Šport

Armstrong zaostal, a vodi

Pau, 20. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zmagovalec najdaljše in večinoma ravninske etape na kolesarski dirki po Franciji je Italijan Paolo Savoldeli. Armstrong še vedno vodi.

Na ravninski etapi je o zmagovalcu odločil pobeg (Foto: Reuters)
Na ravninski etapi je o zmagovalcu odločil pobeg (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na kolesarski dirki po Franciji je bila 17. etapa od Paua do Revela sicer najdaljša (239,5 km), a pretežno ravninska, tako da ni presenečenje, da se je odločila po pobegu. Do konca je v njem vztrajala skupina štirih kolesarjev, izmed katerih je imel v sprintu največ moči pomočnik vodilnega v skupnem seštevku Američana Lancea Armstronga pri Discovery Channelu, Italijan Paolo Savoldeli, sicer dvakratni zmagovalec Gira. Drugo mesto je zasedel Norvežan Kurt-Atle Arvesen, tretje pa Avstralec Simon Gerrans.

Savoldeli se je veselil jubilejne, 20. zmage.
Savoldeli se je veselil jubilejne, 20. zmage. FOTO: Reuters

Savoldeli je privozil ekipi Discovery Channel drugo etapno zmago na letošnjem Touru, kar Armstrongu še ni uspelo.

"Že kmalu sem začutil, da bi lahko bil danes moj dan. Po napornih etapah sem ohranil nekaj moči in se odločil sodelovati v pobegu. V ozadju je moja ekipa nadzorovala položaj, sam pa sem imel proste roke. Kot nalašč zame je na koncu prišel vzpon. Vedel sem, da sem med ubežniki v vzponih najmočnejši, zato sem napadel," je bil po jubilejni, 20. zmagi v karieri zadovoljen Italijan.

Skupina, v kateri so bili vsi najboljši, tudi Lance Armstrong, je zaostala več kot 20 minut. Kljub temu Armstrongovo vodstvo ni ogroženo. Glavnina z Gorazdom Štangljem (79. mesto) je zaostala še nekoliko več.

Discovery Channel ne želi Vinokurova

Kazahstanski kolesar Aleksander Vinokurov je svojim delodajalcem, nemškem T-Mobile, sporočil, da bo po sezoni zamenjal moštvo. Naveličal se je garaške vloge pomočnika in želi biti kapetan, kar je pri Nemcih ob Janu Ullrichu nemogoče.

V moštvenem tekmovanju še vedno vodi T-Mobile.

Zato so pri T-Mobilu odločitev sprejeli z razumevanjem, v kolesarski karavani pa so se že začele napovedi, kam bo odšel. Omenjalo se je predvsem ime Discovery Channela, kjer naj bi poskušal nadomestiti Lance Armstronga, a so pri ameriškem moštvu zanimanje zanj zanikali. "V svojem moštvu si želimo kolesarja, ki bi bil zmožen zmagati Tour. Vinokurov pa ni takšen kolesar," je dejal Johan Bruyneel, vodja moštva, v katerega se avgusta seli tudi najbolj obetaven slovenski tekmovalec Jani Brajkovič.

Pri moštvu Discovery Channel želijo kolesarja, ki bo Armstronga nadomestil na prestolu dirke po Franciji (Foto: Reuters)
Pri moštvu Discovery Channel želijo kolesarja, ki bo Armstronga nadomestil na prestolu dirke po Franciji (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Skupna razvrstitev po 17 etapah:

1. Lance Armstrong (United States / Discovery Channel) 72:55:50"
2. Ivan Basso (Italy / Team CSC) +2:46"
3. Michael Rasmussen (Denmark / Rabobank) +3:09"
4. Jan Ullrich (Germany / T-Mobile) +5:58"
5. Francisco Mancebo (Spain / Illes Balears) +6:31"
6. Levi Leipheimer (United States / Gerolsteiner) +7:35"
7. Alexandre Vinokourov (Kazakhstan / T-Mobile) +9:38"
8. Cadel Evans (Australia / Davitamon - Lotto) +9:49"
9. Floyd Landis (United States / Phonak) +9:53"
10. Christophe Moreau (France / Credit Agricole) +12:07"