Znanost in tehnologija

Po premoru se vrača Twitterjeva plačljiva modra kljukica

San Francisco, 12. 12. 2022 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po vseh težavah in prestavljanju je zaživel nov sistem verifikacije na Twitterju Blue Verified, ki je namenjen izkazovanju pristnosti uporabnikov družbenega omrežja Twitter. Gre za plačljivo storitev, ki pa sedaj prinaša možnost urejanja vsebine tvita in objavljanje daljših tvitov.

Odkar je Elon Musk prevzel Twitter, je ta podvržen nenehnim spremembam, kratkotrajnim 'novostim', predvsem pa številnim kritikam. Tokrat se je, potem ko jo je sredi novembra ukinil, na Twitter vrnila modra kljukica za preverjene profile, za katero je potrebno plačati mesečno osem dolarjev, če pa uporabljate aplikacijo Twitter na Applovih napravah, pa je mesečni strošek 11 dolarjev.

Elon Musk vse od prevzema napoveduje številne spremembe za uporabnike Twitterja.
Elon Musk vse od prevzema napoveduje številne spremembe za uporabnike Twitterja. FOTO: Shutterstock

Po novem vam plačljiva modra kljukica prinaša še dodatno funkcijo, in sicer gumb za urejanje, kar je ena od funkcij, ki so jo od Twitterja že dlje časa zahtevali uporabniki. Številni, ki so se možnosti urejanja tvita razveselili, pa so trčili ob opozorila tistih, ki izpostavljajo, da bo sedaj Twitter še bolj izpostavljen možnosti širjenja dezinformacij, saj bo možno vsebino tvita spreminjati tudi po tem, ko bo že množično razširjena.

Tisti, ki bodo plačali in si s tem prislužili modro kljukico, bodo deležni nekoliko manj prikazovanja oglasov, njihovi tviti bodo razvrščeni kot pomembnejši, hkrati pa bodo objave lahko daljše, še posebej pri objavi video vsebin, saj jim bo omogočeno objavljati daljše in predvsem kakovostnejše videe. Vsaj tako obljublja podjetje.

Do sedaj je modra kljukica veljala kot znak za prepoznavo avtentičnosti pomembnejših profilov, bila je brezplačna in podjetje jo je odobrilo tistim, ki so zaprosili zanjo, potem ko je presodilo, ali so si jo res prislužili. Skratka, tisti profil, ki je imel ob svojem profilu še modro kljukico, naj bi bil preverjen s strani podjetja in zato avtentičen. 

Musk je vztrajal, da je takšno podeljevanje modrih kljukic nepošteno, zato je spremenil pravila.

Vsi, ki so do sedaj že pridobili modro kljukico, jo bodo zaenkrat ohranili, a bo zraven posebno opozorilo, da je del starega sistema, še napovedujejo v podjetju.

Jih bodo pa sčasoma zamenjale zlate (za poslovne uporabnike) ali sive (za ostale, tudi predstavnike oblasti) oznake, še napovedujejo. Prav tako bodo vsi dosedanji uporabniki, ki bodo spremenili svoje ime, dodali fotografijo ali spremenili katerega od drugih ključnih podatkov, ostali brez modre kljukice in jo bodo lahko pridobili nazaj šele, ko oziroma če jim bo to odobril Twitter.

Plačljiva kljukica sprožila cel val lažnih profilov

Uvedba plačljive modre kljukice je kmalu po 44-milijardnem prevzemu Twitterja povzročila razcvet t. i. lažnih profilov, saj so lahko mnogi lažni profili za nekaj dolarjev pridobili modro kljukico in tako vsaj navidez veljali za avtentične. 

V nekem trenutku je na Twitterju obstajala cela vrsta 'verificiranih' profilov Elona Muska, uporabnik, ki se je pretvarjal, da je farmacevtsko podjetje Eli Lilly, pa je tvitnil, da je inzulin brezplačen, in povzročil, da so delnice podjetja zanihale navzdol. 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ipissimus
12. 12. 2022 16.57
Uhuhu kaj bo to lažnih profilov z modro kljukico že kar vidim.Že sedaj je takih profilov bilo malo morje brez profilne slike opisa nič objav ampak imeli 5k sledilcev seveda brez modre kljukice.Ne razumem kako zaboga lahko Musk zagotavlja da je oseba ki bo plačala 11 dolarjev resnična oseba katera se izdaja na profilu ? To zame ni noben dokaz da si prava oseba ker naročnino ti lahko plača kdor hoče.Dokler ne bo takšna verifikaija kot je recimo na raznih drugih portalih kjer jim moraš posredovati svojo sliko z obrazom ter listom papirja kjer imaš gor napisan svoj uporabnišk ime in imeti naloženih par svojih slik kjer potrjuje ujemanje z verifikacijsko sliko zame ni nikakršno preverjanje.
ipissimus
12. 12. 2022 17.06
Do sedaj najboljše preverjanje je bilo da si moral adminu predložiti sliko enega od veljavnih dokumentov ter svoj selfi , tako zahtevajo povsod na porno straneh drugače pozabi nalaganje in edino tako je prav.
PATRIOT-SLO
12. 12. 2022 13.21
+1
whattheuck
12. 12. 2022 10.45
+2
Če hočete napisati kaj daljšega, to napišite v risarskem programu in prilepite to sliko v twitter.
N0EL
12. 12. 2022 10.20
-3
Uf, običajno Elon ve kaj dela, saj je dober biznismen. Ampak to kar počne s Twitterjem pa ne vem, če bo ok na dolgi rok. 🤔
PATRIOT-SLO
12. 12. 2022 13.24
+1
On nima pojma,..je samo PR za državo in primerni klown na katerega se palijo mase. Poglej si poslovanja njegovih podjetij, poleg tega tip je v vsem, ljudje ga videvajo celo kosmičih za zajtrk,..groza,..Elon je rekel to, Elon je rekel tisto,..če kaj drugega obvlada je to vlečenje špinjoletov pri Roganu,..