Šport

Joli po strokovno pomoč

Ljubljana/Poreč, 27. 07. 2007 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred Čeplakovo je težko obdobje. Dokler ne dokaže, da ni uživala nedovoljenih poživil, ne sme tekmovati.

Jolanda bo poiskala pomoč strokovnjakov, ki bodo dokazali, da izidi testov niso pravi
Jolanda bo poiskala pomoč strokovnjakov, ki bodo dokazali, da izidi testov niso pravi FOTO: POP TV

Člani svetovne protidopinške komisije so 18. junija nenapovedano obiskali Jolando Čeplak v Monaku in ji odvzeli vzorce urina. Analiza je pokazala sledi jemanja prepovedanih poživil – eritropoetina.

Atletska zveza Slovenije je Čeplakovi prepovedala nastop na odprtem atletskem državnem prvenstvu v Novi Gorici, ki bo to soboto. Ta sklep je zveza sprejela na osnovi suspenza mednarodne atletske zveze in sklepa komisije za antidoping pri slovenski zvezi.

Čeplakova je pojasnila, da je imela v tistem tednu kar tri teste, od katerih sta bila dva negativna, eden pa pozitiven. "Samo ta srednji je bil pozitiven. To (op. av. tri testiranja) je bilo vse skupaj v roku enega tedna. Ne znam si pojasniti, zakaj bi lahko bil prav ta test pozitiven, morda zaradi 'ženskih težav', ki so se začele prav tisti dan,“ je razlagala najboljša slovenska atletinja, ki jo je zaradi izidov testov Mednarodna atletska zveza začasno suspendirala. Čaka pa jo tudi zagovor pred komisijo Atletske zveze Slovenije, pred katero je težka naloga, saj bodo sodili svoji najuspešnejši športnici. Če se pokaže, da je Čeplakova uporabljala prepovedane substance, kar sama odločno zanika, ji grozi dvoletna prepoved tekmovanja.

"Iščemo ljudi, ki so strokovnjaki na tem področju, ki so že imeli takšne primere in so pomagali športnikom. Ti bodo to vse pregledali, ker jaz se žal v to ne spoznam,“ je prve korake svojega boja za dokazovanje nedolžnosti napovedala Joli.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikam_dopust@yahoo.com
30. 07. 2007 18.23
Blagor tistim, ki bodo videli. :) Ostali pa po Lazarjevo še naprej čakajo in čakajo, da bodo lahko dobesedno prst pomočili v rane in se šele tako prepričali, da ženska po nedopinški poti niti slučajno ne more biti podobna tridelnim gradbeniškim žerjavom.
xes
30. 07. 2007 11.26
pikam_dopust: joj zdaj si me pa preprical....
pikam_dopust@yahoo.com
30. 07. 2007 11.02
IMHO je vsak športnik dopingiran. Vprašanje je le, ali ga nepričakovano zasačiš, preden nekaj popapca, kar znevtralizira tisti EPO v urinu, ali ne. Ne bodimo naivni. Takih rezultatov ni mogoče dosegati na dunajca in solato.
xes
30. 07. 2007 10.30
moro: Ziveti v monacu je cenejse kot v sloveniji... mi zivimo v zgodbi o uspehu, to pa stane.... ze sama hrana je drazja kot v italiji ali v avstriji, da ostalih stvari ne omenjamo..... ampak to verjetno ze spada pod kak drug clanek....
xes
30. 07. 2007 10.27
pikam_dopust: se ti ne zdi malce cudno, da sledi omenjenega dopinga ostanejo v krvi tudi do tri mesece, joli pa je bila v enem tednu testirana trikrat - pozitiven samo srednji test... ce to drzi naj komisija pojasni kako zaboga so bili lahko naslednji testi negativni (tudi naprej). Menim, da je slo za zdravnisko napako, kaksno pa naj raziscejo strokovnjaki, ker tukaj prav ocitno nekaj ne stima.
nx56rt28kk290056
29. 07. 2007 19.22
Bi popravil I007, vsak naš športnik si lahko privošči eritropoetin , saj t.i. doza oz. injekcija stane le borih 50 funtov, kar znese 75 EUR. Denar pri tem ni ovira!
l007
29. 07. 2007 10.45
Mislim da glede na to, da doza dopinga stane okrog 500 evrov, si jo slovenski športniki ne morejo privoščiti =))
pikam_dopust@yahoo.com
29. 07. 2007 01.33
Je bil pač pozitiven. Prepoved se ne naredi zgolj z enim testom, ampak sta pri vsakem vzorcu dva. In očitno sta bila oba pozitivna. Zelo "hecno" bi bilo, če bi se glih na istem vzorcu kar oba "dohtarja" zmotila - kontrol pač ne dela ista oseba, kot je delala prvi test. Žal mi je, ampak šport je velik biznis. Ne samo za stavnice. Če me spomin ne vara, je tudi že I. Čop nekoč dejal, da do dopinga nima apriori negativnega stališča....
xes
28. 07. 2007 23.07
Toncek Baloncek: Si mogoce pomislil, da je slo pa res le za napako v labolatoriju? Ah kje, dohtarji so pa ja nezmotljivi a ne? Tudi zaradi napacne diagnoze ni se nikoli nobeden umrl, right? ... v razmislek...
cannex
28. 07. 2007 22.40
Moje mnenje:Zelo je zanimivo,da je le srednji test pozitiven,ostala dva pa ne,saj naj bi njeno poživilo kazako znake 3 mesece ne 2 dni. Je pa nemogoče,da bi JOLI prišla v pripravljenost tako hitro v njenih letih.S nečim si je zagotovo pomagala.Je pa res,da če imaš denar lahko podkupiš proti dopinško komsijo.Joli ga žal nima preveč.MOTI ME,DA SE SLOVENSKA ATLETSKA ZVEZA NI POSTAVILA NJEJ V BRAN ALI PROTI NJEN.-LE ŠKODLJIVO MOLČI!
nely69
28. 07. 2007 17.58
Tončekbalonček tvoja škodoželjnost!!!!!!!
Tonček Balonček
28. 07. 2007 17.16
Dobro je danes v Delovi prilogi napisal V. Divac, kako za šankom vsi pijejo in trdijo, da niso zadeti, celo verjameš jim, še več, sami sebi verjamejo,če ne bi prej bil zraven, ko so ga poganjali po grlu.... Pri njej ni bilo nikogar zraven, prepovedano ji bo tekmovati, do konca življenja pa lahko trdi kar hoče, saj ne bo nikogar motilo, športniki imajo še to srečo, da jim ni treba za nazaj vračati denarja in sponzorskih sredstev. Mogoče jo bodo spet vzeli nazaj v vojsko, saj jim primanjkuje kadrov, če se bo skesala, bo mogoče lahko še napisala kakšno knjigo, bo kolumnistka v Poletu na temo prepovedanih sredstev, bo mladini predavala o stranpoteh športa, saj je iznajdljiva!
jasaschmidt@yahoo.com
28. 07. 2007 15.45
VERJAMEMO TI JOLI!!!!!
Ramzess
28. 07. 2007 14.19
narodniheroj="Edin na tem področju pa morem podpirat američane :) Nisi kriv dokler ti ne dokažejo, pri nas pa obratno - si kriv dokler ne dokažeš da nisi." Nisem prepričan, da je vse tako enostavno, povsod po svetu moraš svoj prav in svojo nedolžnost dokazovati sam, nikoli ti je ne bo sodišče. Ni prav, da izpostaviš američane, ki so poleg rusije in drugih večjih držav najmanj predvidljivi v sodnih postopkih, povrh pa še zagovarjajo smrtno kazen, pa ravno njihov sistem je najbolj znan po velikem številu nedolžno obsojenih, tudi na smrt. Ti očitno zagovarjaš to. POP2="Tudi svetovne antidopingške organizacije so lahko skorumpirane. Na ta način dobremu tekmovalcu uničijo psiho in rezultat je dosežen. Danes je povsod v igri samo denar." Žal je res tako, da se v ozadju vrti veliko denarja, velikih stav na določene tekmovalce, in je zato treba določene tudi odstraniti, pa čeprav samo za določeno obdobje. Kdo kaj se v resnici vse dogaja v ozadju, lobiji, ki so vpleteni v so močni. Zadnja leta poslušamo več o dopingških zadevah kot o športu, ki se je nekje v tem porazgubil. "Člani svetovne protidopinške komisije so 18. junija nenapovedano obiskali Jolando Čeplak v Monaku in ji odvzeli vzorce urina." Pri tem pa ne navedejo, koliko časa po tekmi so vzeli vzorec in kaj vse se je vmes dogajalo, marsikaj lahko vpliva na rezultate testov. Dopingški lobij bo zadevo pripeljal tako daleč, da bodo športniki smeli uživati le vodo, sokove in običajno prehrano in ničesar drugega, saj je vse drugo očitno vedno bolj sporno. Ni redko, da so športniki imeli težave zaradi uživanja predpisanih zdravil, zaradi česarkoli že (bolezni ali poškodb), zdi se da gre zadeva preko mej normalnega. Razumljivo je, da marsikateri športnik zaključi kariero, saj je s takšno etiketo težko nadaljevati ožigosano kariero. Spoznajo, da so v življenju še druge stvari, pomembnejše od filiranega športa. "Iščemo ljudi, ki so strokovnjaki na tem področju, ki so že imeli takšne primere in so pomagali športnikom. Ti bodo to vse pregledali, ker jaz se žal v to ne spoznam," je prve korake svojega boja za dokazovanje nedolžnosti napovedala Joli." Ja, že prav, a je že v prvih korakih naredila napako. Drugi stavek izjave je povsem odveč, nikomur ni treba vedeti, da česa ne veš ali ne razumeš, ali da se kaj spoznaš, ker lahko to uporabijo proti tebi oz. izkoristijo, sicer pa saj nihče vsega ne ve in nerazume. Ni treba že na začetku odpreti vrat porazu, namesto tega je treba ukrepati in zbrati potrebno znanje in podatke, ter zadevo rešiti kot je prav. Pa tudi za dolgoletno špoortnico je taka izjava neprimerna, saj se vede kot da o dopingu in analizah ne bi vedela ničesar, ali pa cilja na kaj drugega in si želi pridobiti prednost. Upam, da bo zadevo rešila pozitivno.
gabriela.kace@email.si
28. 07. 2007 14.11
pa nekdo je dobesedno obseden z janšom, naj si ga tisti že enkrat nekam vtakne in enostavno utihne, ker ste že tečni s tem janšom in politiki
Ciril Jazbec
28. 07. 2007 13.34
Ja Meki a še ne veš da je Janša zakuhal to afero? :)))
Ales Prost
28. 07. 2007 13.29
Po mojem tud protidopinško komisijo nekdo podkupuje da izdajajo lažne podatke!
Meki
28. 07. 2007 13.11
Pa sej ne morš verjet, že takoj 3. komentar na tole športno temo vsebuje Janšo, a ste normalni no?!
ujska.novak@gmail.com
28. 07. 2007 12.24
zakaj smo slovenci taki , da športnike spremljamo samo takrat ko so dobri?? dajmo tudi zdaj zaupati vanjo!!! in ji stojmo ob strani ko bo dokazovala svojo nedolžnost.
pancur.sabina@gmail.com
28. 07. 2007 11.50
mislim da so Jolandi vse skupaj podtaknili, zamenjali so vzorce.. se vam nezdi sumljivo daje bil ravno srednji pozitiven, prišlo je res do velike napake in mislim da bo kar težko dokazala svojo nedolžnost, krivični je da se ji vse to dogaja, mislim da ima že tako veliko uspehov za sabo da je že zdavnjaj celi sloveniji dokazala da je resnično dobra športnica in nepotrebuje kakšnih poživil. obžalujem da se ji to sploh dogaja...