Znanost in tehnologija

'Radikalna' ideja: nad monopol z razkosanjem Googla?

Washington, 09. 10. 2024 11.46 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je okrožno sodišče v ameriški zvezni prestolnici Washington avgusta presodilo, da ima tehnološki velikan Google nezakonit monopol pri spletnem iskanju, je ameriško pravosodno ministrstvo v torek napovedalo, da bo od podjetja zahtevalo temeljite spremembe v načinu poslovanja. Pretehtalo bo tudi možnost, da Googlu naloži delitev podjetja.

Google
Google FOTO: Shutterstock

Predstavniki ameriške administracije so v sodni dokumentaciji zapisali, da je med strukturnimi spremembami, ki bi jih lahko zahtevali od Googla, odsvojitev operacijskega sistema Android za pametne telefone ali brskalnika Chrome.

Pravosodno ministrstvo bi se lahko zavzelo tudi za to, da se Googlu prepove sklepanje pogodb, skladno s katerimi za favoriziranje svojih iskalnih produktov tehnološkemu velikanu Apple vsako leto plača več deset milijard dolarjev.

Prav tako je na mizi zahteva, da mora Google svoje podatke o iskanjih nuditi na voljo tekmecem.

Če bi pristojni Googlu res naložili temeljite spremembe poslovanja ali celo delitev podjetja, bi to pomenilo izjemen preobrat v odnosu ameriških regulatorjev do tehnoloških podjetij. Odkar jim namreč pred dvema desetletjema ni uspelo razbiti velikana Microsoft, so tehnološka podjetja večinoma pustili pri miru.

Kot so v odzivu na novico pojasnili v Googlu, se jim zdi ideja o tovrstnih spremembah radikalna.

Poleg tega se je ta tehnološki velikan na avgustovsko sodbo pritožil. Iz podjetja so tedaj sporočili, da odločitev sodišča potrjuje njihov status najboljšega iskalnika. Prepričani so, da želijo oblasti preprečiti dostopnost iskalnika vsakomur.

Bi pa lahko ta sodba vplivala na odločitve sodišč na področju spletnega oglaševanja, na katerem so velika tehnološka podjetja prav tako že dolgo tarča kritik zaradi domnevnih spornih praks.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hansola
09. 10. 2024 13.57
Ne razumem te gonje porit tehnološkim podjetjem. Google zdaleč nima monopola, to bi bilo res, če bi bil EDINI iskalnik pa ni. Bing je v določenih pogledih daleč bolj uporaben. Chrome ima konkurence ogromno, prav tako gmail in ostali produkti. Android pa ima kar konkretno konkurenco. tako konkretno namreč, da Google Apple-u plačuje miljarde samo za to da je Google na njih. Neke mahinacije spet ozirom nekdo v vladi ne dobi dovolj denarja od Google-a
dj.ill.itch
09. 10. 2024 13.00
če bi Google prejemal, kar si zasluži, bi ga ukinili in nadomestili s čim precej gnusnim. lahko bi rekli, da je Googlov lastnik alphabet izjemno požrtvovalen. realne cene pa so pri marketingu na spletnih mrežah za multimedijske vsebine. tam se dejansko dogaja "obfuscation", webcrawlerjem se freeriderje enostavno zamolči.
Ročak
09. 10. 2024 12.17
-2
Seveda, tiste, ki so uspešni in so do vsega prišli sami, večinoma pa začeli delati in graditi kariero v garažah je treba posekat. Zakaj mi je to tako znano, iz nekih prejšnjih časov in drugačne ureditve?
Hames
09. 10. 2024 13.18
Ti se gre za nekaj drugega. Podjetje je postalo tako močno, da ima svoj vpliv v samem vrhu države, med brskalniki pa takšen monopol, da ti lahko začnejo vsiljevati zadetke, ki so njim po godu. Pomanjkanje konkurence oz uničevanje le te preko vlade ni več kapitalizem ampak sili v neki izrojeni sistem kjer imajo korporacije hudo preveliko moč in vladajo kot “strici iz ozadja”.
hansola
09. 10. 2024 13.54
Kakšno pomanjkanje konkurence pa? Sorry sam to ni res, iskalnikov je ogromno je pa na uporabniku katerega bo izbral. Google tudi ni v vsem najboljši, osebno za 50% iskanj uporabljam Bing
dj.ill.itch
09. 10. 2024 12.17
+2
celotna komercializacija vseh Google storitev? izključno poslovne družabne mreže? zakaj?
Ročak
09. 10. 2024 12.22
-4
dj.ill.itch
09. 10. 2024 12.28
+0
govora je o zaslužku Googlove konkurence. zaenkrat je szi, da Google zasluži preveč, ne pa da dela zastonj; ne želim seveda uporabljati aplikacij, kot je na primer slack in ja ok naj to združijo z naročnino za telefon če so tako pametni. jaz na primer delam za direktorja, ki trdi, da preživlja družine svojih zaposlenih. pojmovanje dela in profita je tu zgrešeno. lahko ti celo odgovorim na vprašanje: afriški otroci v nemških rudnikih na južni strani Sahare delajo praktično zastonj, zato, da Nemci ne bi iztrebili njihovih plemen. mogoče misliš, da so evropske vojne nekaj strašnega, ampak realnost kolonialnega izkoriščanja domorodcev širom sveta je pa precej odurna.
Ročak
09. 10. 2024 12.51
Delno se strinjam s tabo, sploh z drugo polovico zapisa, ampak težko primerjam Googla, (Android, Gmail itd) ki ga imamo vsi zastonj, s ceno kostanja v trgovini - 8,5 €. Na veliko stvari smo se navadili in se nam zdi, da smo upravičeni do tega, da jih imamo zastonj, za druge pa, npr. poln tank bencina niti ne trenemo z očmi, ko plačamo na črpalki. Ne vem, koga izkorišča Google, nerazvite države pa vsi po vrsti, to je za moj okus veliko bolj podlo.