Šport

11. etapa Vinokurovu

Courchevel, 13. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za kolesarji je 11. etapa dirke po Franciji. Dobil jo je Kazahstanec Vinokurov, rumeno majico vodilnega je obdržal Armstrong.

Zmagovalec 11. etape kolesarske dirke po Franciji, Aleksander Vinokurov (Foto: Reuters)
Zmagovalec 11. etape kolesarske dirke po Franciji, Aleksander Vinokurov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Zmagovalec enajste, gorske etape kolesarske dirke po Franciji od Courchevela do Briancona v skupni dolžini 173 km je Kazahstanec Aleksander Vinokurov (T-Mobile), ki je v ciljnem sprintu ugnal Kolumbijca Santiaga Botera (Phonak). Američan Lance Armstrong (Discovery Channel) je v cilj prikolesaril z glavnino (+1:15) in obdržal rumeno majico vodilnega. Edini slovenski predstavnik na Touru Gorazd Štangelj (Lampre) ni bil v ospredju.


31-letni Kazahstanec, ki se na torkovi prvi težji gorski etapi v francoskih Alpah ni odrezal najbolje in je zdrsnil tudi na lestvici skupne uvrstitve, se je danes brez težav otresel tekmecev na vzponu na najvišjo točko dirke, legendarni 2.645 m visoki Col du Galibier. "Včeraj so moje noge sicer bile v redu, a imel sem hude težave z dihanjem. Enostavno nisem mogel držati tempa. Danes sem se odločil napasti in dokazati, da sem še vedno močan," je po silovitem finišu v cilju povedal Vinokurov.
Lance Armstrong je obdržal rumeno majico vodilnega
Lance Armstrong je obdržal rumeno majico vodilnega FOTO: Reuters

Kazahstanec se je s še šestimi kolesarji odlepil od glavnine že ob prvem napornejšem vzponu etape, na Col de la Madelaine. Kmalu pa sta se od skupine šestih odcepila še na koncu vodilna Vinokurov in Kolumbijec Botero, ki sta se prva vzpela tudi na Col du Galibier. Kazahstanec je sicer Botera pred zadnjim delom vzpona prehitel in si že prikolesaril prednost 40 sekund, vendar se mu je Kolumbijec pridružil po dolgem spustu do Briancona. Vinokurov je današnjega največjega nasprotnika ugnal šele v finišu in si tako priboril še drugo zmago na Touru v svoji karieri.

V skupni razvrstitvi še vedno vodi šestkratni zmagovalec dirke Armstrong, 38 sekund za njim je presenečenje letošnje dirke Danec Mickael Rasmussen (Rabobank), tretji pa je z zaostankom 2:34 minute Francoz Christophe Moreau (Credit Agricole). Vinokurov se je po današnjem uspehu povzpel na dvanajsto mesto in za vodilnim zaostaja za 4:47 minute.

Dopingirani Friga

Znova pa kolesarji na dirki po Franciji niso mogli ubežati sicer pogostim obtožbam na račun uporabe prepovedanih sredstev. Še posebej potem, ko je v jutranjih urah francoska policija aretirala italijanskega kolesarja Daria Friga (Fassa Bortolo), saj je v avtomobilu njegove žene pri naključni kontroli našla več kot deset doz krvnega dopinga eritropoietina (EPO).

V enajsti etapi je slovenski tekmovalec Gorazd Štangelj v cilj prikolesaril, tako kot včeraj, kot 58. Tokrat si je "nabral" zaostanek več kot pol ure in si v skupnem seštevku za eno mesto poslabšal uvrstitev ter je z zaostankom 51:54 minute za Armstrongom skupno 56.

Četrtkova dvanajsta etapa, dolga 187 km, bo potekala od Briancona do Digne-les-Bainsa; Francozi pa si ob državnem prazniku – v četrtek bodo namreč praznovali padec Bastilje, ki je zaznamoval začetek francoske revolucije - nadejajo domače zmage.

Izidi:
1. Aleksander Vinokurov (Kaz/T-Mobile) 4:47:38
2. Santiago Botero (Kol/Phonak) + 0:01
3. Christophe Moreau (Fra/Credit Agricole) 1:15
4. Bobby Julich (ZDA/Team CSC)
5. Eddy Mazzoleni (Ita/Lampre-Caffita)
6. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel)
7. Cadel Evans (Avs/Davitamon-Lotto)
8. Levi Leipheimer (ZDA/Gerolsteiner)
9. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank)
10. Georg Totschnig (Avt/Gerolsteiner)
...
58. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) 31:15