Znanost in tehnologija

Podpisan sporazum, ki bo Slovenijo 'katapultiral' še dlje v vesolje

Ljubljana, 18. 06. 2024 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik vlade Robert Golob in generalni direktor Evropske vesoljske agencije Josef Aschbacher sta podpisala sporazum, na podlagi katerega bo Slovenija postala polnopravna članica te vesoljske agencije. "Zdaj se pravo delo šele začenja," je ob tem dejal slovenski premier, ki se veseli, da bodo lahko opravljali koristno delo, "ne le za Slovenijo ali Eso, temveč za celotno človeštvo". Slovenija bo sicer uradna polnopravna članica agencije postala po izteku veljavnega pridružitvenega sporazuma 1. januarja 2025.

Sporazum med slovensko vlado in Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), s katerim Slovenija pristopa h Konvenciji o ustanovitvi Evropske vesoljske agencije in povezanim pogojem, je predsednik vlade podpisal na podlagi mandata, ki ga mu je podelila vlada na svoji 105. redni seji 30. maja 2024. "Po tem podpisu se pravo delo šele začenja. Slovenija morda ni največja ali najbolj bogata, lahko pa tekmuje z izjemnimi idejami," je ob tej priložnosti dejal slovenski premier Robert Golob.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodal je, da bo Slovenija aktivno sodelovala in prispevala s svojim znanjem, strokovnjaki in inovativnimi pristopi. "Če želimo biti na ravni EU globalno konkurenčni, potem je vesoljska tehnologija eno izmed ključnih področij. Pohvale Esi, ki je v središču teh prizadevanj," je dejal.

Ob tem se veseli, da bodo lahko opravljali koristno delo, "ne le za Slovenijo ali Eso temveč za celotno človeštvo". "To je namreč tisto, za kar gre na področju vesoljske tehnologije," je sklenil Golob.

'Za pogumne entuziaste v slovenskem vesoljskem sektorju ni meja'

Gospodarski minister Matjaž Han je ob tem naznanil, da je slovenski vesoljski sektor sestavljen iz pogumnih entuziastov. "Zanje ne velja rek, 'Samo nebo je meja'. Zanje ni meja, saj si postavljajo cilje, ki presegajo vse znane meje. Na ta način pa prestavljajo tudi naše družbene omejitve," je dejal.

Dodal je, da je ponosen na to, "kako daleč smo prišli s skupnimi močmi". "Verjamem, da bomo polnopravno članstvo v Esi izkoristili do zadnje priložnosti in ponesli Slovenjo še dlje v vesolje," je povedal. Pod Hanov resor sodita tudi slovenski vesoljski sektor in Slovenska vesoljska pisarna, ki je zaslužna za uspešen zaključek pogajanj za polnopravno članstvo Slovenije v Esi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Generalni direktor ESA Josef Aschbacher pa je spomnil: "Od prvega sporazuma o sodelovanju, sklenjenega pred 15 leti, je minilo že kar nekaj časa. Ta podpis je ključni mejnik ne le za Slovenijo, temveč tudi za Eso, ki se je 50 let po svoji ustanovitvi izkazala za še vedno privlačno, saj je bila preoblikovana, da bi se prilagodila sedanjim pričakovanjem in izzivom."

Ob tem je poudaril, da podpis priča o trajni zavezanosti zaporednih slovenskih vlad vesoljskim dejavnostim ter o skupnih prizadevanjih Pisarne za vesolje v okviru ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter ekip Ese v različnih direktoratih. "Takšna prizadevanja so že privedla do kar nekaj zgodb o uspehu. Zdaj začenjamo novo obdobje. Sloveniji želim uspešno vključitev v Eso in evropsko vesoljsko dobavno verigo," je še zaželel.

Zrelost slovenskega vesoljskega sektorja in dodatne kadrovske obveznosti

Polnopravno članstvo Republike Slovenije prinaša prednosti in nove priložnosti, pa tudi dodatne finančne in kadrovske obveznosti. Dodatno bo odprlo vrata za sodelovanje slovenskih podjetji v programih, v katerih slovenski vesoljski sektor doslej ni mogel sodelovati. Gre za dva programa, ki predstavljata jedro te agencije, in sicer temeljni tehnološki raziskovalni program ter znanstveni program.

Na ministrstvu so poudarili, da možnost za sodelovanje v teh programih kaže na zrelost slovenskega vesoljskega sektorja. Da omogoča enakopravno sodelovanje z drugimi članicami Ese pri sprejemanju ključnih odločitev, hkrati pa je tudi priznanje Sloveniji, da izpolnjuje zahtevne kriterije za polnopravno članstvo, ki jih določa Esa.

"Polnopravno članstvo prinaša tudi dodatne kadrovske obveznosti, saj bo Slovenija sedaj sodelovala v vseh ključnih telesih Ese. Ta namreč na podlagi konvencije deluje po skrbno premišljenih in učinkovitih administrativnih postopkih. Agencija vključuje ne le (po novem) 23 polnopravnih članic, pač pa tudi sodelovalno članico Kanado, tri pridružene članice, sklenjene pa ima še sporazume o sodelovanju s štirimi članicami EU ter z Evropsko komisijo," so dodali.

Letna članarina in enkratni znesek v višini 1,7 milijona evrov

Prepričani so, da bo ta novi mejnik Slovenije povečal prepoznavnost naše države kot čedalje pomembnejše akterke v mednarodnem vesoljskem prostoru. To bo slovenskim podjetjem omogočilo tudi nadgradnjo sodelovanja s podjetji drugih držav članic ESA in pridobivanje novih komercialnih projektov.

Članarina za polnopravno članstvo, ki jo bo Slovenija po novem letno plačevala, se bo izračunavala na osnovi deleža bruto družbenega dohodka države članice, se pa bo, podobno kot vplačila v izbirne programe ESA, ki jih Slovenija že plačuje, vračala v Slovenijo preko projektov naših podjetij in institucij v temeljnem tehnološkem raziskovalnem programu ter znanstvenem programu. Poleg članarine bo Slovenija ob pristopu plačala tudi enkratni znesek v višini 1,7 milijona evrov.

Sporazum med slovensko vlado in Evropsko vesoljsko agencijo v zvezi s pristopom Republike Slovenije h Konvenciji o ustanovitvi Evropske vesoljske agencije in povezanimi pogoji, ki ga je predsednik vlade Golob podpisal na sedežu ESA v Parizu, bo po podpisu posredovan še v ratifikacijo v Državni zbor Republike Slovenije.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
19. 06. 2024 15.07
+1
Članarina 1.7mio€?! Slovenska vesoljska pisarna?! Hm, tam bi se jaz v službo prijavil.
LedenaGora
19. 06. 2024 13.02
+2
Znanost je vedno doprinos človeštvu. Če bi vlagali v vesolje toliko kot v vojne, bi bili z marsičim lahko že zelo daleč. Ampak ljudje so primitivni, to pa lahko vidimo že z spodnjimi komentarji, ki nasprotujejo razvoju "Če zdajšni razvoj še nebo meni koristil zakaj bi potem potreboval razvijati nekaj kar bo koristilo mojim otrokom. Želim, da so v istem gnoju kot sm jaz bil. Včasih je bilo vedno lepše" in to so mnenja primitivnih ljudi, ki se še niso razvili dovolj.
marker1
18. 06. 2024 21.52
+3
Obljube Goloba z vesoljsko tehnologijo sem jaz razumel drugače. Upal sem , da se bodo postavile kake nove tovarne s to tehnologijo pri nas. V resnici se gre samo za plačljivo drago včlanitev v Evropsko vesoljsko agencijo, kjer bomo pomenili toliko, kot pomenimo v evropski uniji. Malo več kot 1%. Za ta naš denar bo nekaj naših izbrancev potovalo po svetu.
marker1
18. 06. 2024 21.44
+4
Najmanj 1.7 milijona in članarino v podobnem znesku ali celo več, bomo vrgli skozi okno za članstvo Evropske vesoljske agencije, da se bo Golob hvalil. S tem denarjem bi kupili in postavili najmanj deset montažnih hiš. Višina članarine je namenoma nejasna, ker je visoka in bi bili ljudje proti. Zahtevamo točen znesek članarine. To je nekaj podobnega kot OECD. Vsak se lahko vanj včlani, samo visoko članarino mora plačati.
Emtisunce
18. 06. 2024 21.21
+3
Vse sfere okoli zemje so ze razdeljene med bogate drzave. Slovenija tam nima nic, zato je karkoli na to temo le metanje davkoplacevalskega denarja v smeti.
JohannDoe
18. 06. 2024 21.40
-1
Res? Kako si pa ti to predstavljaš? Kaj pa gospodarstvo? Vesoljska tehnologija? Pa firme, ki se s tem ukvarjajo? Ti bi raje bil v fabrški hali za trakom kot pri razvoju, a ne da?
marker1
18. 06. 2024 21.57
+0
Naše gospodarstvo je nekonkurenčno. K nam ne pride noben avtomobilski proizvajalec. Vsi vlagatelji se nas izogibajo, ker se z vsako vlado spreminja davčno okolje praviloma na slabše zanje. Nam ne bodo dali ničesar za delo.
Aleš Hartner
18. 06. 2024 21.19
+3
Slovenija je itak izgubljena v času in prostoru, brez konsistentne nacionalne strategije razvoja, brez opredeljenih nacionalnih interesov. Ni naključje, da v razvoju zaostajamo za Češko in Poljsko, zdi se, da tudi za Madžarsko.
Mister iks
18. 06. 2024 20.58
+1
Kaj nam delajo...
Bolcn
18. 06. 2024 20.49
+2
Tako ja. Z vsem drugim nepomembnim se ukvarjat. To je prioriteta zdaj.😅
txoxnxy
18. 06. 2024 20.30
+3
Ko bo dobo brco v ta zadnjo bo lahko preštel vse zvede tudi tiste ki jih najsodobnejši teleskopi niti slučajno ne morejo opaziti .
kakorkoliže
18. 06. 2024 20.26
+6
Dajte raje ta denar namenit za stanovanja za mlade.
Qwerty
18. 06. 2024 20.13
+6
Predsednik vlade nezna pripeljat ene hruške betona za poplavlence , sedaj bomo naredili pa mejnike za človeštvo in šli v vesolje?
Anion6anion
18. 06. 2024 20.12
+9
V vesolje bi šli , pa se na zemlji ne znajo poskrbeti za blaginjo ljudi. Noro!
Roadkill
18. 06. 2024 20.10
-5
Gremo med zvezde svečkarji. Slovenija----->Planet Zemlja---->Mlečna cesta---->Virgo cluster
Dark Knight
18. 06. 2024 20.13
+1
Se en projekt začet pod prejšnjo vlado 😁
Roadkill
18. 06. 2024 20.15
-1
Andrej Lon?ar3
18. 06. 2024 20.08
+6
Upam da katapultira v nepovrat tudi kuštravega.
jank
18. 06. 2024 20.05
+0
Čestitke! Upam, da bomo v vesolje poslali vse, ki so veseli samo takrat, ko so jezni, ki se hranijo s sovraštvom in lažmi, ki v vsem vidijo samo slabo in ponižujejo ter sramotijo državo.
boslo
18. 06. 2024 20.10
+0
No končno, da se strinjava. Poslat je treba vse politike.
Darth-Vader
18. 06. 2024 19.41
+3
Doma se mu kopičijo težave iz minute v minuto on pa sanja o vesolju, gre na NBA finale, v četrtek na Euro. A dela ima za 30h dnevno 400 dni v letu. Noro. Ampak dokler se ne pritožujejo tisti ki imajo manj koz jaz potem verjetno se nima smisla sekirat
4890
18. 06. 2024 20.08
-3
Če bi bil helikopterski alpinist in organiziral panoramske izlete za svoje ritolznike na državne stroške, bi bil ok🤔
Dragica Cegler
18. 06. 2024 19.38
+6
Dajte nehat z vesoljem.Mi smo mikro državica in nepomembna za velike,zato nehajte sanjati.Lahko pa Goloba in njegovo svobodo pošljete v vesolje.