Šport

Armstrong: Nisem kriv

Pariz, 23. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lance Armstrong je zanikal pisanje francoskega športnega časnika L'Equipe, da je leta 1999 užival nedovoljena sredstva.

Lance Armstrong je sedemkrat slavil na dirki po Franciji (Foto: Reuters)
Lance Armstrong je sedemkrat slavil na dirki po Franciji (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Francoski športni dnevnik L'Equipe poroča, da so v zamrznjenih vzorcih urina ameriškega kolesarja Lancea Armstronga z leta 1999 dokazali zlorabo prepovedanega krvnega dopinga eritropoietina (EPO).

Vodja laboratorija v Chatenay-Malabryju, Jacques de Ceaurriz, je potrdil, da pri vnovičnem testiranju niso napravili nobene napake: "Izidi dopinških testov so brez senčice dvoma korektni in točni."

Triintridesetletni Armstrong, ki je medtem že sklenil športno pot, je na svoji spletni strani med drugim zapisal: "Še enkrat več se je evropski časopis spravil name in poročal, da sem bil pozitiven. L'Equipe, francoski športni dnevnik, piše, da so prepovedana sredstva našli v zamrznjenih urinskih vzorcih iz leta 1999. Žal se 'lov na čarovnice' nadaljuje in članek ni nič drugega kot 'tračarstvo'."

Po še sedmem rekordnem zaporednem uspehu na francoski pentlji je Lance dokončno slekel dres moštva Discovery Channel in se poslovil od vrtenja pedal. Kapetan Discoveryja, ki je v svoji karieri uspešno premagal tudi raka na modih, je vseskozi dvigoval veliko prahu in dvomov glede zlorabe dopinga, vendar je ves čas zatrjeval, da se prepovedanih sredstev nikoli ni dotaknil. Vendar pa je njegova dominacija na dirki po Franciji že leta 1999, komaj 18 mesecev zatem, ko je zbolel za rakom, vedno vzbujala veliko sumov, tako v Franciji kot drugod po svetu.

Sledove prepovedanega krvnega dopinga so preiskovalci našli v šestih različnih vzorcih Armstrongovega urina iz leta 1999, vzorce pa je med drugim preiskoval tudi državni laboratorij Chatenay-Malabry blizu Pariza. Po pisanju dnevnika urinski testi iz leta 1999 še zdaleč niso bili tako napredni, kot so danes, saj se je sedanji način testiranja razvil šele po olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju in so jih prvič uporabili na Touru leta 2001. Zato so v laboratoriju Chatenay-Malabry vnovič pregledali urinske vzorce iz dirke po Franciji leta 1998 ter 1999 in na veliko presenečenje jih je 12 vsebovalo krvni doping, od tega kar šest od kolesarskega šampiona Lancea Armstronga, kar pomeni, da je bil pozitiven kar na šestih etapah Toura. V časniku niso razkrili, kateri preostali kolesarji so grešili ob Armstrongu.

Armstrong enkrat že oproščen

Novih odkritij ne morejo upoštevati za pozitiven dopinški test, vendar se je Svetovna protidopinška agencija (WADA) že odzvala in potrdila, da bo preučila vse zakonske možnosti za kaznovanje dopinških grešnikov, sodelovanje pa je obljubila tudi že Ameriška protidopinška agencija (USADA).

Armstrong je bil v svoji izjemni kolesarski karieri le enkrat pozitiven na dopinškem testu - leta 1999 med dirko Tour de France. Vendar pa so ga takrat oprostili, saj mu je njegovo takratno moštvo US Postal takoj dostavilo zdravniško potrdilo, v katerem je bilo zapisano, da je za omilitev bolečin na sedalu uporabil kremo, ki je vsebovala prepovedan koritkosteroid.

Nova sumničenja o njegovi "čistosti" so se pojavila tudi leta 2001, ko se je razkrilo, da že dalj časa tesno sodeluje s kontroverznim italijanskim športnim zdravnikom Michelejem Ferrarijem. Slednjega so lani na sodišču v Bologni kljub zahtevam državnega tožilstva po 14-mesečni zaporni kazni zaradi zlorabe položaja ter spodbujanja krvnega dopinga obsodili le na leto dni pogojno. Armstrong je takrat priznal "občasno" sodelovanje s Ferrarijem, ob izbruhu afere pa mu je celo stopil v bran.

SORODNI ČLANKI