Šport

Belorusija - Slovenija 26:26

Minsk, 25. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v rokometu za ženske na Hrvaškem sta se Belorusija in Slovenija v Minsku razšli z neodločenim izidom 26:26 (11:12).

Belorusija: Svatkova 1, Cihanovič, Sukamirova 6, Siarko 3, Lisok, Kurčankova 6 (2), Arciomenka 1, Bai, Masijuk 1, Abramovič, Palavec 1, Korabova, Klimankova 7 (2), Safonova.

Slovenija: Čečkova 4, Mijatovič, Ciora, Doler 4, Ilič 1, Derepasko 4 (2), Kurent 2, Cerar 1, Stefanišin, Dajčman 3, Vinčič, Gorski, Oder 2, Frešer 5.

Sedemmetrovke: Belorusija 6 (4), Slovenija 2 (2).

Izključitve: Belorusija 12, Slovenija 12 minut.

Povratna tekma bo v soboto, 31. maja, v Škofji Loki.

Slovenske rokometašice so glede na prikazano predstavo v Minsku iztržile zelo ugoden izid. Z izjemo drugega dela prvega polčasa so varovanke slovenskega selektorja Toneta Tislja prikazale zelo slabo igro, pred povratno tekmo v Škofji Loki pa so v njihovi igri še velike rezerve na vseh področjih, tako igralskih kot taktično-tehničnih.

Slovenski začetek je bil silno neobetaven. Obrambna postavitev 6-0 je bila zvodenela, v napadu pa so se začetniške napake vrstile kot po tekočem traku, število tehničnih napak je iz minute v minuto naraščalo. "Sanjska" slovenska sedmerka z Ukrajinko Natalijo Derepasko v začetni postavi, ki je v beloruski prestolnici odigrala krstni nastop v slovenski reprezentanci, je z neodgovorno igro dovolila, da so si bojevite gostiteljice že v 8. minuti priigrale vodstvo s tremi goli prednosti (4:1). Igro slovenske ekipe enostavno ni bilo za prepoznati, čeprav so nastopile le rokometašice Krima Ete Kotexa, ki so pred natančno sedmimi dnevi s fantastično predstavo drugič osvojile evropsko ligo prvakinj.

Po desetih minutah se je slovenska igra vendarle preporodila. Začetno obrambo 6-0 je zamenjala 5-1, vlogo "indijanke" je zaigrala Katja Kurent, ob njej pa je bila beloruska reprezentanca vse bolj nemočna. Slovenska reprezentanca je po številnih sušnih minutah v 16. minuti znižala na 5:6, Tiselj je s korekturami v igri - v 17. minuti je Tanja Oder zaigrala na mestu srednje napadalke, njeno mesto na levem krilu pa je zasedla "legionarka" Tanja Dajčman - začela prevzemati nadzor v igri. Veliko je k temu pripomogla Barbara Gorski, ki je dobesedno zaklenila svoja vrata in v prvem polčasu zbrala spoštljivih enajst obramb, razmahnile pa so se tudi druge igralke. Slovenska igra je postajala vse bolj kreativna, rezultat tega pa je bilo izenačenje v 22. minuti (9:9). Vse do konca prvega polčasa, dokler ni grška sodniška dvojica Bašev-Dobrev v 28. minuti izključila kar tri slovenske igralke, so Tisljeve izbranke prikazale izjemno predstavo in v 26. minuti povedle s tremi zadetki (12:9). Med strelke se je vpisala tudi Derepaskova, ki je le minuto pred tem dosegla krstni gol v dresu slovenske izbrane vrste. Številčno oslabljene slovenske rokometašice se v končnici niso mogle kosati z gostiteljicami, ki so tik pred koncem prvega polčasa znižale na 11:12, potem ko v obdobju od 20. do 29. minute sploh niso dosegle gola.

V prvih petnajstih minutah drugega polčasa je bila igra na obeh straneh zelo raztrgana. Slovenske rokometašice so v 34. minuti resda ponovile najvišjo prednost iz prvega polčasa in povedle s 16:13. Le štiri minute so Belorusinje potrebovale za izenačenje na 16:16, dve minuti kasneje pa vodile z 18:16. Z nekoliko bolj zagrizeno obrambo so naše rokometašice v pičlih dveh minutah nadaljevanja izenačile na 18:18, v nadaljevanju pa se je odvijal ogorčen boj za vsako žogo. Dvoboj je bil vseskozi izenačen, minimalna rezultatska prednost pa je bila na strani domačih igralk. Tiselj je na desnem krilu "aktiviral" tudi Mihaelo Cioru, ki je zamenjala Olgo Čečkovo, v obrambi je vseskozi igrala Mira Vinčič, v prvem delu drugega polčasa tudi Špela Cerar, na vratih pa je Gorskijevo, ki je zbrala 17 obramb, v končnici zamenjala Sergeja Stefanišin. Gostiteljice so si v 53. minuti znova priigrale dva gola prednosti (24:22), slovenske igralke pa so navzlic neprepričljivi igri v 58. minuti z dvema zaporednima goloma Deje Doler izenačile na 26:26. V zadnjih dveh minutah Belorusinje niso uspele ukaniti naše obrambe, Tiselj pa je natančno 47 sekund pred koncem dvoboja zahteval minuto odmora in svojim varovankam dal napotke za zadnji napad, ki pa v tem času niso uspele premagati beloruske vratarke Abramovičeve.

Po vrnitvi v domovino se bodo slovenske rokometašice znova zbrale v torek, 27. maja, v Ljubljani, vse do povrtanega kvalifikacijskega dvoboja z Belorusinjami, ki bo 31. maja v Škofji Loki, pa bodo po enkrat dnevno vadile v dvorani Poden.