Znanost in tehnologija

Podjetja na udaru: naj vas lepa slovenščina ne zavede

Ljubljana, 20. 09. 2024 10.06 | Posodobljeno pred 26 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska podjetja so tarča nove, naprednejše phishing prevare, opozarja SI CERT. Podjetje najprej prejme elektronsko sporočilo, poslano v imenu slovenske banke, ki naj bi želela "preveriti podatke o bančnem računu". Sledi ustrežljiv telefonski klic s slovenske številke v lepi slovenščini, ki dodatno pripomore k vtisu verodostojnosti sporočila. A naj vas to ne zavede, da bi nasedli prevarantom: ne glede na okoliščine nikoli ne dostopajte do spletnega bančnega računa prek povezav, ponujenih v elektronski pošti.

Phishing
Phishing FOTO: Shutterstock

Na SI-CERT opozarjajo pred novo, naprednejšo verzijo phishing napada, ki cilja na različna slovenska podjetja. Kot so pojasnili, podjetje najprej prejme elektronsko sporočilo, v katerem se napadalci predstavijo kot slovenska banka in opozorijo, da je iz različnih vzrokov treba "preveriti podatke o bančnem računu". Nato sledi še telefonski klic, v katerem se klicatelj predstavi kot bančni uslužbenec in ponudi, da pomaga pri postopku preverjanja podatkov. Žrtvi predlaga, da sledi povezavi, ki se nahaja v predhodno poslanem elektronskem sporočilu.

"Phishing elektronska sporočila so razposlana na večinoma generične e-naslove podjetij, ki so javno dostopni, vendar klic (v lepi slovenščini) dodatno pripomore k verodostojnosti poslanega sporočila. Klici so opravljeni s številk slovenskih mobilnih operaterjev, ki pa so potvorjene (t. i. spoofing). Napadalec prek klica skuša izvabiti še podatke o dodatnih varnostnih mehanizmih – 2FA ali žrtev nagovoriti, da sama potrdi dostop," so zapisali strokovnjaki na SI-CERT.

Uporabnike opozarjajo, naj vedno preverijo verodostojnost prejetega elektronskega sporočila, predvsem pa, naj nikoli ne dostopajo do spletnega bančnega računa prek povezav, ponujenih v elektronski pošti in ne posredujejo avtentifikacijskih kod. Te so namenjene zgolj nam, če jih kdo zahteva, pa je to jasen znak, da gre za prevaro. 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

katalizatorček
20. 09. 2024 10.35
Dober protivirusnik imeti,pa pozabiš na vsako tako bedarijo
trot45
20. 09. 2024 10.47
Tega protivirusni program ne more zaznati saj ni virus