Znanost in tehnologija

V Egiptu razkrili mumificirana levja mladiča

Kairo, 23. 11. 2019 20.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Egiptu so javnosti prvič na ogled predstavili številne artefakte, ki so jih arheologi odkrili lani na območju Sakare. Med njimi sta tudi dva mumificirana levja mladiča.

Arheologi so lani blizu Džoserjeve oziroma stopničaste piramida v nekropoli v Sakari odkrili pravo zakladnico predmetov Starega Egipta. Med stotinami najdenih artefaktov so se znašle številne maske, kipi in mumificirane živali - levja mladiča, mačke, krokodile, kobre in ptice, poroča AP

Med najdbami sta tudi mumificirana levja mladiča.
Med najdbami sta tudi mumificirana levja mladiča. FOTO: AP

In medtem ko so na mumificirane mačke raziskovalci starega Egipta v preteklosti že večkrat naleteli, so levji mladiči nekaj izredno redkega. Šele leta 2004 so na območju Sakare, starodavnega pokopališča Memfisa, ki leži približno 30 kilometrov od prestolnice Kairo, odkrili prve ostanke leva, s tem pa razkrili tudi sveti pomen teh živali v obdobju, ko so Egiptu vladali faraoni.

Med najzanimivejšimi najdbami so mumificirane živali.
Med najzanimivejšimi najdbami so mumificirane živali. FOTO: AP

Arheologi so našli tudi lesene in bronaste kipe mačk, ki ponazarjajo boginjo Bastet, pa zvitke papirusa s boginjo Taweret, upodobljeno v telesu nilskega konja z repom krokodila. 

Na stotine artefaktov so našli na območju Sakare.
Na stotine artefaktov so našli na območju Sakare. FOTO: AP

Najdene predmete so prvič razstavili v soboto v bližini Sakare. Na tiskovni konferenci so, kot eno izmed najpomembnejših odkritij, izpostavili večji kip skarabeja. "Najlepše odkritje od stotih je skarabej. Gre za največji skarabej na svetu," je po poročanju BBC dejal Mostafa Waziri, generalni sekretar sveta za starine.

Posebej je izpostavljen tudi skarabej.
Posebej je izpostavljen tudi skarabej. FOTO: AP

Odkritje in posledična razstava najdenih predmetov je le zadnja v vrsti novih najdb, ki jih egiptovske oblasti javno promovirajo in izpostavljajo z namenom oživitve turističnega sektorja, ki je močno občutil posledice vstaje leta 2011.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hera2010
24. 11. 2019 07.49
+16
Skarabêj je mitološka žival v obliki hrošča, ki so jo v staroegipčanski mitologiji častili kot simbol sonca, življenja in prerojenja, bila pa je tudi podoba sončnega boga Reja oziroma Kheprija. Zaradi kotaljenja kroglic in tipalnic, podobnih žarkom, je sveti skarabej postal simbol Sonca, saj naj bi sončni bog Khepri po enakem principu kotalil Sonce na nebu oziroma na nebu oziroma naj bi se Re vozil v barki od jutra do večera po nebu, kar je upodobljeno na številnih staroegiščanskih artefaktih. vir Wikipedia...
Malo_sutra
23. 11. 2019 21.49
-10
Zelo pomembna novica, sem kar na trnih da ni macka namest tigra.