Šport

Bo premagal Amazonko?

Ljubljana, 01. 02. 2007 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ultramaratonski plavalec Martin Strel je začel svoj največji in najnevarnejši podvig - plavanje po Amazonki.

Martin Strel je plavanje po Amazonski naslovil z motom <em>Plavam za ohranjanje tropskega gozda in življenja v njem</em>.
Martin Strel je plavanje po Amazonski naslovil z motom <em>Plavam za ohranjanje tropskega gozda in življenja v njem</em>. FOTO: Reuters
Martin Strel pred odhodom
Martin Strel pred odhodom FOTO: SI SPORT

Martin Strel je v soboto, 27. januarja, po dolgi vožnji prek Frankfurta, Atlante in Lime prispel do Pukalpe v Peruju, od koder je z manjšim čarterskim letalom za 12 oseb skupaj z ekipo odletel v mesto Atalaya, kjer je danes ob 8. uri po lokalnem času (ob 14. uri po srednjeevropskem času), začel svoj največji in verjetno tudi najnevarnejši podvig, plavanje po reki Amazonki.

Strel, ki se je že štirikrat s svojimi vzdržljivostnimi dosežki vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, namerava nov dolžinski rekord postaviti med 1. februarjem in 11. aprilom letos.

Prvi dnevi po prihodu so za ekipo minili zelo stresno, saj je potekalo nameščanje vse opreme, zlasti komunikacijske, prvič pa se je sestala tudi celotna ekipa in dogovorila o poteku projekta. V torek se je Martin udeležil slovesnosti, ki so mu jo pripravili člani plemena Ashaninka in mu zaželeli srečno plavanje po provinci Ucayali. Domačini so ga tudi posvarili o nevarnostih, ki mu utegnejo povzročati težave.

Včerajšnji dan je Martin začel s prvimi zavesljaji v reki in se predvsem psihično pripravljal na začetek plavanja. Skupaj s sinom Borutom in navigatorjem Jamiejem si je še zadnjič ogledal uvodni del reke. Zaradi nepredvidljivih razmer so se odločili, da bo ladja vozila pred Martinom in poročala o stanju reke.

Številni rekordi

Vseh vzdržljivostnih rekordov verjetno ne zna našteti niti plavalec sam. Zato velja izpostaviti le Donavo, Vltavo, Mississippi in kitajsko Rumeno reko, ki jim bo Severni Ameriki, Evropi in Aziji dodal še četrto najdaljšo reko kontinenta, južnoameriško Amazonko.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janmuha@mail386.com
01. 02. 2007 23.04
Svaka čast!!!! eden redkih ki si ZASLUŽI grb in zastavo na svoji športni obleki. le tko naprej ;)))