec, ki je na FNC 19 poskrbel za slovenski pridih. Po zmagah v Ljubljani in v Medulinu se je v FNC-jevo kletko vrnil poslovenjeni Kubanec Andres Ramos. 29-letni borec, ki že nekaj časa živi in trenira v Sloveniji, je profesionalno MMA kariero začel prav pod okriljem hrvaške organizacije in je tako kot lani nastopil pred domačo publiko, saj poleg Kopra, kjer trenira v tamkajšnjem klubu MMA Koper, veliko treningov naredi tudi v hrvaškem klubu Trojan Free Fighters v Pulju. Ramos je ugnal Arturasa Kudresovasa.

Andres Ramos
Andres Ramos FOTO: Luka Kotnik

V prvi borbi večera je nastopil še en slovenski borec, in sicer Tim Kelc. Mladi Mariborčan je marca lani na debiju v mešanih borilnih veščinah navdušil z izjemno srčno predstavo proti precej izkušenejšemu nasprotniku. Kelca je v tretji profesionalni in na debiju pod okriljem FNC-ja čakala borba z izkušenim kikboksarjem Dylanom Rajićem, ki je hitro opravil s Slovencem.

Borec iz Bosne in Hercegovine, ki sedaj živi in trenira v Pulju, je na rodnem Nizozemskem treniral kikboks in oddelal sedem borb pod okriljem tamkajšnje organizacije Enfusion. Za kikboksem se je Rajić meril tudi v boksu, v Pulju pa je debitiral v mešanih borilnih veščinah.

Tim Kelc
Tim Kelc FOTO: Robi Valenti

Seznam vseh borb, ki si jih lahko ponovno ogledate na VOYO:

Težka kategorija: Miran Fabjan – Yorgan De Castro (borba za naslov začasnega prvaka)

Dogovorjena teža (do 75 kilogramov): Filip Pejić – Vaso Bakočević

Peresna kategorija: Jordan Barton – Rony Jason (borba za naslov prvaka)

Bantamska kategorija: Darko Banović – Bartosz Wojcikiewicz (borba za naslov prvaka)

Peresna kategorija: Marko Ančić – Vojo Katanović (finale borilnega resničnostnega šova Fight of Nations [TM])

Težka kategorija: Martin Batur – Shota Betlemidze

Težka kategorija: Andres Ramos – Arturas Kudresovas

Predborbi:

Peresna kategorija: Erik Pletikos – Randy Mboyo

Težka kategorija: Dylan Rajić – Tim Kelc

FNC 19: Fabjan vs De Castro
FNC 19: Fabjan vs De Castro FOTO: VOYO

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sava72
08. 09. 2024 12.56
+0
Vaško bravo,se je boril z poškodbami,Fabjan pa car.
Bigbadjohn
08. 09. 2024 11.43
+1
Pri prenosih na VOYO sem pogrešal Ćelvin žametni glas- je kot Alfi Nipič komentiranja borilnih športov! Čeprav bi ga lahko tonski tehnik pojačal, ker ga je komaj slišati...
Bigbadjohn
08. 09. 2024 11.43
Lejgaungatmlegre
08. 09. 2024 10.59
+2
Sepultura in nas Rocky to je oluja po celem Balkanu. Bravooo.
mmblackbird
08. 09. 2024 08.37
+1
Mirko_z_radirko
08. 09. 2024 08.23
+2
Bravo rocky toliko pluvajo čez njega pa vedno znova dokazuje da je odličen borec 💪💪💪
Divji1234
07. 09. 2024 21.58
Kje se lahko gleda? Na slovenskem Voyu ni prenosa, samo na hrvaskem je.
Rookoko
07. 09. 2024 21.46
+2
To ne spada pod sport. Nobene doping kontrole…
DuhSaSjekirom
08. 09. 2024 08.25
+3
Kaj pa spada pod sport? Jahanje palice na kateri je pritjena kartonasta maketa konja?
Bozjidar
08. 09. 2024 11.32
Infiltrator
07. 09. 2024 20.11
+1
To spodbujanje nasilja bi morali prepovedati ....
Lion90
07. 09. 2024 21.44
+8
Chaparral
08. 09. 2024 08.45
+1
Zanimivo je gledati za nekatere, vprašanje pa je posledic kasneje v življenju...