Znanost in tehnologija

Pri 25-letnici ozdravili diabetes tipa 1: upanje za bolnike?

London, 07. 10. 2024 10.45 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

25-letna ženska s sladkorno boleznijo tipa 1 je manj kot tri mesece po prejemu reprogramiranih matičnih celic začela proizvajati lastni inzulin. Je prva oseba s to boleznijo, ki je bila zdravljena s celicami, pridobljenimi iz njenega telesa, pravijo znanstveniki, ki so prispevek objavili v reviji Nature.

Sladkorna bolezen
Sladkorna bolezen FOTO: Shutterstock

Pri tipu 1 gre za avtoimunsko bolezen, pri kateri imunski sistem uniči beta celice v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin, zato pa telo ne more več proizvajati inzulina.

Zdaj pa so znanstveniki mladi ženski, ki je prej trpela za hudimi hipoglikemijami, odvzeli lastne pluripotentne matične celice – to so celice, ki se lahko razvijejo v skoraj katero koli vrsto celic. Te so nato reprogramirali in iz njih ustvarili 3D-skupke beta celic, ki so jih s pomočjo injekcije presadili. Približno tri mesece po presaditvi je 25-letnica začela proizvajati lastni inzulin. "Zdaj lahko jem sladkor," je povedala za strokovno revijo Nature, kjer je bila študija objavljena.

Pacientka velja za prvo bolnico s tipom 1 diabetes, ki so ji za zdravljenje bolezni presadili lastne matične celice. Zaradi uspeha se sedaj diabetiki tipa 1 sprašujejo, kako zanesljivi so rezultati študije in ali bo zdravljenje kdaj dostopno tudi njim. Robert Ritzel, vodja oddelka za endokrinologijo in diabetologijo v bolnišnicah München Schwabing in Bogenhausen, je raziskavo komentiral v pogovoru za nemški FOCUS online.

Raziskovalni rezultati so "izjemno zanimivi" – vendar obstajajo omejitve, pravi Ritzel.

"To je vsekakor korak naprej v smeri razvoja nadomestne terapije celic za diabetes tipa 1," pravi. Te nove uspehe je zdaj treba podpreti z nadaljnjimi študijami.

Vendar ima študija pomembno omejitev: publikacija poroča le o rezultatih ene same pacientke, ki je v preteklosti potrebovala dve presaditvi jeter in presaditev trebušne slinavke ter zato jemlje imunosupresivna zdravila. "To je pomembno, saj ta zdravila zavirajo avtoimunski napad diabetesa tipa 1 na nove presajene celice," pojasnjuje Ritzel. Tako ostaja nejasno, ali bi nova celična terapija delovala tudi brez imunosupresivov.

Celične terapije kot alternativa inzulinski terapiji imajo smisel le, če ni treba jemati imunosupresivov, saj ta zdravila dolgoročno povzročajo bistveno večja zdravstvena tveganja za bolnike kot nadomestna terapija z inzulinom. 

Da bi bila terapija, če deluje, dostopna bolnikom, pa bo še dolgo trajalo, meni. "Mislim, da ta objava za ljudi, ki trenutno živijo s sladkorno boleznijo tipa 1, nima velikega pomena," pravi Ritzel. Ocenjuje, da bo v prihodnosti presaditev beta celic, ki jih bodo v laboratoriju ustvarili iz lastnih matičnih celic, zagotovo dostopna pacientom izven študij. Toda razen za posamezne hudo bolne paciente naj bi to trajalo več kot deset let.

Poleg tega bodo stroški zdravljenja verjetno visoki, še posebej v primerjavi z bistveno cenejšo inzulinsko terapijo. Vprašanje je tudi, kako dolgo bodo presajene celice delovale. Študija je sicer pacientko spremljala eno leto. 

V bližnji prihodnosti naj bi sicer ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 imeli precej koristi od sodobne tehnologije, kot so senzorji za glukozo in polavtomatske inzulinske črpalke. Te omogočajo dolgoročno stabilno uravnavanje presnove sladkorja in lahko podaljšajo pričakovano življenjsko dobo diabetikov na raven nediabetikov.

Poleg tega obstajajo še drugi obetavni raziskovalni pristopi. Eden se na primer ukvarja z embrionalnimi matičnimi celicami. Te celice so ovite v zaščitno komoro – približno centimetrsko napravo. Imunski sistem ne more napasti celic v njej. Bolniki, ki jim vsadijo to majhno komoro, zato ne potrebujejo imunosupresivov. Pomanjkljivost pa je, da inzulin v krvni obtok prehaja nekoliko počasneje. 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIRBCA
07. 10. 2024 12.46
a ne no prejsni teden ste pisarili kako so opeharili na tisoce druzin z celicami sedaj pisete kako se da zdraviti da bi opeharjeni zopet placali za kvazi spravljene celice ko noben ne ve v katerem smetiscu so prestale. JOJ JOJ kaj ste podkupljeni.
AlexReal
07. 10. 2024 12.39
-1
Važno je, da država za spremembo spola plačuje 24000 eur , medtem , ko morajo pacienti do nedavnega doplačevati bele plombe, čeprav druge opcije ni bilo oziroma, stare zalivke so bile prepovedane !
FIRBCA
07. 10. 2024 12.49
AlexReal. pomaga se pa vedno takim, da so cifre visoke. Pri izolinu je ze cilj zagotovljen do konca na tabletih pri menjanju spola pa operacija nato celo zivljenje tablete in ne ene posu cveti. Kaj je pomoc hehe kaj je ze to kje pravicnost kaj je ze to.
CorbaMorba
07. 10. 2024 11.57
+2
Kaj zdej? S pozitivnimi novicami tudi niste zadovoljni? Teorija zarote je mocna stvar.
BrainDance
07. 10. 2024 11.52
+2
Dejmo prvo prebrat cel članek in potem komentriat. PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
KrofKrof
07. 10. 2024 11.51
+0
Ni zastonj rek, da za vsako bolezen rožca raste. Ampak mafijska pogoltna farmacija potem ne bi več služila milijard na račun bolnih ljudi.
Jernej Sekirnik
07. 10. 2024 11.40
+0
ne bo, ne bo, ker je prevelik biznis za farmacijo....
JanezNovakJohn
07. 10. 2024 11.26
+1
Še dobro da se to dogaja v nemčiji. Bo prej ali slej dostopno po normalni ceni.
Bratje Slovani
07. 10. 2024 11.21
-4
Znanstveniki potrdijo 97% študij naročnikov in plačnikov "študij".
Watcherman
07. 10. 2024 11.21
+0