Šport

Ben Johnson bo tožil Carla Lewisa

Sydney, 19. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Manager kanadskega šprinterja Bena Johnsona, ki so si ga ljubitelji atletike bolj kot po športnih dosežkih zapomnili po dopinški aferi na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu, je sporočil, da namerava Johnson tožiti ameriškega atleta Carla Lewisa.

Kanadski šprinter Ben Johnson je bil v Seulu leta 1988 zaradi dopinga ob zlato medaljo v šprintu na 100 metrov
Kanadski šprinter Ben Johnson je bil v Seulu leta 1988 zaradi dopinga ob zlato medaljo v šprintu na 100 metrov FOTO: Reuters

Pred dnevi je namreč prišlo na dan, da je najuspešnejši ameriški atlet vseh časov Lewis kljub pozitivnemu dopinškemu testu na olimpijskih igrah leta 1988 lahko sodeloval. Kar štirje izmed najboljših petih šprinterjev na 100 metrov, ki so nastopili v finalni tekmi OI 1988, Johnson, Lewis, Linford Christie in Dennis Mitchell so padli na dopinškem testu po tekmi, vendar so objavili le pozitiven izid Johnsona, ki je moral tako vrniti tudi zlato olimpijsko kolajno, ki jo je takrat sicer s pomočjo prepovedanih stimulansov, osvojil z novim svetovnim rekordom.

Te dni je v Združenih državah Amerike izbruhnila atletska dopinška afera, ki bi lahko postala največji škandal v zgodovini športa. Po podatkih nekdanjega glavnega kontrolorja ameriškega nacionalnega olimpijskega komiteja (USOC), Wada Exuma, sodi devetkratni olimpijski prvak Carl Lewis v krog več kot 100 ameriških športnikov, ki so bili pozitivni na dopinški kontroli in so kljub temu lahko nemoteno nastopali naprej. Osumljeni atleti naj bi med leti 1988 in 2000 osvojili 19 olimpijskih kolajn. V zadevo se je že vključila tudi Mednarodna antidopinška agencija (WADA), je v četrtek potrdil predsednik WADA Dick Pound.

Odvetnik Johnsona Morris Chrobotek je za avstralski časnik Sydney Morning Herald dejal, da so nekateri vodilni v Ameriškem olimpijskem komiteju (USOC) vpleteni v namerno zakrivanje dokazov o zlorabi dopinga in bi morali pristati v ječi, Johnson pa bo tožil Lewisa, ki je pod vplivom nedovoljenih sredstev skupaj v dogovoru z USOC lahko nemoteno nastopal naprej. "To je res prava korupcija," meni Chrobotek in dodaja: "Johnson je ves čas vedel, da je tudi Lewis pozitiven, zdaj pa bo končno zvedel ves svet. Odgovorne osebe na visokih položajih v USOC so zadevo prikrile, na dan pa je prišla šele 15 let kasneje. In to le z enim razlogom: nihče ne bo odgovarjal. Kljub temu pa bi morala tudi Lewis in Christie vrniti kolajni." Tako je po dolgih letih le prišlo na dan, da so si v letih od 1988 do 2000 številni največji atletski zvezdniki redno pomagali z nedovoljeni sredstvi. "Menim, da mora Lewis takoj vrniti olimpijske kolajne, poleg tega pa je ljubiteljem atletike dolžan opravičilo in pojasnilo, kaj se je v tistih letih zares dogajalo," je prepričan Chrobotek.

"Z Johnsonom bova pred sodišče pripeljala odgovorne v tej aferi. Zahtevava odgovore - kje so vsi rezultati dopinških testov in kdo se je odločil in izbral, kateremu športniku bo uničil življenje in kdo lahko nekaznovano greši še naprej. Sistem bi moral vse obravnavati enako," je jezno zaključil Chrobotek, ki pa zaenkrat ni izdal še nobenih imen.

SORODNI ČLANKI