Šport

13. etapa Kazahstancu

Albi, 21. 07. 2007 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na kolesarski dirki po Franciji je bil v 13. etapi najhitrejši Kazahstanec Aleksander Vinokurov.

Danes je bil v 13. etapi na sporedu prvi od dveh kronometrov. Z zahtevno, 54 kilometrov dolgo progo, je najhitreje opravil Aleksander Vinokurov in vse tekmece premagal za več kot minuto. Drugo mesto je z zaostankom minute in 14 sekund zasedel Avstralec Cadel Evans, tretji pa je bil Nemec Andreas Kloeden, zaostal je minuto in 39 sekund.

Zmagovalec 13. etape je Aleksander Vinokurov.
Zmagovalec 13. etape je Aleksander Vinokurov. FOTO: Reuters

Rumena majica ostaja Dancu

Čeprav je vožnja na čas kar precej premešala vrstni red najboljših, je vodstvo zadržal Danec Michael Rasmussen. Le-ta je pokazal velik napredek v vožnji na čas, s trmo je ob dobri formi prišel do ne prevelikega zaostanka in 11. mesta, kar je bilo dovolj, da je obdržal vodstvo. "To je kronometer moje kariere. Imel sem tudi nekaj sreče, saj so nekateri konkurenti nastopali v slabših razmerah kot jaz," je športno priznal 33-letnik, ki je večinoma vozil po suhem cestišču, medtem ko so se nekateri drugi, ki so startali pred njim, borili tudi s spolzko cesto.

Tekmovalec Rabobanka je za zmagovalcem zaostal dve minuti in 54 sekund in ima sedaj točno minuto prednosti pred drugouvrščenim Cadelom Evansom. Tretji je Španec Alberto Contador. Čeprav Rabobanka očitno ni slab tudi v vožnji na čas, bo za ohranitev vodstva do Pariza potreboval še kakšno fenomenalno pirenejsko predstavo. Tadej Valjavec je z zaostankom petih minut in 31 sekund zasedel 40. mesto, v skupnem seštevku je ostal 25. Njegov zaostanek za najboljšim zdaj znaša 13 minut in 41 sekund.

Težak začetek za Astano

Kolesarjem kazahstanskega moštva Astana v prvi polovici Toura ni šlo vse po načrtih. Poškodbi Aleksandra Vinokurova in Andreasa Kloedna sta favoritoma preprečila boljše nastope v Alpah, kronometer pa je bila idealna priložnost za dokazovanje, da je njuno stanje spet na zadovoljivi ravni.

Aleksander Vinokurov: Zmaga je za nas dosegljiva!
Aleksander Vinokurov: Zmaga je za nas dosegljiva! FOTO: Reuters

"Današnji dan je bil zame in za mojo ekipo zelo pomemben. Morali smo si povrniti samozavest in dokazati, da se še zmeraj lahko borimo za sam vrh. Uspelo nam je in zdaj bolj optimistično gledamo na nadaljevanje dirke. Tudi zmaga je za nas še dosegljiva, čeprav so nas mnogi odpisali. Noge so spet prave, motiva pa nam nikoli ni niti zmanjkalo," je dejal Vinokurov.

Razlike v prvi deseterici so zelo majhne, očitno je, da bo zmagovalec znan šele naslednjo soboto, ko bo v predzadnji etapi še en kronometer.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.